REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žodis „partnerystė“ iš pirmo žvilgsnio labiau primena verslą, nei santuoką. Skamba kiek šaltokai ir oficialiai... Tačiau gal yra dalykų, kurių galima pasimokyti iš verslo, kad gyvenimas santuokoje turėtų rimtesnį pagrindą, nei tiesiog įsimylėjimas ir „chemija“, kaip dažnai pavadinama dviejų žmonių trauka vienas prie kito. Pavyzdžiui, to, kad versle partneriai pasirenkami labai apgalvotai, jie turi panašią kompanijos viziją, sugebėjimus, kuriais vieni kitus papildo, ir panašius ilgalaikius tikslus...

REKLAMA
REKLAMA

Verslo planas šeimai

Prieš pradedant bendradarbiauti, paprastai aptariamas verslo planas. Pabandykime aptarti, kaip toks verslo planas atrodytų tuokiantis:

REKLAMA

1. Siekiamas pelnas. Prieš kuriant šeimą, pravartu savęs ir būsimojo sutuoktinio ar sutuoktinės paklausti, ko jūs tikitės susituokę: gal tai pinigai? Tokios santuokos tikrai dažnai pasitaikydavo ankstesniais laikais, tačiau ir dabar nėra retenybė, kai tuokiantis tikimasi praturtėti, įgyti galimybę leisti savo antrosios pusės pinigus. Gal tikitės daug kartu keliauti? Leisti ilgus vakarus besišnekučiuojant, prie židinio ar su vyno taure žiūrint į žvaigždes? Norite nepakartojamo ir negęstančio intymaus gyvenimo? Pabandykite apibrėžti, kokia jums yra didžiausia nauda iš santuokinio gyvenimo.

REKLAMA
REKLAMA

2. Vizija. Ar planuojate daug laiko praleisti kartu? Ką galėsite daryti kartu, o ką – atskirai? Kaip atrodys jūsų kasdienybė, ir kaip – savaitgaliai, šventės ir atostogos?

3. Papildantys vienas kitą sugebėjimai. Ar kuris nors iš jūsų esate geras organizatorius? Arba geras buhalteris? Gal ji turi gerą skonį ir moka puikiai apsirengti bei aprengti kitus šeimos narius? O jis yra nuostabus pašnekovas ir vakarėlių organizatorius?

4. Ilgalaikiai tikslai. Ar jis nori turėti vaikų? Ar ji yra nusiteikusi gyventi užmiestyje?

Tai, kuo esate panašūs

Tam, kad naujai iškepta kompanija, atsiradusi sujungus dvi prieš tai egzistavusias, būtų sėkminga, reikia atsižvelgti į kai kurias sritis, kurias gyvybiškai svarbu suderinti tarp abiejų partnerių. Toks bendradarbiavimas sunkesnis, nei, tarkim, vienai kompanijai paprasčiausiai įsigijus ir asimiliavus kitą, todėl svarbu atrasti tai, kas vienija. Nors priešybės išties gali traukti, kaip tai sakoma populiariame priežodyje, kartais tai vyksta labai patologiškai (pavyzdžiui, kai bendrauja vienas ypač priklausomas žmogus ir kitas, kuriam reikia, kad būtų reikalingas). Jeigu kalbėsime apie santuoką, tokios svarbios sritys, kurioms svarbios panašios partnerių savybės, yra šios:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1. Fizinė išvaizda. Paprastai į šį aspektą nekreipiame dėmesio, tačiau jeigu vienas iš jūsų yra gerokai patrauklesnis už kitą, ir kuris nors ar jūs abu dėl to jaučiate diskomfortą ir nesaugumą, jūsų santuoką greitai gali apnuodyti pavyduliavimo kartėlis. 2. Intelektas. Esant per daug dideliam skirtumui, gali būti sunku rasti bendrą kalbą. 3. Išsilavinimas. Tinka tas pats, kas ir kalbant apie intelektą. 4. Asmeniniai interesai. Nebūtina, kad jūsų domėjimosi sritys būtų visiškai vienodos, tačiau reikia, kad jos nors kažkiek sutaptų. 5. Tikėjimas. Tai religinės, moralinės ir politinės pažiūros (išvardyta svarbumo mažėjimo tvarka). Nebūtina, kad jūsų pažiūros būtų identiškos, tačiau jeigu jos pernelyg toli vienos nuo kitų, gali susidaryti tokia trintis, kuri sukels karštį, pakankamą ilgalaikiams pažeidimams. 6. Mintys apie vaikus. Sunku kurti sėkmingą santuoką, jeigu šiuo klausimu nėra sutarimo. 7. Laimingumo laipsnis. Jeigu vienas iš jūsų yra reikšmingai laimingesnis už antrąjį, laimingą partnerystę sukurti sunku. 8. Gedėjimo stilius. Sutuoktiniai paprastai skiriasi ne todėl, kad jiems abiems tenka išgyventi įvairias netektis, bet greičiau todėl ir tada, kai vienas iš jų nenori leisti antrajam gedėti taip, kaip šis nori.

REKLAMA

Strategijos, padedančios išlaikyti ilgalaikę sėkmę partnerystėje

Kai kurios procedūros, jeigu jų laikomasi, padeda palaikyti ilgalaikę partnerystės „sveikatą“. Problema, su kuria susiduria daugelis partnerių, nėra ta, kad jie neatlieka šių procedūrų, bet greičiau ta, kad jie jų neatlieka pastoviai. Standartinių operacinių procedūrų (SOP) prasmė yra tokia, kad jos iš tikrųjų yra „standartinės“, tai yra, jas taiko kiekvienas partneris. SOP nėra taikomos visuose verslo modeliuose, tačiau tas įmones, kurios jas naudoja, dažniau lydi sėkmė.

REKLAMA

Peržiūrėkite, kokias iš šių SOP jūs galėtumėte pritaikyti savo partnerystėje:

1. Darykite tai, ką geriau sugebate. Perleiskite jai tvarkyti finansus, jeigu ji moka geriau skaičiuoti. Tegul jis ruošia maistą, jei tai jo pašaukimas. Pasidalykite tarpusavyje visus buities darbus ir kitas užduotis, su kuriomis kasdien susiduriate, ir pasistenkite, kad kiekvienam iš jūsų tektų panašus darbų krūvis. 2. Pasilikite pakankamai laiko sau. Vienam iš sutuoktinių laiko sau gali reikėti daugiau, kitam jo gali nereikėti iš viso. Tačiau prieš sujungiant savo gyvenimus kartu būtina aptarti, kokie yra kiekvieno poreikiai ir ko tikimasi iš partnerio. 3. Peržiūrėkite savo partnerystės tikslus. Pirma, nustatykite juos. Antra, reguliariai patikrinkite, ar jų pasiekėte. Jeigu ne – kodėl? Priimkite verslo sprendimus. Negailestingai ir tiksliai nustatykite, kur glūdi problema. 4. Varžykitės kartu. Tyrimų duomenimis, kai poros varžosi vienoje komandoje prieš kitus, nesvarbu, ar tai žaidimas „Alias“, ar kvadratas, ar dar kas nors – tai juos suartina ir leidžia pasijusti laimingesniais, būnant kartu. Pasirinkite tuos užsiėmimus, kurie jums abiems patinka. 5. Suplanuokite „teminius“ vakarus. Tai gali būti, pavyzdžiui, pasimatymai, laikas, kurį praleisite tik dviese, diskusijos apie siekiamus tikslus, kaip buvo paminėta aukščiau. 6. Nuolat iš naujo peržiūrėkite ir patobulinkite savo partnerystės verslo planą. Laikui bėgant verslo planas gali keistis. Pavyzdžiui, tik pradedančios dirbti firmos siekiamas pelnas, vizija ir ilgalaikiai tikslai tikrai skirsis nuo brandžios korporacijos. Taip ir santuokoje verta kartas nuo karto peržiūrėti savo santuokos verslo planą ir galbūt kai ką nustatyti iš naujo ar patikslinti. 7. „Jeigu svarbu tau, svarbu ir man“. Tam, kad partnerystė būtų sėkminga, reikia, kad kiekvienas partneris pasirūpintų svarbiais kito partnerio reikalais. 8. Apibrėžkite savo bendravimo strategiją. Bendravimas – tiek organizacijų funkcionavimo, tiek žmonių tarpusavio ryšių pagrindas. Visada sunku kompanijai laikytis apibrėžtos strategijos, kokia ji gera bebūtų, jei apie ją niekas iš darbuotojų nežino ir jos netaiko. Taigi versle labai svarbu visus savo žingsnius suderinti su bendradarbiais ir nuolat palaikyti ryšius. Lygiai taip pat gyvybiškai svarbu bendrauti ir sutuoktiniams. Raskite laiko pasikalbėti, galbūt nustatykite pastovų laiką, kurį praleisite kartu, aptardami jums rūpimus klausimus ir santuokoje iškilusias problemas. Galite rašyti vienas kitam laiškus. Atvirai pasikalbėję užbėgsite už akių ne vienam nesusipratimui, kurie ilgainiui gali peraugti į rimtus konfliktus ir net santuokos krizes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš tiesų santuokinis gyvenimas labiau panašus ne į verslą, bet į gėles, kurioms nuolat reikia vandens. Bet jeigu jums iki gyvo kaulo įgriso jūsų gyvenimas ir gyvenimo draugas, jūs nuolat narstote jo arba jos neigiamas savybes ir su džiaugsmu svajojate apie tai, kaip jį paliksite ir susirasite naują partnerį iš geresnės kompanijos, kuri tokių neigiamų savybių neturi – akimirkai sustokite ir prisiminkite, kodėl iš visų išsirinkote būtent savo dabartinį partnerį. Jeigu jūs pasirinkote išmintingai (hm, aišku, kartais tas „jeigu“ yra su dideliu klaustuku), galite staiga suvokti, kad visos tos teigiamos savybės, kurias pamatėte tik pradėję bendrauti, vis dar yra, ir privalumai, dėl kurių jūsų partneris jums atrodė toks tinkamas, vis dar yra tai, dėl ko jis ar ji lieka pačiu geriausiu jūsų kada nors padarytu pasirinkimu... Tiesiog gal kartais reikia iš naujo atsisėsti ir peržiūrėti visą jūsų bendrą „verslą“, suderinti verslo planą ir jo strategiją.

Parengė gyd. psichoterapeutė Dalia Mickevičiūtė www.psichoterapija-jums.lt Tel. 8-652 43939  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų