REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Medikai tvirtina, kad neteisūs tie, kurie mano, jog reikia visiškai atsisakyti riebalų, taigi ir mėsos produktų. Nenorintieji valgyti kiaulienos, jautienos ar kitokio gyvulio mėsos gali rinktis paukštieną, kuri maistingosiomis savybėmis kur kas pranašesnė.

Medikai tvirtina, kad neteisūs tie, kurie mano, jog reikia visiškai atsisakyti riebalų, taigi ir mėsos produktų. Nenorintieji valgyti kiaulienos, jautienos ar kitokio gyvulio mėsos gali rinktis paukštieną, kuri maistingosiomis savybėmis kur kas pranašesnė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vištiena – geriausias visaverčių baltymų šaltinis. Pavyzdžiui, 100 g kiaulienos yra 10–15 proc., o vištienos – 20–23 proc. baltymų. Ši mėsa mažiau kaloringa ir mažiau riebi. Ypač vertingos vištų krūtinėlės, jose yra net 92 proc. visaverčių baltymų ir tik 8 proc. jungiamojo audinio baltymų.

REKLAMA

Vištų raumenyse labai daug azotinių medžiagų, dėl kurių vištienos sultiniai būna tokie aromatingi. Vištienoje yra gerai subalansuotų, žmogaus organizmui būtinų ir nepakeičiamų aminorūgščių, kurios padeda žmogui jaustis sveikam, sočiam ir energingam. O gausios polinesočiosios riebalų rūgštys mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Kai kurių vitaminų bei mineralinių medžiagų (fosforo, geležies) vištienoje yra net 3 kartus daugiau nei kitos rūšies mėsoje. Vištų skrandžiuose, krūtinėlėse daugiau yra baltymų, šlaunelėse ir sparneliuose – sočiųjų riebalų rūgščių, o blauzdelėse – nesočiųjų. Vištų kakliukuose gausu cinko, o skrandžiuose, šlaunelėse bei sparneliuose – daug magnio.

REKLAMA
REKLAMA

Svarbu žinoti

* Vištiena – greitai gendantis produktas, todėl norint išvengti apsinuodijimo, salmoneliozės ir kitų ligų, reikia tinkamai ją laikyti ir termiškai apdoroti. Šviežią vištieną šaldymo kameroje galima laikyti 1–2 paras.

* Nupirktą šaldytą vištieną į šaldiklį dėkite tik tada, jei ji dar nė kiek neatšilo. Pakartotinai užšaldyta mėsa praranda maistingąsias savybes.

* Išdarinėję žalią vištą, kruopščiai nusiplaukite rankas, nuplaukite visą darbo paviršių. Ant neplautos lentelės nepjaustykite daržovių ar kitų produktų, kurių termiškai neapdorosite.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vištienos keksiukai su pomidorais

500 g vištienos filė, 150 g vyšninių pomidorų, druska, juodieji pipirai, 50 g fermentinio sūrio.

Vištienos filė gabaliukus pamuškite virtuviniu plaktuku ir įtrinkite druska, prieskoniais. Ant vištienos filė gabaliuko uždėkite pomidorą ir susukite. Vištienos suktinuką įdėkite į keksiukų formelę. Tą patį pakartokite su likusia vištienos filė. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros. Kepkite 20–30 min. Baigiant kepti, viršų pabarstykite tarkuotu sūriu.

Vištienos troškinys

1 vištienos krūtinėlė, 200 g ryžių, 1 morka, 150 g šparaginių pupelių, 1 mėlynasis svogūnas, 3 šaukštai pomidorų padažo, prieskoniai.

REKLAMA

Vištienos krūtinėlę supjaustykite nedideliais gabalėliais. Ryžius išvirkite. Baigiant virti ryžiams, sudėkite iškeptą vištieną, prieskonius, supjaustytą svogūną, supjaustytas gabalėliais morkas, šparagines pupeles ir viską patroškinkite. Pabaigoje įdėkite kelis šaukštus pomidorų padažo.

Vištienos apkepas su obuoliais

250 g vištienos filė, 2 svogūnai, 3 skiltelės česnako, 2 rūgštūs obuoliai, 1 morka, 50 g fermentinio sūrio, 3 šaukštai majonezo, pipirai, druska, aitrieji pipirai.

Į indą su dangčiu dėkite mažais gabaliukais pjaustytą vištienos filė ir pabarstykite druska, prieskoniais. Tada iš eilės sluoksniuokite kubeliais supjaustytą svogūną, smulkiai supjaustytus česnakus, tarkuotą obuolį, tarkuotą morką, tarkuotą sūrį, o viršų aptepkite majonezu. Uždenkite dangčiu ir kepkite apie 40 min. iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje.

REKLAMA

Troškinti vištų skrandukai

8 vištų skrandukai, 100 g pievagrybių, 1 morka, 1 svogūnas, 1 skiltelė česnako, druska, pipirai, sviestas kepimui, 1 šaukštas grietinės, 2 šaukštai pomidorų padažo.

Vištų skrandukus išvirkite, supjaustykite juos griežinėliais ir apkepinkite svieste. Česnaką susmulkinkite, svogūną supjaustykite kubeliais, morką sutarkuokite ir viską šiek tiek pakepinkite svieste. Tada dėkite griežinėliais pjaustytus pievagrybius ir viską dar pakepkite. Suminkštėjus pievagrybiams, ten pat dėkite apkeptus skrandukus, pilkite grietinę, pomidorų padažą, pabarstykite druska, prieskoniais ir patroškinkite apie 10 min. Vištų skrandukus galite patiekti su virtomis bulvėmis ir marinuotomis saldžiosiomis paprikomis.

Valstietis.lt ir Imunitetas.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų