REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Biodujų jėgainės neutralizuos 9 didžiausių kiaulininkystės kompleksų kvapus

„Saerimner” kiaulininkystės fermose susidariusios atliekos jau kitąmet bus perdirbamos biodujų jėgainėse, kurios neutralizuos kvapus ir leis ūkininkų laukus tręšti bekvapėmis ir geriau įsisavinamomis trąšomis. Kartu su partneriais devyniuose didžiuosiuose kompleksuose bus pastatytos iki 1 MW galingumo biodujų jėgainės.

REKLAMA
REKLAMA

„Aplinkiniams gyventojams iki šiol nemaloniausias metas buvo srutų laistymo sezonai. Jų metu kiekvieną pavasarį ir rudenį komplekse susikaupusiu mėšlu yra tręšiami to pageidavusių ūkininkų laukai. Kadangi ūkininkai ne visada turi galimybę patręštus laukus laiku aparti, nuo jų sklinda kvapas. Būtent šiai situacijai pakeisti ir statome biodujų jėgaines, kurių perdirbtas mėšlas taps beveik bekvapis ir nebekels nepatogumų kaimynams”, - sakė „Saerimner” generalinis direktorius Saulius Leonavičius.

REKLAMA

Srutos į biodujų jėgaines be jokio sąlyčio su oru pateks tiesiai iš tvartų ir čia bus sumaišomos su kukurūzų mase. Jėgainėse vykstančiuose fermentacijos procesuose išsiskirs dujos, kurios po gryninimo bus deginamos kogeneraciniuose varikliuose.

Deginimo procese bus gaminama elektra, kuri bus parduodama į bendrą šalies elektros energijos tinką, bei šiluma, kuri bus naudojama kompleksų patalpų šildymui.

Į dengtas „Saerimner” lagūnas iš jėgainės pateks jau elektrai išgauti panaudotos beveik bekvapės aukštesnės kokybės trąšos.

REKLAMA
REKLAMA

Investicijos į 9 biodujų jėgaines sieks apie 100 mln. litų. Planuojama, kad pirmosios biodujų jėgainės pradės veikti jau 2013 metų gruodžio mėnesį, o visos devynios veiks vėliausiai 2014 m. pabaigoje.

Atsinaujinančios energijos gamintojų asociacijos prezidento Ruslano Sklepovič teigimu, tai pirmas tokio masto biodujų projektas Lietuvoje. „Džiaugiuosi, kad Lietuvoje pradedami didesni biodujų gamybos projektai, nes turime puikų biodujų potencialą, kuris iki šiol buvo mažai panaudojamas. Kaimyninėje Latvijoje jau veikia virš 40 biodujų jėgainių, kurių bendra galia 40 MW, perdirbančių žemės ūkio atliekas ir kukurūzų silosą”, - teigė Ruslanas Sklepovič.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2011 metais Europos sąjungoje buvo pagaminta 35,9 TWh elektros energijos iš biodujų - tai 3,5 karto daugiau nei Lietuvoje per metus suvartojama elektros energijos.

„Dėl kol kas nepalankios kiaulininkystei situacijos „Saerimner” ir toliau susilaiko nuo investicijų į plėtrą Lietuvoje, tačiau mūsų akcininkų, tarp jų - ir Pasaulio bankui priklausančios Tarptautinės finansų korporacijos - įsitikinimu, socialiai atsakingam verslui investicijos į esamų fermų aplinkosaugines priemones yra privalomos”, - sakė „Saerimner” vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų