REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Australijoje siaučiantiems krūmynų gaisrams apgadinus vieną didžiausių astronominių observatorijų pietų pusrutulyje, teko sustabdyti juodųjų skylių ir galaktikų tyrimus.

REKLAMA
REKLAMA

Internetinės vaizdo kameros užfiksuotose vaizduose iš Siding Springo observatorijos Naujajame Pietų Velse matyti teleskopų kupolus supančios liepsnos ir dūmai.

REKLAMA

Nė vienas iš 10 teleskopų rimčiau nenukentėjo, observatorijos darbuotojai nesužeisti. Tačiau pranešama, kad dūmai apgadino teleskopo valdymo patalpą, o į teleskopų kupolus pateko pelenų. Observatorijos lankytojų centras ir viešbutis, kur apsistoja atvykstantys astronomai, smarkiai apdegė.

Kol kas nežinoma, kiek laiko observatorija neveiks ir keliems projektams nebus renkami duomenys. Teigiama, kad gaisro padarinių vertinimas užtruks mažiausiai dvi savaites.

REKLAMA
REKLAMA

„Visi projektai, kuriuose dalyvauju, ir kuriems skirtas stebėjimo teleskopu laikas, sustabdyti, kol viskas vėl pradės veikti“, – teigia Nobelio premijos laureatas, astronomas Brianas Schmidtas iš Australijos nacionalinio universiteto Kamberoje.

Vienas šių projektų – „2dF kvazaro tamsiosios energijos apžvalga“, kur renkami duomenys apie supermasyvias juodąsias skyles, esančias aktyvių galaktikų centruose, vadinamas kvazarais. Sužymėję tūkstančių kvazarų ryškumą, mokslininkai tikisi ištirti, kaip tamsiosios skylės kursto šiuos ypač ryškius objektus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Buvo numatyta, kad komanda observatorijos Anglo-Australijos teleskopu duomenis rinks tris naktis, o iki gaisro pavyko užbaigti dvi sesijas, teigia Michaelas Drinkwateris iš Kvinslando universiteto. „Mums vis dar turėtų pavykti pasiekti savo tikslus, jei teleskopas vasario viduryje vėl veiks, kada numatytas kitas stebėjimas“, – teigė jis.

Aaronui Robothamui iš Radijo astronomijos tyrimų centro Perte pasisekė mažiau. Jis prarado galimybę pasinaudoti Anglo-Australijos teleskopu, kuriuo ketino tyrinėti Paukščio Tako dvynes – dvi spiralines galaktikas, kurios, kaip ir mūsiškė, turi mažas palydovines galaktikas, panašias į Magelano debesis. Jo projekto tikslas – ištirti, ar tokio tipo galaktikų grupės evoliucionuoja panašiai.

REKLAMA

„Tai reiškia, kad teks laukti ištisus metus, kol vėl turėsime galimybę rinkti duomenis. Taigi tai labai rimta kliūtis“, – kalbėjo A. Robothamas.

Australijos astronominės observatorijos, kuriai priklauso teleskopai, atstovė Amanda Bauer padėtį vertina filosofiškai. „Visuomet yra galimybė, kad stebėjimams teleskopu skirtas laikas bus prarastas dėl oro ar techninių problemų“, – sako ji.

Anot jos, kadangi gaisras sunaikino gyvenamąsias patalpas, gali praeiti šiek tiek laiko, kol mokslininkai vėl galės komplekse patogiai dirbti. „Apgyvendinimas šiuo metu yra problema. Svarstoma, kur apnakvydinti astronomus ir darbuotojus“, – kalbėjo A. Bauer.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų