REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Pradedama įgyvendinti nauja Europos Sąjungos (ES) fondų lėšomis finansuojama priemonė „Parama pirmajam darbui“, pagal kurią darbdaviai, įdarbinę ar dar tik planuojantys įdarbinti darbinės patirties neturinčius jaunus asmenis, galės kreiptis dėl darbo užmokesčio dalies kompensavimo. Tikimasi, kad tai padės mažinti jaunimo nedarbą.

REKLAMA
REKLAMA

Priemonės valdytoja paskirta UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA).

„Jaunimo užimtumui skatinti Lietuvoje įgyvendinama jau ne viena priemonė, bet situacija reikalauja dar daugiau pastangų, kad jaunimo nedarbas mažėtų. Ši Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos iniciatyva įgyvendinama priemonė sudarys palankesnes sąlygas jaunuoliams įgyti darbinės patirties, o darbdaviams drąsiau priimti į darbą žmones, kuriuos pirmaisiais darbo mėnesiais reikės nemažai mokyti“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė.

REKLAMA

Anot ministerijos išplatinto pranešimo, darbdavys, įdarbinęs jauną asmenį, turi galimybę kreiptis į INVEGA dėl darbo užmokesčio dalies kompensavimo, pateikdamas būtinus paramai gauti dokumentus. Darbo užmokesčio, kuris tokiam darbuotojui apskaičiuotas ne anksčiau nei nuo 2012 m. rugpjūčio 1 d., dalis (t. y. 23,3 proc. nuo apskaičiuoto darbo užmokesčio) bus kompensuojama kas kalendorinį ketvirtį. Iš viso darbo užmokesčio dalies kompensavimui skirta 32 mln. litų Europos socialinio fondo lėšų.

REKLAMA
REKLAMA

Darbdaviui pageidaujant (pateikus paraišką INVEGAI), bus kompensuojama fiksuota pirmą kartą įsidarbinusio ir iki tol pagal darbo sutartį nedirbusio jauno asmens nuo 16 iki 29 metų atlyginimo dalis (ne ilgesnį kaip 12 mėnesių laikotarpį) – darbdavys darbuotojui mokės nustatytą darbo užmokestį ir visas su darbo užmokesčiu susijusias įmokas, o dalis darbo užmokesčio sumos darbdaviui bus kompensuojama iš priemonės „Parama pirmajam darbui“ lėšų.

Priemone gali pasinaudoti visi privatūs ar viešieji juridiniai asmenys (išskyrus biudžetines įstaigas), užsienio įmonių filialai ir atstovybės Lietuvoje, fiziniai asmenys, pirmą kartą įdarbinę darbinės patirties neturintį asmenį. Pirmą kartą įsidarbinusiu asmeniu laikomas asmuo nuo 16 iki 29 metų (tačiau neįskaičiuojant darbinės veiklos iki 18 metų pagal darbo sutartį, pvz., moksleivių sezoniniai darbai atostogų metu), pirmą kartą įsidarbinęs pagal darbo sutartį (t. y. iki tol nedirbęs pagal darbo sutartį Lietuvos Respublikoje ir neturėjęs valstybės tarnautojo statuso). Asmuo pirmą kartą įsidarbinusiu laikomas visą kompensacijos laikotarpį, nepriklausomai nuo to, kiek kartų per kompensacijos laikotarpį jis sudaro (nutraukia) darbo sutartis. Prieš metus jaunimo nedarbas Lietuvoje buvo vienas didžiausių Europos Sąjungoje. Naujausiais duomenimis, Lietuvoje jaunimo nedarbas siekia 24,2 proc., o ES jaunimo nedarbo vidurkis yra 23,7 procento.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų