REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ekspertų nuomone, gimnazistę Nedą nužudžiusios bejausmės žudikės V. Vaitiekaitytė bei V. Lietuvninkaitė, ketinusios paragauti žmogienos – neprognozuojamos, nes turi visus serijinių žudikų maniakų bruožus.

REKLAMA
REKLAMA

Tokia išvada mūsų nedidelėje Lietuvoje skamba šiurpokai. Šiaip ar taip, Maskvoje gyvenantis medicinos mokslų daktaras Michailas Vinogradovas, sužinojęs, kaip beprasmiškai ir žiauriai užpernai vasarą Šiauliuose buvo nužudyta septyniolikmetė Neda, šiame nusikaltime įžvelgė visus žudikams maniakams būdingus bruožus.

REKLAMA

M. Vinogradovas yra žinomas psichiatras, parašęs pusantro šimto mokslinių darbų – daugiausia apie asmenybes, linkusias į žudymą bei terorizmą, taip pat apie žmogaus elgesį kritinėmis situacijomis. Žinoma, ir apie serijinius žudikus maniakus. Jis yra konsultavęs specialiąsias tarnybas, kai kurie jo darbai iki šiol įslaptinti.

Kad pagrįstų savo nuomonę, M. Vinogradovas pirmiausia išdėstė, kaip atpažinti žudiką maniaką.

Maniakams nereikia motyvo

Pasak M. Vinogradovo, visiems maniakams būdinga tai, kad jie visi vaikystėje yra kankinę arba kitus vaikus, arba – dažniau – gyvūnus. Būsimiesiems serijiniams žudikams ypač patinka stebėti smaugiamo gyvūnėlio agoniją, nes šios asmenybės neturi empatijos (atjautos kitų skausmui). Tad pirmą kartą nužudę žmogų maniakai pajunta stiprų malonumą iš paties sadistinio proceso, nori tai pajusti dar kartą, todėl nebegali sustoti.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak M. Vinogradovo, daug žmonių turi sadomazochistinių polinkių, tačiau normali asmenybė sugeba savo geidulius patenkinti visuomenei priimtinais būdais. O maniakai rimto motyvo niekada neturi, tad vietoj jo susikuria savo iškreiptą filosofiją. Pavyzdžiui, jie sau įteigia, atseit keršijantys už patirtas skriaudas ar net kovojantys su blogiu, todėl turintys teisę spręsti kitų likimus.

Kerštas visuomenei?

Garsiausias Sovietų Sąjungos serijinis žudikas Andrejus Čikatila (1936–1994) nuo 1978-ųjų per tuziną metų nusiviliodamas į pamiškes, įtariama, nužudė net 65 žmones (įrodytos 21 berniuko, 14 mergaičių ir 17 merginų bei moterų žmogžudystės). 1990-aisiais A. Čikatila pagaliau įkliuvo ir, žinoma, buvo nuteistas sušaudyti. Po nuosprendžio duodamas interviu jis teisinosi, girdi, visą gyvenimą jį visi žeminę: vaikystėje tyčiojęsi kiti mokiniai, darbe – bendradarbiai, o prieš vedybas merginos iš jo besityčiojusios dėl lytinio nepajėgumo. Negana to, vaikystėje jis atseit patyręs dar vieną žiaurų stresą – kai jo gimtąją Ukrainą tarpukariu komunistai buvo atvedę į badą, kanibalai pagavę ir suvalgę jo vyresnį brolį Stepaną. Tad užaugęs A. Čikatila leido sau elgtis kaip užsigeidęs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visi maniakai – nebrandžios liguistos asmenybės, kurių mąstymas iškrypęs. Būna nepakaltinamų, asocialių, bet dažniausiai jie ne kvaili, tik nesuvokia kai kurių elementarių dalykų. Pavyzdžiui, vokietis Rudolfas Pleilis (1924–1958) pokariu, 1946–1947 metais, Vakarų Vokietijoje išžagino ir nužudė 25 moteris. Kalėjime jis rašė prašymus miesto merui jį įdarbinti budeliu, prašė kuo greičiau leisti jam karti nuteistuosius mirties bausme. Gavęs neigiamą atsakymą maniakas nesuprato, kodėl jam atsakyta, ir kameroje pasikorė.

REKLAMA

Šachmatai kitų gyvybėmis

Ilgainiui maniakams susiformuoja savas žudymo braižas, aukų „medžioklės“ vietos, o aukos pasirenkamos pagal tam tikrą požymį.

Per keliolika metų Maskvoje, Bicevo parke, mažiausiai 49 žmones užmušęs serijinis žudikas Aleksandras Pičiuškinas turėjo planą nudaigoti 64 asmenis – tiek, kiek jo mėgtų šachmatų lentoje figūrų! Parke suknežinęs aukai galvą, jis į kaukolę įstatydavo pagaliukus ar kitokius daiktus. Po to skubėdavo į savo daugiabutį, kad nepražiopsotų per vakarinę televizijos programą rodomo mėgstamo serialo. Prieš užmigdamas ant šachmatų lentos langelio užrašydavo dar vieną numerį ir padėdavo ant jo monetą. A. Pičiuškino bute atliekant kratą, ant šachmatų lentos buvo jau 62 monetos...

REKLAMA

Tik juodos kojinės

Rusijoje yra sukurtas dokumentinis filmas apie maniaką prekybininką, kuris laisvalaikiu parke žagindavo ir pasmaugdavo merginas. Kriminalistai įtariamąjį susekė, bet neturėjo įrodymų, tad į parką pasiuntė jauną sportišką milicininkę su atvira bliuzele bei trumpu sijonėliu. Žudikas ją iškart pastebėjo, kalbino ir mergino, vis dairėsi, bet... taip ir nepuolė. Vėliau suimtas jis papasakojo, kad į jaudindavo moterys tik juodomis kojinėmis, o mergina tąkart mūvėjo rudas pėdkelnes.

Šiuo metu Ukrainoje iki gyvos galvos įkalintas Anatolijus Onoprijenka (g. 1959 m.) šaudyti nepažįstamųjų važiuodavo į tokias vietas, kad savo šalies žemėlapyje galėtų nupiešti kryžių. 1989-aisiais ir 1995–1996 metais jis nušovė mažiausiai 52 žmones. Teisme jis sakė, atseit šaudęs... prieš komunzimą, nacionalizmą ir XXI amžiaus marą. Nuteistas išgama rašė malonės prašymus. Paklaustas, ką veiktų paleistas, sakė, kad, girdi, jam reikia užbaigti žemėlapyje piešti kryžių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gyvenimas su... galva

Kadangi maniakai neturi žudymo motyvo ir yra neprognozuojami, policijai juos kartais tenka gaudyti metų metais. Žinoma, pasitaiko retų išimčių, kai maniaką pavyksta sustabdyti po pirmos žmogžudystės.

M. Vinogradovas pasakojo tyręs išgamą, kuris nužudė savo draugą. Kūną užkasė, o nupjautą galvą parsinešė namo ir smaginosi – kartu su ja miegojo, kalbėjosi, „kankino“ virš ugnies.

Nežinia, kuo tai būtų pasibaigę, bet užėjo pareigūnai, ieškantys dingusio vyro. Laimei, vienas kriminalistas susidomėjo, iš kur sklinda apsvilintos mėsos kvapas, užsuko į miegamąjį, nuklojo antklodę ir rado galvą. Suvokęs, kad yra demaskuotas, maniakas peiliu persirėžė gerklę nuo ausies iki ausies. Medikai jį išgelbėjo, nes buvo įsipjovęs negiliai. Vėliau M. Vinogradovui maniakas pasakojo apie du savo maloniausius išgyvenimus: kaip jis miega su galva ir pjaunasi gerklę.

REKLAMA

Mirtis jas džiugino

„Iš požymių matyti, kad jūsų gimnazistės V. Vaitiekaitytė ir V. Lietuvninkaitė po pirmojo nusikaltimo tikriausiai nebūtų sustojusios“, – „Akistatai“ parašė psichiatras M. Vinogradovas. – Žinoma, kategoriškai to teigti negalima, bet maniakams būdingų bruožų jos turi daugiau negu pakankamai.“

Sunku būti ginčytis su žinomu ekspertu. Vos V. Vaitiekaitytė su V. Lietuvninkaite buvo suimtos, internete pasipylė komentarai apie vienos iš jųdviejų nukankintą šuniuką. O juk, anot M. Vinogradovo, maniakai paprastai pradeda jauname amžiuje nuo gyvūnų...

REKLAMA

Tiesa, niekas to negali patvirtinti, tačiau faktas, kad nusipirkusi chirurgo skalpelius V. Vaitiekaitytė jais išskrodė varlę, po to internete didžiavosi nuotraukomis, kaip ji atliekanti kažkokius skrodimus. Savo ruožtu V. Lietuvninkaitė mėsinėjo karvės širdį ir puikavosi savo nuotraukomis su kraujo imitacijomis, taip pat eilėmis apie mirtį.

Neregėtas žiaurumas

Aiškėja, kad abi „juodosios Viktorijos“ neturėjo jokio motyvo nužudyti Nedą. Teisme žudikės vebleno, dūsavo, bet taip ir neišstenėjo, kuo gi bendramokslė jiedviem taip nusikaltusi, kad reikėję jai atimti gyvybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Užtai niekas nedrįstų teigti, kad žudydamos jiedvi nejautė malonumo. Atvirkščiai – V. Vaitiekaitytė su V. Lietuvninkaite pusę dienos mėgavosi mėsinėdamos niekuo dėtos mergaitės kūną. Klausydami ekspertų išvadas, ką dvi žudikės išdarinėjo vonioje su peiliais, normalūs žmonės teismo salėje alpo ir aikčiojo.

Pagaliau liguistus abiejų žudikių polinkius vainikuoja šaldiklyje padėta žmogienos išpjova. Parengtinio tardymo metu suimtosios prisipažino norėjusios atšvęsti sėkmingą žmogžudystę paragaudamos žmogienos, tik vėliau, advokatų jau paprotintos, teisme savo žodžius „užmiršo“ ir tai neigia.

REKLAMA

Tyčiojosi net suimta

Neturi abi Viktorijos ir atjautos kitų skausmui. Nors teisme vaidina atgailaujančias, tardymo izoliatoriuje pareigūnai perėmė V. Vaitiekaitytės V. Lietuvninkaitei slapta siųstą laiškelį, kuriame tyčiojamasi iš nužudytos Nedos, įžeidinėjami ir jos palaikai, ir atminimas.

Belieka tik spėlioti, ką būtų V. Vaitiekaitytė su V. Lietuvninkaite dariusios, jei policija nebūtų jųdviejų suėmusi. Abi merginos ar bent viena iš jųdviejų būtų toliau su pasimėgavimu žudžiusios?

Klysta skeptikai, teigiantys, jog tarp merginų nebūna maniakių. Štai fizinio lavinimo mokytoja Marija Petrova 2002-ųjų pavasarį Maskvoje ėmė peiliu skersti gatvėje sutiktus vyrus. Du nudūrė, 4 sužeidė. Suimta pasakojo, atseit šitaip keršijanti vyrams, nuo kurių esanti seksualiai nukentėjusi. M. Petrova teismo pripažinta nepakaltinama.

REKLAMA

Maniakų – daugėja

„Abi mano dukters žudikės – akivaizdžiai neprognozuojamos sociopatės, – po vieno teismo posėdžio „Akistatai“ kalbėjo nužudytos Nedos motina Dalia Račkauskienė, netekusi vienintelio auginto savo vaiko. – Labai tikiuosi, kad jos sulauks pelnytos bausmės ir daugiau tarp padorių žmonių laisvos niekada nevaikščios.“

Koks bus teismo nuosprendis tikrai ne eilinėms žudikėms – pamatysime jau šiemet.

Na o mokslininkas M. Vinogradovas įspėja, jog nervingumas visuomenėje stiprėja, daugėja alkoholikų bei narkomanų, todėl pasaulyje daugėja ir maniakų. Tik kur ir kada koks „prietranka“ sumanys pašiurpinti ir įbauginti visuomenę ar net šturmuoti Anderso Breiviko aukų rekordą – nežino niekas.

REKLAMA
REKLAMA

TIK FAKTAI

Maniakiška iki šiol Lietuvoje neregėto žiaurumo žmogžudystė įvykdyta 2011-ųjų liepos 14-ąją Šiauliuose.

Tądien Šiaulių S. Šalkauskio gimnazijos moksleivės V. Vaitiekaitytė (18 m.) bei V. Lietuvninkaitė (18 m.) į Tilžės gatvėje esantį tuščią butą apgaule atsiviliojo bendramokslę septyniolikmetę Nedą. Ten buvo iš anksto paruošti polietileno maišai, taip pat peiliai bei medicininiai skalpeliai, metalo strypas, kirvis, plaktukas, skutimosi peiliukai, guminės pirštinės.

Nedai ant galvos užmetusios maišą, V. Vaitiekaitytė su V. Lietuvninkaite ją nužudė neturėdamos jokio rimto motyvo. Merdinčios merginos kūną nutempusios į vonią, pasimėgaudamos pjaustė dalimis, mėsinėjo. Vakare išplovė butą, o kūno dalis maišuose išmėtė įvairiose Šiaulių vietose. Teismo psichiatrijos ekspertai nustatė, kad abi žudikės nėra normalios – turi asmenybės sutrikimų. Tačiau nusikaltimo metu tiek viena, tiek kita puikiai suprato ir valdė savo veiksmus, todėl yra visiškai pakaltinamos ir gali atsakyti už savo reto žiaurumo piktadarystę.

Teisiamosios nenuoširdžios, teismui meluoja, atseit nusikaltimo neplanavusios, neatskleidžia žmogžudystės motyvo. Pareigūnai tardymo izoliatoriuje perėmė V. Vaitiekaitytės slaptą laiškelį V. Lietuvninkaitei, kuriame tyčiojamasi iš nužudytosios ir prašoma teisėsaugai nesakyti, kur jiedvi išmetė kelias Nedos kūno dalis, kurios taip ir nesurastos.

Nužudytoji Neda buvo vienintelis vaikas šeimoje.

Sigitas STASAITIS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų