REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjeras Algirdas Butkevičius, kalbėdamas apie planus sumažinti šešėlinės ekonomikos mastus, pažymėjo, jog institucijų, atsakingų už kovą su ja, vadovai, neįgyvendinę iškeltų tikslų, turi suprasti, jog jiems šios pareigos yra per sunkios.

REKLAMA
REKLAMA

"Supratinga mokesčių politika leidžia neslėpti jų ir nemokėti atlyginimų vokeliuose (...) Bus iškelti konkretūs uždaviniai Valstybinei mokesčių inspekcijai, Muitinės departamentui, Valstybės sienos apsaugos tarnybai, institucijos bus įpareigotos sudaryti priemonių planą, veikti ir siekti rezultatų (...)Kiekvienas tam tikros institucijos vadovas turi susidoroti su jam keliamais iššūkiais arba jis turi suprasti, kad jam tokios pareigos yra per sunkios", - ketvirtadienį interviu "Žinių radijui" kalbėjo jis.

REKLAMA

Pinigų "ištraukimą" iš šešėlinės ekonomikos pinklių Ministras Pirmininkas įvardijo kaip vieną iš trečiadienį sudarytos darbo grupės, skirtos peržiūrėti esamą mokesčių sistemą, tikslų. Jis taip pat pažymėjo, jog penktadienį planuoja tai aptarti su daugelio institucijų, atsakingų už kovą su šešėline ekonomika, vadovų.

Kalbėdamas apie sudarytą darbo grupę, A. Butkevičius pažymėjo, jog ji sudaryta tokiu principu, kad joje dalyvautų "nariai nuo dešiniojo iki kairiojo flango".

REKLAMA
REKLAMA

ELTA primena, kad trečiadienį Vyriausybėje sudaryta darbo grupė, peržiūrėsianti esamą mokesčių sistemą. Jai vadovaus Premjero Algirdo Butkevičiaus patarėjas finansų klausimams Stasys Jakeliūnas.

Paklaustas, kodėl sudarytoje darbo grupėje nėra nė vieno bankų eksperto, A. Butkevičius atsakė, jog nors jie tiesiogiai jos veikloje ir nedalyvaus, tačiau atliks ekspertų iš šalies funkciją.

"Jie tikrai nenori dalyvauti tiesiogiai darbo grupėje, bet jie sutiko retkarčiais dalyvauti jos pasitarimuose ir išsakyti savo mintis", - trečiadienį po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams sakė A. Butkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministras Pirmininkas priminė, jog darbo grupei yra suformuluotos dvi užduotys - įvertinti dabartinę mokesčių sistemą ir rasti būdų sumažinti apmokestinimą darbo pajamoms.

"Dvi užduotys - įvertinti dabartinę mokesčių sistemą, t. y. išsiaiškinti, kokia dalis yra perskirstoma nuo BVP, ir įvertinti nacionalinio biudžeto pajamų struktūrą pagal atskirus mokesčius. Antra užduotis - siekti sumažinti apmokestinimą darbo pajamoms", - detalizavo Premjeras.

A. Butkevičius pažymėjo, jog S. Jakeliūnas darbo grupės išvadas jam asmeniškai įteikti turi iki balandžio 30 d.

REKLAMA

"Po to bus tai pateikta politinei tarybai, tada - Seime esančioms frakcijoms valdančiojoje daugumoje ir opozicijai", - tolesnius veiksmus papasakojo A. Butkevičius.

Darbo grupei vadovaujantis S. Jakeliūnas teigia, jog per pirmąjį etapą ketinama ieškoti galimybių, kaip sumažinti darbo pajamų apmokestinimą, kaip būtų galima keisti smulkaus ir vidutinio verslo apmokestinimo tvarką, taip pat bus aiškinamasi, ar verta keisti pridėtinės vertės mokesčio tarifą būtiniesiems maisto produktams.

"Darbo grupė, atsižvelgdama į būtinus sistemos veikimo principus - efektyvumą, paprastumą, teisingumą ir konkurencingumą, taip pat formuluos ir teiks Vyriausybei siūlymus dėl gilesnės mokesčių sistemos pertvarkos - tai bus antrasis veiksmų etapas. Galimos siūlymų sritys - mokesčių skaičiaus ir mokesčių administravimo naštos mažinimas, mokesčių progresyvumo didinimas, mokesčių tarifų bei dydžių keitimas", - sako jis.

Pasak patarėjo, siūlomų mokestinių sprendimų visuma turi būti subalansuota ir negali didinti bendro valstybės biudžeto deficito. Be to, bus siekiama rasti bendrą sutarimą tarp įvairių institucijų ir organizacijų. Į antrojo etapo klausimus darbo grupės turės atsakyti iki 2013 m. birželio 30 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų