REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tikriausiai nėra žmogaus, kuris nebūtų girdėjęs apie Velykų salą ar bent jau nebūtų matęs šių Velykos salų statulų nuotraukas.

REKLAMA
REKLAMA

Velykų sala, polinezietiškai dar vadinama Rapa Nui, yra viena nuošaliausių salų pasaulyje. Savo modernų pavadinimą ši sala gavo, kai ją pirmąkart aplankė žmogus iš Europos. Tai padarė tyrinėtojas iš Danijos Jakobas Rogevenas. O Velykų sala ji buvo pavadinta todėl, kad Jakobas į ją atplaukė per Velykas 1722-aisiais.

REKLAMA

Saloje yra 887-ios didžiulės statulos, kurios vadinasi moai. Jas iškalė šios salos gyventojai 1100–1680 metų laikotarpiu. Nors matyti tik jų galvos, po žeme yra užkasti ir kūnai. Dauguma statulų buvo iškaltos iš sukietėjusių jau užgesusio vulkano Rano Raraku pelenų. Mokslininkai spėja, kad vienai statulai iškalti 6 žmonių komandai prireikdavo metų. Spėjama, kad šios statulos – tai vietinių lyderių atvaizdai.

Nors dauguma statulų pasiliko akmens kalyklose, randama jų ir kitose salos dalyse. Šis faktas labai įdomus, nes mokslininkai dar tiksliai nežino, kaip šios statulos buvo nuvežtos į kitas salos dalis – kai kurios statulos sveria apie 80 tonų. Yra įvairių teorijų, tačiau kuri teisinga, neaišku.

Velykų sala yra įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų