REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lošimo namus plėšė policininkai

Latvijoje jau baigta nagrinėti viena iš skandalingiausių pastarojo meto šios šalies bylų. Žiemgalos apygardos teisme skelbiant nuosprendį „Fenikso“ lošimo namų užpuolikams, juos saugojo kelios dešimtys policininkų ir kinologai su šunimis.

REKLAMA
REKLAMA

Į plėšimą – su kūju

Ypatingas dėmesys šiai bylai teko dėl to, kad dauguma jos kaltinamųjų buvo pareigūnai. Pagrindinis kaltinamasis – „Alfos“ specialiojo policijos dalinio pareigūnas Arvas Žagaras – teisme sakė, kad apiplėšti tuos lošimo namus jie sugalvoję atseit visai atsitiktinai. Jis kartu su policininku Denisu Christoporidžiu dar uždarbiaudavo vienoje saugos firmoje. Kartą abu prakalbo apie tai, kad „Fenikso“ lošimų namuose labai blogai organizuota pinigų inkasacija. Tą kartą abu tik pajuokavo, kad būtų galima tuo ir pasinaudoti, tačiau ta mintis kuo toliau, tuo labiau nedavė ramybės. Girdi, pinigai lošimo namuose sukasi nemaži, apsauga – juokinga, tai kodėl tuo nepasinaudojus..?

REKLAMA

Kaip kaltinamieji sakė teisme, jie neva tam net tinkamai nepasiruošę, plėšti važiavę vos ne juokaudami. „Nesitikėjome, kad bus susišaudymas, kad kas nors žus, – pasakojo D. Christoforidis. – Aš net ginklo nepasiėmiau ir neperšaunamos liemenės neužsivilkau. Pasiėmiau tik kūjį, kuriuo planavau išlaužti seifo duris.“ Tokiais teiginiais kaltinamieji, aišku, stengėsi sumažinti savo kaltę.

Kiti plėšikai buvo ir su neperšaunamomis liemenėmis, ir ginkluoti. Taip pat „Alfos“ pareigūnas Leonidas Koniuchovas pasiėmė ginklą, su kuriuo į jį kartą šaudė nusikaltėliai. Jis tada pats vijosi plėšikus, tie atsišaudė ir vienas bėgdamas išmetė ginklą. Niekam apie tai nepranešęs, L. Koniuchovas jį pasiliko sau, o eidamas plėšti – pasiėmė.

REKLAMA
REKLAMA

Nuspaudė mygtuką

Apiplėšimas buvo įvykdytas 2011 metų sausio 25-osios rytą. A. Žagaras, L. Koniuchovas, broliai Pavelas bei Denisas Christoforidžiai ir Stanislavas Babelis, vienintelis tos plėšikų gaujos civilis, į Jėkabpilį, kur buvo „Fenikso“ lošimo namai, nuvažiavo dviem automobiliais. Vienas priklausė broliams, o kitas buvo skolintas. A. Žagaras buvo „Feniksą“ ne kartą saugojęs, todėl pats eiti į salę neplanavo, kad jo neatpažintų. Bet jis buvo pagrindinis organizatorius ir žinojo, kad tą rytą lošimo namuose bus didelė pinigų suma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į lošimo salę įėjo keturiese. Visi jie, tarp jų ir S. Babelis, vilkėjo policijos uniformas, visi buvo ginkluoti. Kažkuris iš įėjusiųjų suriko, kad atseit vyksta policijos operacija, esą ieškomi narkotikų prekeiviai, ir paliepė visiems gultis ant grindų.

Du plėšikai laiptais užbėgo į antrą aukštą ir ten esančiam „Fenikso“ apsauginiui paliepė atidaryti seifą. Vyriškis atsisakė tai padaryti, o už tai L. Koniuchovas jam peršovė abi kojas. Plėšikams pavyko atidaryti kai kurias seifo duris ir jie paėmė 104 000 latų (litais būtų apie pusė milijono). Tačiau pagrindinės kasos, kurioje buvo didžiausio nominalo pinigai, jiems atidaryti nepavyko.

REKLAMA

Pagal planą plėšikai turėjo su grobiu sėkmingai išvažiuoti ir pasislėpti, bet jie nebuvo numatę visų aplinkybių. Plėšikams dar net neįėjus į patalpas, vienas „Fenikso“ apsauginis spėjo paspausti pavojaus mygtuką. Teisme jis pasakojo, kad vos pamatęs policininkus su kaukėmis jis nusprendė nieko nelaukti ir kviesti pastiprinimą. Vėliau jis buvo paguldytas ant grindų ir beveik nieko nematė, tik girdėjo du šūvius antrame aukšte.

Trumpas susišaudymas

Taigi vos tik plėšikai, sušokę į automobilį, prie kurio vairo sėdėjo A. Žagaras, pajudėjo Rygos link, iš paskos jau lėkė du policijos automobilai. Teisme kaltinamieji sakė, kad iš karto buvo svarstoma, ar nereikėtų pasiduoti, tačiau A. Žagaras nesustojo ir bandydamas pabėgti įsuko į akligatvį. Čia plėšikų automobilis ir pateko į spąstus.

REKLAMA

Kas buvo toliau, kas pradėjo šaudyti – taip ir nepavyko išsiaiškinti. Aišku tik tai, kad kai prie policijos automobilių suspausto plėšiko automobilio priėjo vienas iš policininkų, nuaidėjo šūviai. Į policijos kapitoną Andrį Znuotinį pataikė keturios kulkos ir jis čia pat mirė. Ekspertai nustatė, kad mirtina buvo ketvirtoji kulka, kuri buvo iššauta iš A. Žagaro pistoleto.

Per tą susišaudymą dar buvo sužeisti du policininkai, o iš plėšikų – D. Christoforidis, kuris sėdėjo keleivio sėdynėje.

Iš pradžių būta šnekų, neva A. Znuotiniui į galvą buvęs iššautas kontrolinis šūvis. Teisme tai nebuvo įrodyta, tik nustatyta, kad buvo šauta iš arti – trijų metrų. Tai patvirtino kapitono porininkas Raitis Ciprusas: „Aš neturėjau pistoleto, todėl nėjau prie plėšikų automobilio. A. Znuotinis ėjo pirmas, kartu su juo – policininkai Salvis Tichanovskis bei Rimas Švedas. Tuo metu ir prasidėjo susišaudymas. Jis truko kokias septynias sekundes. Šaudė ir vieni, ir kiti. A. Znuotinis, kuris buvo arčiausiai, po šūvių žengė kelis žingsnius atgal ir pargriuvo. Niekas jokio kontrolinio šūvio nešovė.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skurdokas gyvenimas

Teisme teisėjai bandė išsiaiškinti, kodėl vyrai, tarnaujantys policijoje, ryžosi apiplėšimui. Visų atsakymai buvo panašūs – atseit dėl sunkių finansinių aplinkybių. Girdi, reikėję išlaikyti šeimas, mokėti kreditus, o čia dar lyg tyčia policininkams buvo sumažinti atlyginimai.

Kaip sakė A. Žagaras, vienos operacijos metu jį peiliu perrėžė AIDS sergantis narkomanas. „Jau buvau bemanąs, kad reikia imti taupyti pinigus karstui... Laimei, neužsikrėčiau, – pasakojo policininkas. – Tačiau po kurio laiko sužinojau, kad man auglys, ir ėmiau taupyti pinigus operacijai.“

REKLAMA

„Alfos“ pareigūnas L. Koniuchovas turėjo didžiulius kreditus ir jo šeimai grėsė netekti buto. Daug kreditų buvo prisiėmęs ir S. Babelis, tad iš atlyginimo, girdi, jis negalėjęs išmaitinti šeimos.

Ką gi, dabar teisiamieji savo šeimų negalės išlaikyti ilgus metus, užtat patys bus išlaikomi valstybės. A. Žagaras pripažintas kaltu dėl kapitono A. Znuotinio mirties ir nuteistas kalėti iki gyvos galvos. Denisas Christoforidis nuteistas kalėti 20, o jo brolis Pavelas – 18 metų. Po 13 metų laisvės atėmimo paskirta L. Koniuchovui, S. Babeliui ir Edgarui Paruškinui.

Pilnas nuosprendžio tekstas teisiamiesiems ir jų advokatams bus paruoštas iki vasario 22 dienos. Tuomet jie ir spręs, ar apskųsti nuosprendį Aukščiausiajam Teismui.

„Akistatos“ inf.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų