REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokslininkai mano, kad kūdikiai pradeda mokytis gimtosios kalbos dar prieš gimimą. Naujagimiai skirtingai reaguoja į gimtosios ir užsienio kalbos garsus, skelbia ScienceNews.

REKLAMA
REKLAMA

Eksperimento metu buvo tiriami 7–75 valandų amžiaus kūdikiai. JAV psichologė Christine Moon teigia, kad naujagimiai skirtingai reagavo į savo gimtosios kalbos ir svetimos kalbos garsus.

REKLAMA

„Manoma, kad egzistuoja kalbos mokymasis prieš gimimą, tačiau mes nežinome, koks jis intensyvus“, – teigia Ch. Moon.

Gimdoje esantis kūdikis gali girdėti išorinius garsus likus 10 savaičių iki jo gimimo.

Ch. Moom ir jos kolegos mano, kad paskutiniais vystymosi gimdoje mėnesiais kūdikiai labiausiai reaguoja į garsiausius ir ekspresyviausius garsus – į mamos balsą.

Suomių psichologė Minna Huotilainen sako, kad vaisiaus smegenys prieš gimimą gali priimti ir išmokti daugiausia esminių kalbos elementų.

REKLAMA
REKLAMA

Ch. Moon komanda tyrė 80 sveikų naujagimių: pusę iš JAV ligoninių ir pusę iš Švedijos. Kiekvienas kūdikis buvo paguldytas lovelėje tyliame kambaryje, šalia jo ausų buvo padėtos minkštos ausinės. Čiulpdami žinduką, prijungtą prie kompiuterio, kūdikiai klausėsi garsų 5 minutes.

Garso įraše kūdikiai girdėdavo angliškos kietos balsės „e“ 17 variantų (tokių, kaip angliškame žodyje „fee“) ir 17 variantų švediškų garsų, kurie skambėjo šiurkščiai kaip „yeh“ ir kuriuos norint ištarti reikia suspausti lūpas. Kiekviename garsų rinkinyje buvo vienas garsas, kuris geriausiai iliustruodavo gimtosios kalbos garsus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiekviena balsė buvo grojama tol, kol kūdikis bent vienai sekundei nustodavo čiulpti žinduką. Naujas garsas būdavo pradedamas groti tada, kai vaikas vėl imdavo čiulpti žinduką. Ilgesni žinduko čiulpimo periodai žymėdavo vaiko susidomėjimą garsu, teigia tyrėjai.

Naujagimiai čiulpdavo žinduką ilgiau tuo metu, kai girdėdavo svetimos kalbos garsus. Labiausiai kūdikiai susidomėdavo geriausiu užsienio kalbos garso pavyzdžiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų