REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konfliktuose tarp vaikų ir tėvų nėra nieko naujo ar neįprasto. Bet metai iš metų, karta iš kartos, tėvai su vaikais sunkiai randa bendrą kalbą. Dėl įtemptų santykių šeimoje prasideda pastovūs pykčiai, atsiranda kovingumas ir netgi neapykanta.

REKLAMA
REKLAMA

Jei šeimoje santykiai ėmė byrėti, vaikai privalo perimti situaciją į savo rankas, nes „traukinys“ gali labai greitai nuvažiuoti nuo bėgių. Tačiau tikrai ne visos mamos žino, kaip sutarti su savo paauglėmis dukromis. Nors, rodos, dvi moterys turėtų viena kitą suprasti. Vis dėl to amžiaus skirtumas čia pakiša koją. Todėl tikrai ne kiekviena mama supranta, kaip pataisyti pašlijusius santykius su dukra, ypač jei ji paauglė.

REKLAMA

O visos problemos su dukra dažniausiai ir prasideda paauglystėje. Ir nieko čia keisto nėra. Kiekvienai mamai atrodo, kad jos dukrytė – tai maža princesė, tokia švelnutė, meilutė, mergytė su kaspinėliais plaukuose. Būtent todėl, kai dukra paauga, mamai taip sunku su ja sutarti, kadangi motinos akyse ji vis dar maža mergaitė, o dukra jaučiasi suaugusi dama. Kaip gi elgtis tokioje situacijoje?

Skiriasi skoniai

Visų pirma, dauguma mamų susigadina santykius su dukra dėl to, kad bando primesti savo mintis, savo stilių, savo skonį ir daug kitų dalykų. Arba dar blogiau, kalba apie tai, kad mergaitės skonis ir pasaulio suvokimas yra neteisingi ir nenormalūs. Taip elgtis jokiais atvejais negalima. Net jei dukra pradeda domėtis sunkiojo metalo muzika, išsidažo kaip pankė arba kabinasi keistus plakatus ant savo kambario sienų, nereikėtų iškart daryti išvadų, kad ji susidėjo su bloga kompanija ir taip sau kenkia.

REKLAMA
REKLAMA

Paauglystėje vaikai ieško savęs ir išbando įvairias saviraiškas. Būtent todėl jie pradeda domėtis subkultūromis, nestandartiškai rengtis, klausytis muzikos, kuri skiriasi nuo populiariosios. Jei jūsų santykiai su dukra pašlijo, būtent dėl jos gyvenimo stiliaus, jums, kaip mamai, reikia išmokti priimti dukrą tokią, kokia ji yra.

Jei matote, kad jos stilius ir skonis neveikia jos charakterio bei elgesio negatyviai (ji nevartoja alkoholio, nerūko, svarbiausiai – gerai mokosi), nereikėtų stengtis savo dukros pakeisti. Lygiai taip pat nereikėtų per prievartą siūlyti savo pasaulėvokos. Jūs vis tiek išliksite mama, t.y. vyresniuoju žmogumi, kuris nesitampys su ja po vakarėlius, tačiau tikrai bet kada padėsite savo patarimais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bendraudama su dukra, reikia domėtis jos gyvenimu, išklausyti, tačiau neapklausinėti. Ji pati jums papasakos tai, ką jums reikia žinoti. Nenaudokite jokio spaudimo. Kai paauglė vis dėl to atsivers, jokiais būdais nesmerkite jos ir nepamokslaukite. Net ir tuo atveju, jei jums atrodo, kad ji neteisi, protingai patarkite: ramiai išsiaiškinkite situaciją ir pasiūlykite problemos sprendimą, tačiau nerėkite, nešaukite, neužgauliokite, nekalbėkite apie tai, kad ji neišmanėlė ir daro neaišku ką. Jei dukra girdės tik jūsų kaltinimus, jūs nesugebėsite sutvarkyti santykių, ir ji atsitvers nuo jūsų siena.

REKLAMA

Konfliktai dėl vaikinų

Konfliktai tarp mamos ir duktės gali įvykti ir dėl pirmųjų pasimatymų, pirmosios meilės bei vaikinų, kurie nepatinka mamai. Žinoma, tokiais atvejais motinai labai sunku susilaikyti, nes ji juk nori apginti savo vaiką nuo netinkamų kandidatų. Vis dėl to tokioje situacijoje reiktų save įsivaizduoti jos vietoje ir prisiminti apie tai, kad ir patys kažkada įsimylėdavome ne tuos žmonės, o kai esi įsimylėjęs, nepastebi jo blogųjų savybių, išryškini tik gerąsias, o bet kokį negatyvą priimi kaip įžeidimą. Todėl net ir tuo atveju, jei mama mato, kad dukra pasirinko ko gero ne tą žmogų, reikia susiimti ir leisti vaikui mokytis iš savo klaidų. Žinoma, niekas nedraudžia dukrai vis patarinėti ir padėti kartu spręsti kylančias problemas.

REKLAMA

Apskritai, jei norite sutarti su savo paaugle dukra, dažniau prisiminkite, kokia jūs buvote jos amžiuje. Išmokite žvelgti į situaciją ne iš savo amžiaus perspektyvos, kai jau esate protinga ir daug ką patyrėte. Žvelkite į situaciją jūsų dukros akimis, kuri dar tik pradeda pažinti pasaulį.

Jei jūs tikrai sugebėsite tai padaryti, suprasite, kaip jai padėti nekonfliktuojant.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų