REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Siūloma suvienodinti gamtinių ir naftos dujų, tiekiamų gyventojams maistui gaminti, kainodarą, taip pat užtikrinti garantinį dujų tiekimą buitiniams vartotojams ir užkirsti kelią galimiems piktnaudžiavimo atvejams.

Siūloma suvienodinti gamtinių ir naftos dujų, tiekiamų gyventojams maistui gaminti, kainodarą, taip pat užtikrinti garantinį dujų tiekimą buitiniams vartotojams ir užkirsti kelią galimiems piktnaudžiavimo atvejams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai numatančias Gamtinių dujų įstatymo pataisas Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo nariai Remigijus Žemaitaitis, Kęstutis Bartkevičius ir Audronė Pitrėnienė.

REKLAMA

Kadangi šiuo metu naftos dujų kainos nėra reguliuojamos, kitaip nei gamtinių dujų, kurių kainodaros reguliatorė yra Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija, Lietuvos gyventojams, vartojantiems naftos dujas maistui gaminti, kaina pastaruoju metu smarkiai išaugo.

"Pavyzdžiui, naftos dujų, naudojamų maistui gaminti, kaina Mažeikių miesto daugiabučių namų gyventojams, kuriems suskystintų naftos dujų tiekėjai gyventojams taiko dvinarę atsiskaitymo už suskystintas naftos dujas kainą (kintamoji dalis - už suvartotą suskystintų naftos dujų kiekį, pastovioji dalis - už suskystintų naftos dujų sistemos eksploatavimo sąnaudas) išaugo taip: per pusantrų metų kintamoji kainos dalis pakilo nuo 7,49 Lt už kubinį metrą iki 10,65 Lt už kubinį metrą dujų, t. y. išaugo 42 proc. Kartu išaugo ir pastovioji kainos dalis, t. y. gyventojams taikomas dujų aptarnavimo mokestis patrigubėjo - išaugo nuo 6,05 Lt iki 18,15 litų",- sako įstatymų pataisos iniciatoriai.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jų, net 92 procentams Mažeikių gyventojų naftos dujos tiekiamos iš suskystintų naftos dujų rezervuarų. Analogiškai techniškai suskystintos naftos dujos tiekiamos ir kitų rajonų ir miestų, t. y. Joniškio, Kelmės, Molėtų, Skuodo, Rokiškio, Kupiškio, Ignalinos, Šakių, Jurbarko, Utenos, Zarasų ir Varėnos daugiabučių namų gyventojams. Kadangi suskystintų naftos dujų kainos nereguliuojamos ir šioje rinkoje, tiekiant dujas gyventojams maistui gaminti nėra konkurencijos, Seimo narių siūlymu siekiama suvienodinti gamtinių ir naftos dujų, tiekiamų gyventojams maistui gaminti, kainodarą. Be to, atsižvelgiant į tai, kad iki šiol nėra reglamentuotas garantinis dujų tiekimas naftos dujų vartotojams, siūlomi įstatymo pakeitimai, įgalinantys užtikrinti garantinį dujų tiekimą buitiniams vartotojams iškilus ekstremaliai situacijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo nariai siūlo aiškiau apibrėžti Gamtinių dujų įstatymo nuostatų taikymo sritį, nustatant, kad įstatymo nuostatos taikomos veiklai, susijusiai su gamtinėmis dujomis, įskaitant suskystintas gamtines dujas, taip pat nediskriminuojant taikomos ir veiklai, susijusiai su biodujomis, iš biomasės pagamintomis dujomis, naftos dujomis ar kitų rūšių dujomis, jeigu tik šias dujas galima techniškai ir saugiai įleisti į gamtinių dujų sistemą ir ja transportuoti. Analogiškai siūloma patikslinti galiojančiame Gamtinių dujų įstatyme gamtinių dujų sąvoką.

Taip pat siūloma įteisinti, kad gamtinių dujų sektoriuje Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija, nustatydama viršutines paslaugų kainų ribas, reguliuoja perdavimo, skirstymo, skystinimo, laikymo ir tiekimo buitiniams gamtinių dujų vartotojams paslaugų kainas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų