REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Augintiniai tampa bėda

 Nuo sausio 1 dienos įstatymu uždraudus Lietuvoje laikyti kovinius šunis ir kovinių bei pavojingų šunų mišrūnus, specialistai nemano, kad iš to bus naudos.

REKLAMA
REKLAMA

Naujos įstatyminės nuostatos verčia dabar laikomų šunų savininkus sukti galvas, ką daryti su augintiniais, kurie priskiriami kovinių šunų, kovinių ar pavojingų šunų mišrūnams. Pagal naujas įstatymines nuostatas, iki sausio 1 dienos įsigytus kovinius šunis ir kovinių bei pavojingų šunų mišrūnus galima laikyti, tačiau negalima jų veisti, parduoti, įsigyti. Atsirado draudimas laikyti juos daugiabučiuose. Laikantieji pavojingus šunis taip pat turi gauti atitinkamus leidimus.

REKLAMA

Žmonės – pavojingesni

Įsigaliojus tokiai tvarkai, kai kuriuose šalies miestuose padaugėjo atsikratomų pavojingais laikomų gyvūnų. Panevėžyje buvo atsiradęs toks vienas. Gyvūnų globos draugijos vadovė Rūta Liberienė sako, kad buvo paliktas pavojingų šunų veislei priskiriamas Stafordšyro terjeras. Tačiau po kurio laiko savininkas paskambino ir pasiteiravo, ar gyvūnas dar neužmigdytas. Šeimininkas susitvarkė reikiamus dokumentus ir gyvūną išvežė į sodybą.

REKLAMA
REKLAMA

Gavus daugiau tokių gyvūnų, jų nebūtų galima be leidimų atiduoti kitam žmogui. Teliktų tik užmigdyti. „Dėl savo šunų tvarkytis nenori, nemanau, kad tvarkysis dėl kito“, – abejoja ji.

Norint auginti pavojingos veislės šunį, reikia išsiimti pažymas iš kelių institucijų.

„Nieko nepakeis. Neaišku, kas vykdys“, – apie naują tvarką sako R. Liberienė.

Jos teigimu, reikalavimai buvo ir anksčiau sugriežtinti, reikėjo leidimų, tačiau žmonės šunis ir laikė, ir veisė, o registruoti tebuvo vos keli. Esą ir dabar nebus problema išsisukti nuo reikalavimų nesilaikymo – būdų tam yra, o tikrintojai ne kinologai ir neatskirs – tos veislės ar ne tos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Žmonės išsisuks“, – įsitikinusi Gyvūnų globos draugijos vadovė.

Jos teigimu, kovinių ir pavojingų veislių šunų mieste labai daug – apstu Kaukazo aviganių, pitbulių, Stafordšyro terjerų. Kangalų (turkų aviganių), jos žiniomis, mieste nėra. Argentinos dogų – kokie trys. „Pavojingi šeimininkai, ne šunys“, – tikina R. Liberienė.

Minėtų veislių šunys buvo išvesti pulti kitus šunis, o ne žmones. Tačiau tai tapo verslu, veisiant nežiūrėta į šunų psichiką, tad šie tapo agresyvūs. Jos teigimu, tokie gyvūnai pasižymi jėga, stipriu dantų sukandimu, tačiau sužaloti gali ir taksas ar pudelis. R. Liberienės manymu, reikėtų keisti žmonių psichiką, požiūrį į kitus, į kaimynus. Tam turėtų išaugti kelios kartos.

REKLAMA

Pernai globos namuose buvo nemažai Kaukazo aviganių, Stafordšyro terjerų, pitbulių. Jų daug atiduota gyventojams. Keletą labai agresyvių teko užmigdyti.

Tik vienas

Panevėžio miesto savivaldybės Viešosios tvarkos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Rosita Baltutytė sako, kad prieš Naujuosius metus buvo labai daug besidominčiųjų, itin daug klausinėta elektroniniu paštu, telefonu apie naują tvarką, tačiau dokumentus galutinai kol kas susitvarkė tik vienas asmuo.

„Sudėtingiausia gal kursus baigti – Panevėžyje šios programos niekas neorganizuoja. Kiek žinau, yra Šiauliuose, Kaune. Iš kitų miestų sudėtinga važinėti, o ir kursai kainuoja“, – sako ji.

REKLAMA

R. Baltutytė teigė, kad kaip tikrino specialistai, taip ir tikrins, tačiau į kiekvieną butą neįlįs. Kiekvieną rytą tikrintojai apžiūri parkus, vietas, kur vedžiojami šunys. Talkina ir gyventojai pranešdami apie problemas. Ji taip pat nemano, kad nauja tvarka labai ką pakeis.

„Kaip sėkmingai išsisukinėjo, taip ir išsisukinės“, – mano ji, kad tam yra būdų.

Šiuo metu laukiama naujo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos aprašo, tuomet savivaldybės keis savas taisykles.

Daiva SAVICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų