REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turbūt kiekvienam yra tekę atsidurti erzinančioje situacijoje, kai, nepaisant jaučiamo nuovargio, niekaip nepavyksta užmigti. Kokios pagrindinės tokios nemigos priežastys?

REKLAMA
REKLAMA

Žiūrėjimas į laikrodį. Prabudę užmetame akį į laikrodį, kad sužinotume, kiek dar laiko galime miegoti. Pasirodo, taip elgtis nepatartina.

REKLAMA

Kofeinas. Kofeino poveikis gali būti gerokai ilgesnis, nei įprasta manyti. Vidutinis kofeino „pusamžis“ – 5 valandos. Kūnas maždaug pusės suvartoto kofeino atsikrato po maždaug 5 valandų, trijų ketvirtadalių – per apytiksliai 10, o 7/8 kofeino pašalinama per 15 valandų. Tai reiškia, kad kai bandote užmigti, kofeino kraujyje dar būna likę.

Būtinybė anksti atsikelti. Pažįstamas scenarijus: 23 valandos vakaro, ryte laukia svarbus susitikimas – keltis teks labai anksti, todėl būtina kuo greičiau užmigti ir gerai pailsėti. Vis dėlto nerimaudami, kad būtina kuo greičiau užmigti, tik dar labiau tai atitoliname. Šis reiškinys vadinamas psichofiziologine nemiga.

REKLAMA
REKLAMA

Alkoholis. Nemažai žmonių griebiasi alkoholio, kad šis padėtų jiems užmigti. Vis dėlto alkoholis ne tik nepadeda miego kokybei, o jai kenkia – dėl jo padažnėja naktiniai prabudimai. Per naktį tuomet mūsų smegenys prabunda 15–20 kartų. Greičiausiai to net neprisimename, mat tam, kad prisimintume, jog buvome pabudę, reikia tokiais išbūti bent 6–8 minutes. Be to, ilgalaikis alkoholio vartojimas ilgainiui sukelia nuolatinę nemigą. Beje, alkoholio poveikis smegenims vidurnaktį stipresnis nei, tarkime, 18 val. vakaro.

Netinkamai gydomi kiti miego sutrikimai.

Rūkymas. Dėl nikotino per naktį smegenys prabunda papildomai 15–20 kartų.

Taigi laikrodžius pastatykite tolėliau nuo lovos, kavą gerkite rytais, vėlai vakare venkite alkoholinių gėrimų, atsikratykite įpročio rūkyti, rašo psychologytoday.com.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų