REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skola – ne žaizda, neužgis

 Panevėžio miesto apylinkės teisme – vaikus išlaikyti vengiantys tėvai.

Geriau alkanam gulti, nei su skola keltis – moko liaudies išmintis. Tačiau šiais laikais skolų slegiami pečiai – jokia retenybė, vieni bankams, kiti firmoms, draugams, o treti ir saviems vaikams skolingi. Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Panevėžio miesto policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus vyriausiasis tyrėjas Airius Bijanskis sako, kad per praėjusius metus skyrius vykdė 346 ikiteisminius tyrimus. Dalis tų tyrimų buvo pradėti dėl vengimo išlaikyti vaikus.

REKLAMA
REKLAMA

Tokie tyrimai dažniausiai pradedami pagal Vaikų išlaikymo fondo administracijos prašymą.

Ši institucija į policiją kreipiasi, kai susidaro didelė įskolos suma, kai skolininkas vengia pareigos vykdyti teismo sprendimą jau keletą metų. Susidaro tūkstantinės tėvų įskolų vaikams sumos. Pateisinamos priežastys Pirmojo šių metų mėnesio įvykių suvestinėse taip pat matyti pranešimų apie prašymus pradėti tokius ikiteisminius tyrimus. Štai sausio pradžioje Vaikų išlaikymo fondo administracijos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos direktorė policijai pranešė, jog 33 metų panevėžietis, Raginėnų gatvės gyventojas, nemoka lėšų mažamečiam sūnui išlaikyti. Vyro įskola – 9 288 litai.

REKLAMA

Vyriausiasis tyrėjas A. Bijanskis sako, kad ikiteisminiai tyrimai pradedami ne visais atvejais. Gavę pranešimą pareigūnai pirmiausia aiškinasi, kodėl žmogus nemoka alimentų vaikui išlaikyti. „Žiūrim, gal žmogus registruotas Darbo biržoje, bet darbo negauna, gal jis sunkiai sirgo ar turėjo kitų pateisinamų priežasčių, dėl kurių laiku negalėjo sumokėti pinigų vaikui išlaikyti“, – sako vyriausiasis tyrėjas.

Jeigu pateisinamų priežasčių nėra, pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį ir pradedamas ikiteisminis tyrimas, vėliau byla pasiekia teismą.

REKLAMA
REKLAMA

Išlaikyti vaikus yra tėvų civilinė pareiga, jos nevykdymas baudžiamosios atsakomybės neužtraukia, baudžiami tik piktybiškai vengiantieji išlaikyti vaikus.

Už vengimą išlaikyti vaiką įstatymas numato viešuosius darbus arba laisvės apribojimą, arba areštą, arba laisvės atėmimą iki dvejų metų. Tačiau policijos pareigūnas primena, kad jokia bausmė negali atleisti tėvų nuo pareigos skirti pinigų vaikams išlaikyti. Skola kaupiasi ir ją anksčiau ar vėliau teks grąžinti. Net už vengimą išlaikyti vaikus nubaustas laisvės atėmimo bausme tėvas nuo skolos neišsisuks. Skolininkai dingsta Panevėžio miesto apylinkės teismo atstovė ryšiams su visuomene ir žiniasklaida Diana Armonienė informuoja, kad šiemet teismą jau pasiekė dvi bylos, iškeltos pagal Baudžiamojo kodekso 164 straipsnį – vengimas išlaikyti vaiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjusiais metais Panevėžio miesto apylinkės teismas išnagrinėjo 17 tokių bylų, 2011 metais – 16.

Skolininkų nemažėja, o kai kurie jų dingsta kaip į vandenį. 2012 metų pabaigoje oficialiojo leidinio „Valstybės žinios“ numeryje buvo paskelbtas asmenų, kurie nevykdo pareigos materialiai išlaikyti savo nepilnamečius vaikus ir kurių gyvenamoji vieta yra nežinoma, sąrašas – jame 222 skolininkai.

Asmuo, kuriam teismo sprendimu nustatoma pareiga teikti išlaikymą vaikui, privalo ją tiksliai be išlygų vykdyti, jis negali savavališkai pakeisti išlaikymo teikimo formos.

REKLAMA

Skolininko slapstymasis, jo motyvavimas, kad šiuo metu neturi darbo, yra patikrinama ir įvertinamos aplinkybės. Jeigu žmogus neieško darbo, nėra registruotas Darbo biržoje, gali būti, kad jis dirba nelegaliai ir, gaudamas pajamas, nemoka išlaikymo, tuomet jam bus taikoma baudžiamoji atsakomybė. Be fondo neišsiverstų Nors teismas įpareigojo ir tėvą prisidėti prie vaiko išlaikymo, priverstos vienos maitinti vaikus motinos, nebepajėgdamos pakelti sunkios naštos, pagalbos prašo Vaikų išlaikymo fondo administracijos.

„Nors ir nedidelė suma, bet nežinau, kaip išgyvenčiau negaudama šios paramos“, – sako du vaikus auginanti išsiskyrusi panevėžietė, kurios vyras jau daugiau kaip metus nesirodo ir šeimai nedavė nė cento.

REKLAMA

Teisę gauti Vaikų išlaikymo fondo išmoką turi vaikas, kuris ilgiau kaip mėnesį negauna teismo sprendimu nustatyto išlaikymo arba gauna tik dalį nustatyto išlaikymo iš vieno ar abiejų tėvų.

Fondo administracija išmoka teismo sprendimu nustatytą išlaikymą, o pinigus išreikalauja iš skolininko. Išmoka vienam vaikui per mėnesį negali būti didesnė negu 1,5 bazinės socialinės išmokos. Dabar bazinė socialinė išmoka sudaro 130 litų, o pusantros – 195 litų.

Jei skolininkas pradeda mokėti vaikui visą ar dalį išlaikymo, apie tai ne vėliau kaip per tris darbo dienas reikėtų pranešti Vaikų išlaikymo fondui. Tuomet atitinkamai keičiamas sprendimas dėl išmokos iš fondo mokėjimo, mažinamas mokėtinos išmokos dydis arba išmokų mokėjimas nutraukiamas.

Vitalija JALIANIAUSKIENĖ  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų