REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Taline bus atliekama trumpa opera pagal pernai birželį socialiniame tinkle „Twitter“ kilusį ginčą tarp Estijos prezidento Tomo Hendriko Ilveso (Toomas Hendrik Ilves) ir laikraščio „New York Times“ straipsnių autoriaus Polo Krugmano (Paul Krugman), kuris sukritikavo Estijos atsaką į ekonomikos krizę, pranešė AFP.

REKLAMA
REKLAMA

Latvių kilmės operos kompozitorius Judžinas Birmanas (Eugene Birman), kuris būdamas šešerių iš Rygos persikėlė į JAV, sakė, kad opera bus atliekama balandžio 7 dieną per Talino muzikos savaitę. Dviejų veiksmų operoje - du balsai: T. H. Ilveso ir P. Krugmano. Nedidelis muzikinis kūrinys atskleidžia jų pasikeitimą frazėmis socialiniame tinkle „Twitter“. Opera „Nostra Culpa“ ("Mūsų kaltė") yra 16 minučių trukmės. Joje nagrinėjamas amžinas ekonomistų konfliktas tarp taupymo ir ekonomikos stimuliavimo, teigia žurnalistas Skotas Dylas (Scott Diel), sukūręs operos libretą.

REKLAMA

Estijos prezidentas T. H. Ilvesas „Twitter“ tinkle paskelbė keletą piktų žinučių, nes 2008 metų Nobelio ekonomikos premijos laureatas P. Krugmanas nedideliame straipsnyje „Estonian Rhapsody“ („Estijos rapsodija“) rašė, kad nors Estija visame pasaulyje giriama dėl taupymo priemonių taikymo, šalies atsigavimas po krizės buvo neįspūdingas.

„Rašykime apie tai, apie ką nieko neišmanome, ir būkime pasipūtę, arogantiški ir globėjiški... Atrodo, kad Nobelio apdovanojimas prekybos srityje reiškia, kad gali postringauti apie fiskalinius reikalus ir paskelbti mano šalį „dykyne“, - savo „Twitter“ paskyroje apie straipsnį rašė Estijos prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA

„Bet, žinoma, ką gi mes išmanome? Mes tik kvaili Rytų europiečiai“, – pridūrė T. H. Ilvesas.

Žurnalistas S. Dylas paaiškino, kad opera yra dramatiška ne tik dėl dramatiško turinio, bet ir todėl, kad ši istorija palietė labai daug žmonių Europoje, JAV ir pasaulyje. Finansų krizė paveikė ir turtingus, ir vargšus, bet atsigavimo po krizės istorija dar tebekuriama, teigia S. Dylas. Anot jo, muzika gali būti labai svarbi mąstymo apie tai dalis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų