REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuviai skundžiasi brangstančiomis prekėmis ir pramogomis, o šalies verslą maitina svečiai iš Rusijos bei Baltarusijos. Per didžiąsias metų šventes rusakalbiai masiškai užplūsta prekybos centrus, viešbučius ir SPA centrus, nes Lietuva jiems – tarsi rojus.

REKLAMA
REKLAMA

Viskas pusvelčiui

Nuo Kalėdų iki Naujųjų metų didžiųjų Lietuvos miestų „Akropoliuose“ ir prabangiuose viešbučiuose girdėti vien rusų kalba, o automobilių aikštelėse matyti vien rusiški transporto priemonių numeriai. Prekybos atstovai juokauja, kad tomis dienomis jie ir sapnuoja rusiškai – rusakalbiai „pirkinių turistai“ priverčia šia kalba prabilti net jos nemokančius pardavėjus. Iš kur toks susidomėjimas Lietuva?

REKLAMA

„Pirmiausia, mums čia viskas labai pigu. Pavyzdžiui, „Armani“ džinsus paprastai nusipirktume už 1 500 litų, o Lietuvoje juos galime įsigyti už 800 litų. Jei vyksta išpardavimas, tokius džinsus įmanoma nusipirkti vos už 500 litų“, – pasakojo ne pirmus metus į Lietuvą apsipirkti ir pramogauti atvažiuojantis Baltarusijos pilietis Vladimiras.

Pašnekovo teigimu, verslininkui mokėti tokią sumą už firminį daiktą – tarsi gauti jį už dyką. Baltarusijoje iki šiol jaučiamas prabangos prekių deficitas, o jų kainos nuolat auga. Kadangi rusų Kalėdos švenčiamos sausio 6-ąją, daugumą rusakalbių per didžiąsias metų šventes turi apie dvi savaites atostogų. Jas mielai leidžia Lietuvoje. Mūsų šalis jiems yra kokybiškų, bet nebrangių prekių ir paslaugų rojus, be to – užsienis. Svarbu ir tai, kad rusakalbiai čia gali laisvai susikalbėti gimtąja kalba.

REKLAMA
REKLAMA

Mėgaujasi prabanga

Druskininkų vandens parkas, viešbutis ir SPA kasmet sausio pirmąją savaitę jaučia turistų iš Rusijos antplūdį. Darbo dienomis šiemet čia apsilankė vidutiniškai 1 800 lankytojų, savaitgalį – apie 2 200. Apie 70 proc. iš jų sudarė rusakalbiai svečiai.

„Sausio 8-ąją per pirmą darbo valandą į parką įleidome 330 lankytojų, absoliuti jų dauguma – rusakalbiai. Sausio antrąją savaitę lankytojų skaičius buvo šiek tiek mažesnis, nes, kiek žinome, sausio 9-ąją rusams baigiasi atostogos, todėl po truputį svečiai išvyksta iš Druskininkų“, – pasakojo Druskininkų vandens parko atstovė Jūratė Vaitkevičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2011 metais rusai sudarė 7 proc. lankytojų, spėjama, kad 2012-aisiais jų skaičius bus išaugęs 1–2 proc. Svečiai naudojasi visomis vandens parko, SPA centro paslaugomis, užkandžiauja parke esančiose kavinėse, įsigyja mokamas pirčių programas, pavyzdžiui, individualų vanojimą. Vandens parko komplekse esančiame viešbutyje sausio pirmąją savaitę rusai sudarė absoliučią daugumą klientų. Už bilietus į vandens parką rusai negailėjo pakloti iki 237 litų, o už viešbutį be papildomų paslaugų – iki 799 litų.

Šventiniu laikotarpiu rusų gausu ir vietos prekybos centruose. Kurorto gyventojai pastebi, kad parduotuvės yra sausakimšos ir apsipirkti dažnai būna sudėtinga. „Jau daug metų mūsų parduotuvėse daugiau lankosi iš Baltarusijos ir Rusijos atvykę turistai. Druskininkuose jie ne tik poilsiauja, bet ir apsiperka – turistų krepšeliai kur kas pilnesni nei Lietuvos gyventojų“, – sakė prekybos centrų „Maxima“ atstovė Olga Malaškevičienė.

REKLAMA

Svečiai daugiausia perka dovanas – saldainių, šokolado, gurmaniškų mėsos gaminių ir brangių alkoholinių gėrimų. Atvažiavusieji su automobiliais perka nemažai pramoninių prekių – nuo šlepečių iki slidžių ir buitinės technikos. Didesnis sujudimas parduotuvėse per stačiatikių Kalėdas jaučiamas ne tik Druskininkuose, bet ir Nidoje, kurioje ilsėtis mėgsta Kaliningrado srities gyventojai.

Pasigedo J. Statkevičiaus kvepalų

Pagrindinė rusakalbių apsipirkimo vieta – Vilnius. „Labiausiai rusus ir baltarusius į Lietuvą traukia kokybiškos prekės už daug mažesnę kainą. Pasak jų pačių, čia kainos mažesnės net 15–30 proc. Kalbant apie drabužius ir avalynę, juos domina tik kokybiškos prekės, ne klastotės“, – sakė kelis avalynės parduotuvių tinklus valdančios UAB „Ageseta“ rinkodaros vadovas Saulius Antanaitis.

REKLAMA

Vyras teigė, kad rusakalbiai pinigų neskaičiuoja, dažnai netgi atsisako paslaugos „Tax-free“, suteikiančios galimybę už prekes susigrąžinti dalį mokesčių. Rusijos ir Baltarusijos piliečiai perka po kelias toli gražu ne pačios pigiausios avalynės poras ir beveik visada pageidauja tų modelių, kurių parduotuvė turi mažiau.

„Šiemet rusai ypač pirko brangius alkoholinius gėrimus, kokybišką mažųjų aludarių gaminamą alų. Jie labai pasipiktino, kad kosmetikos parduotuvėse nerado vardinių Juozo Statkevičiaus kvepalų“, – sakė S. Antanaitis. Anot jo, šiuo tarpšventiniu laikotarpiu svečių iš Rusijos išlaidos Naujųjų stalui sudarė vidutiniškai 1 500 litų. Atvykėlių nedomina tik paslaugos. Pavyzdžiui, moteriškas kirpimas gimtinėje jiems kainuoja perpus pigiau nei Vilniuje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusus lenkia baltarusiai

Rusakalbiai svečiai Vilniuje ne tik pramogauja ir apsiperka. Jie aplanko ir miesto senamiestį, muziejus, galerijas, apžiūri įvairius lankytinus objektus. Neretai užsisako ekskursijas asmeniškai tik savo grupei ar šeimai. Sostinėje viešintieji ne pirmą kartą užsako ir temines ekskursijas. Daugelis pabrėžia, kad jiems Vilnius yra labai gražus miestas, kuriame gausu įdomybių įdomybių, todėl ketina čia sugrįžti dar ne vieną kartą.

Rusakalbius čia vilioja ir geras susisiekimas – atvykti galima ne tik savo transportu, bet ir traukiniu, autobusu bei lėktuvu. Vilniaus turizmo informacijos centro turistų statistikos duomenimis, centruose 2012 metais daugiausia lankėsi turistų iš Rusijos – 17 401 (33,66 % daugiau nei pernai). Žymiai padidėjo ir turistų iš kaimynės Baltarusijos skaičius – 6 124 (62,07 % daugiau nei pernai).

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų