REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rūta Lankininkaitė / LRT televizijos laida „Panorama“

Alytaus miesto kultūros įstaigoms ir menininkams siūloma susiveržti diržus. Taupant vietos biudžetą, kultūros įstaigų finansavimą šiemet žadama mažinti daugiau nei 20 procentų, kultūros projektams siūloma skirti vos penktadalį reikiamų lėšų.

REKLAMA
REKLAMA

Visai Alytaus miesto kultūros sistemai funkcionuoti reikia ne mažiau nei 5 mln. litų. Biudžeto projekte numatyti vos 3 milijonai. Lėšų pakaks tik šešių kultūros įstaigų darbuotojų atlyginimams, mokesčiams, o komunalinėms išlaidoms, anot kultūros įstaigų, jų trūks.

REKLAMA

Pavyzdžiui, miesto teatrui bei Kultūros ir komunikacijos centrui siūloma pinigų ieškoti patiems.

„Šios įstaigos turi ieškoti galimybių, kaip uždirbti pinigų, gauti lėšų iš savo veiklos. Kultūros sričiai planuojama skirti beveik 20 proc. mažiau pinigėlių“, – teigė Alytaus miesto vicemerė Danguolė Juozapavičienė.

Dar didesnė grėsmė iškilo kultūros projektams – mieste planuojama mažiau renginių.

„Sakyčiau, kad labiausiai nukentės tie žmonės, kurie turi pasiūlymų ir nori kažką veikti, kurti, dovanoti miestui tas savo idėjas. Tačiau mes tikimės, kad politikai į tai atsižvelgs. Nes lėšų poreikis pagal pateiktus projektus yra apie milijonas litų, o dabar yra galimybė skirti tik 208 tūkstančius“, – sakė Alytaus miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Birutė Salickienė.

REKLAMA
REKLAMA

„Iš 200 tūkstančių, išlaikant dar tradicinius meno ansamblius, orkestrus, tada kas belieka šiuolaikinei jaunimo meninei kultūrai arba meniniams projektams remti? Nieko“, – pastebi menininkas Arvydas Švirmickas.

Šiemet pateikta beveik 90 kultūros projektų. Jų atrankos komisijos pirmininkas siūlo atskirti profesionalią kultūrą nuo mėgėjiškos ir lėšų skirti tik išliekamąją vertę turintiems projektams.

„Be abejo, labai sudėtinga atrinkti, nes paraiškų daug. Bendra suma – apie milijoną, bet tik trečdalį ar penktadienį galėsime skirti“, – teigė Alytaus miesto kultūros projektų atrankos komisijos pirmininkas Tadas Čiakas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Eina šleifas ir dėl „Snoro“ banko griūties, paskolos, investiciniai projektai. Jeigu miestas dirba daug, turime visas sritis apimti. Švietimo sistemoje prašoma susispausti, sporto, jaunimo programa yra mažinama“, – tvirtina Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Aira Visockaitė.

Per penkerius metus šiemet kultūrai planuojamas mažiausias finansavimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų