REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vos tik aprimus plačiai nuskambėjusiai internetinei Algio Ramanausko ir Artūro Račo dvikovai, kurios metu buvo sukurtas jau savotišku „folkloru“ tapęs atmatų duobės gyventojų sąrašas (dar žinomas kaip „Sąračas“), virtualią erdvę pradeda drebinti dar vienas „skandalėlis“. Ir šįkart jis atrodo galbūt netgi dar grėsmingesnis.

Vos tik aprimus plačiai nuskambėjusiai internetinei Algio Ramanausko ir Artūro Račo dvikovai, kurios metu buvo sukurtas jau savotišku „folkloru“ tapęs atmatų duobės gyventojų sąrašas (dar žinomas kaip „Sąračas“), virtualią erdvę pradeda drebinti dar vienas „skandalėlis“. Ir šįkart jis atrodo galbūt netgi dar grėsmingesnis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tautą idėjomis žalojančius – ant laužo

Panašu, kad po žymiųjų A. Ramanausko „apdovanojimų“ ir A. Račo „atmatų sąrašo“ pabudo ir kitų pasireikšti mėgstančių veikėjų fantazija. „Inkvizicija-2013“ – taip vadinasi sausio 13 dieną paskelbta akcija, kurios organizatorius (-iai?) siūlo Lietuvoje prikelti inkvizicijos metodus ir „sudeginant ant laužo“ pamokyti „trylika Lietuvos politikų, žurnalistų ir „viešaisiais intelektualais“ įvardijamų veikėjų“. Tiesa, siūloma deginti ne pačius žmones, o jų nuotraukas. Viešame akcijos organizatoriaus kreipimesi tvirtinama: „Taip simboliškai dūmais į nebūtį išleisime tautą, jos valstybę, dorovę ar kultūrą žalojančias jų idėjas.“

REKLAMA

Įdomu tai, kad kandidatus į „sudeginimą“ siūloma rinkti visiems, kas nori. Iš pradžių siūloma pateikti visus įmanomus variantus, o vėliau esą turėtų būti paskelbtas visuotinis internetinis balsavimas, kurio metu bus išrinkta 13 „laimingųjų“. Beje, visi jau pasiūlyti variantai yra viešai demonstruojami jau dabar. Išties plati paletė – nuo Valdemaro Tomaševskio, Algirdo Paleckio ir Viktoro Uspaskicho iki Rimvydo Valatkos, Monikos Garbačiauskaitės-Budrienės ir daugybės kitų žmonių iš politikos, žiniasklaidos ar interneto tinklaraščių. Sąraše jau galima rasti ir tuos pačius A. Ramanauską ir A. Račą. Jis nuolatos pildosi.

REKLAMA
REKLAMA

Potencialų akcijos organizatorių išsiaiškinti nėra itin sunku. Socialiniuose tinkluose jau knibžda nuorodų į „Facebook“ sukurtą akcijos grupę, kurios įkūrėjas – tautininkas Marius Kundrotas, kurį pastaruosiuose Seimo rinkimuose kaip kandidatą buvo iškėlusi Lietuvos tautininkų sąjunga. Minėtoje grupėje ponas Kundrotas ragina kuo aktyviau rinkti kandidatus, kuriuos vadina „kenkėjais“. Galima nesunkiai įsitikinti, kad visa iniciatyva anaiptol nėra pokštas. M. Kundrotas rašo, kad ketina Vilniaus savivaldybės prašyti sudeginimo akciją surengti Lukiškių aikštėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarp grupės narių – nemažai jau pasižymėjusių tautininkų ar šiaip radikalų, pavyzdžiui, radikalių pažiūrų Lietuvių tautinio centro pirmininkas Ričardas Čekutis ar Julius Panka, kuris, beje, Lietuvos tautinio jaunimo lygos vadovo poste pakeitė būtent M. Kundrotą. Grupę per kelias dienas papildė apie 40 žmonių.

Neapykantos ir smurto kurstymas?

Nors akcijos aprašyme ir tvirtinama, kad ji niekaip nesusijusi su smurto kurstymu prieš pačius asmenis ar siekiu juos įžeisti, vis dėlto pati kandidatų į „sudeginimą“ rinkimo idėja neatrodo visiškai nekalta. Ir ji patiko toli gražu ne visiems. Iniciatyvą suskubo pakomentuoti kandidatų sąraše atsidūręs A. Ramanauskas:

REKLAMA

„Nacistinė šunauja eina berserk.

Sprendžiant iš FB paskyros, iniciatyva priklauso Marius Kundrotas. Ta proga nacistiniam gavrikui siūlau pirma išsidegint visas savo šuniškas baradavkes nuo snukio, kas šiais laikais net nacistiniam šarikovui nelabai brangu būtų.

O paskum jau - inkvizicinkitės į sveikatą, rudieji klounai!” 

Apie tai, ar vis dėlto ši iniciatyva negalėtų būti vertinama kaip smurto kurstymas, klausėme aktoriaus, žurnalisto ir rašytojo Arkadijaus Vinokuro, kuris taip pat atsidūrė kandidatų sąraše. Jo manymu, klausimas, kiek tokia akcija yra vaikiška ir nepavojinga, iškyla, tačiau tol, kol patys organizatoriai viešai atsiriboja nuo smurto kurstymo, tokia akcija yra pakankamai normalus reiškinys. „Esu liberalus žmogus. Kodėl gi ne?“, – teigė A. Vinokuras, manantis, kad politinis farsas yra labai galingas įrankis.

REKLAMA

J. Panka naujienų portalui Balsas.lt tvirtino nemanąs, kad tokia akcija gali būti vertinama kaip neapykantos ar smurto kurstymas. Jis akciją prilygina dažnai rengiamiems apdovanojimams, kuriose apdovanojami kuo nors valstybei ar tautai nusipelnę žmonės – tik šiuo atveju atvirkščiai. „Čia atvirkštinė akcija, kad nebūtų užmiršti tie, kurie kenkia, Tautai, valstybei, kurie kovoja prieš pagrindines vertybes, kurios žmogų daro žmogumi, simboliškai sudeginus jų atvaizdus Lukiškių aikštėje, gal yra šansų, kad jie atsivers, kad pergalvos savo veiklą, perkainos vertybes“, – aiškino Lietuvos tautinio jaunimo sąjungos lyderis. Pats ponas M. Kundrotas į klausimus apie akciją neatsakė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kundrotas degins Kundrotą?

Reziumuojant, galime teigti, kad Lietuvoje vis labiau įsitvirtina tam tikras ant „chamizmo“ ribų balansuojančių provokuojančių akcijų, pasisakymų žanras, kurį civilizuotu pavadinti yra išties nelengva. Kad ir kaip ten būtų, nuolat besipildančiame kandidatų į „Inkvizicija-2013“ nominacijas sąraše, jau galima aptikti ir patį M. Kundrotą. Nepaisant to, kad atsiradusią M. Kundroto pavardę iš sistemos vis bandoma pašalinti, ji netrukus vėl būna pasiūloma. Tad intriga išlieka didelė: ar ponas M. Kundrotas degintų ir savo nuotrauką Lukiškių aikštėje, jei būtų nubalsuota už jo kandidatūrą?

Ar pritariate akcijai „Inkvizicija-2013“?
Prašome pasirinkti atsakymą!
Taip, tokiu būdu yra ką pamokyti.
Ne, nepritariu tokiai akcijos formai.
Neturiu nuomonės.
BALSUOTI
REZULTATAI
Ar pritariate akcijai „Inkvizicija-2013“?
Taip, tokiu būdu yra ką pamokyti.
57.9%
Ne, nepritariu tokiai akcijos formai.
33.2%
Neturiu nuomonės.
8.9%
Balsavo: 304

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų