REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo narė, kuri į teismą atvyko su gynėja, teigė buvusi šokiruota, kai partiečiai pranešė apie knygos turinį. Politikė teigė esanti partijos, kurios lyderis yra Viktoras Uspaskichas, narė, jį gerbianti: „Tačiau niekada Rusijos sostinėje nesiėmiau jokių žingsnių, kad dergčiau šalį, kurios piliečių esu išrinkta į Seimą.“

REKLAMA
REKLAMA

D. Mikutienė pasakojo, jog tuo metu, kai V. Uspaskichas buvo sulaikytas Maskvoje, ji, kaip štabo vadovė, privalėjo su juo susitikti.

REKLAMA

Tačiau V. Adamkaus advokatė teigė, jog buvęs Prezidentas yra tik bendraautoris, kad knygą rašė ne jis vienas, todėl, anot gynėjos, D. Mikutienė iš pradžių turėtų kreiptis į leidyklą.

Advokatė pabrėžė, jog V. Adamkus negavo atlygio už knygą ir reikalauti iš jo 200 tūkstančių litų būtų netaktiška: „Manau, jis turėtų būti atleistas nuo atsakomybės, nes knygoje pateikti faktai yra tik jo nuomonė.“ Kitas teismo posėdis įvyks sausio gale.

REKLAMA
REKLAMA

Knygoje aprašomi įvykiai, kai Lietuvos teisėsaugininkų ieškomas V. Uspaskichas buvo sulaikytas Maskvoje, tačiau advokatų padedamas paleistas.

2006 metų įvykiai

Darbo partijos lyderis buvo įsitikinęs, jog sulaikant jį buvo pažeistos jo teisės ir laisvės. Tada Maskvos teismas atsisakė jį perduoti Lietuvos teisėsaugininkams. V. Uspaskichas pats atvyko į Vilnių, kur buvo apklaustas prokurorų.

2007 metais Policijos departamentas teigė, kad pastaruoju metu tiek žiniasklaidoje, tiek kitoje viešojoje erdvėje pateikiama klaidinanti informacija, esą sulaikant Darbo partijos įkūrėją V. Uspaskichą Maskvoje, pareigūnai dirbo neoficialiai, savo veiksmų nederindami su prokuratūra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Policijos departamentas atsakingai pareiškė, kad Lietuvos policijos pareigūnai nepažeidė galiojančių Lietuvos Respublikos įstatymų ar tarptautinių sutarčių, o visi jų veiksmai oficialiai buvo derinami su generaline prokuratūra.

2006 metų rugsėjo 1 dieną Lietuvos kriminalinės policijos biuras (LKPB) paskelbė V. Uspaskicho tarptautinę paiešką. Tą pačią dieną informacija apie V. Uspaskicho paiešką buvo perduota Rusijos Federacijai.

Rugsėjo 11 dieną dėl V. Uspaskicho gautas LR Generalinės prokuratūros išduotas Europos arešto orderis ir informacija apie V. Uspaskicho paiešką buvo perduota Interpolo Europos valstybių nacionaliniams biurams. Rugsėjo 20 dieną buvo gautas Interpolo Rusijos nacionalinio biuro pranešimas apie tai, kad rugsėjo 15 dieną V. Uspaskichas buvo sulaikytas Maskvos milicijos, tačiau Europos konvencijos dėl ekstradicijos (1957 m.) 3 straipsnio 2 punkto pagrindu sulaikytasis buvo paleistas.

Lietuvos policijos pareigūnai sulaikyme Maskvoje nedalyvavo ir jokių neteisėtų veiksmų dėl įtariamojo V. Uspaskicho neatliko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų