REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš vaikystės palikimas – asmenybės sutrikimas

Turintieji asmenybės sutrikimų nėra kokie psichikos ligoniai – jie tik nelaimingi žmonės, kankinantys tiek save, tiek aplinkinius, o neretai dar ir padarantys žiaurius beprasmiškus nusikaltimus.

REKLAMA
REKLAMA

„Ekscentriškas. Absoliučiai nesugyvenamas. Trenktas tipas. Be vieno varžtelio. Kompleksuotas. Bejausmis, beširdis“, – visi esame girdėję kaip nors panašiai apibūdinant nuolat netipiškai besielgiantį žmogų.

REKLAMA

Labai gali būti, jog tai asmenybės problemų turintis žmogus. Jų nemažai – maždaug kas dešimtas. O tarp sėdinčiųjų kalėjimuose asmenybės problemų turi kone pusė. Ypač darantieji tokius smurtinius beprasmiškus nusikaltimus, kaip ką tik nuteistas pakruojiškis Mindaugas Šimkus.

M. Šimkui dar tik 22 metai, bet jis teistas jau net 6 kartus. Vagystėmis, plėšimais, sukčiavimu vaikinas užsiima nuo paauglystės. Galiausiai jis nužudė žmogų.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš metus, 2011-ųjų gruodžio 24-ąją, nusipirkęs butelį pigiausio šampano, M. Šimkus atpėdino išgerti į vieną Pakruojo landynę be elektros, kurioje keturi vietiniai girtuoklėliai prie žvakės šventė Kūčias.

Užmušė už cigaretę

Pasigėręs M. Šimkus, kaip dažniausiai būdavo, tapo agresyvus. Kartą jis baudžiamąją bylą yra „užsidirbęs“ tuo, kad ne tik keikė, bet ir kumščiais puolė jį sulaikančius policininkus. Šįkart landynėje policijos nebuvo, tai pasigėręs aršuolis ėmė kabinėtis prie tądien pinigų neturėjusio landynės šeimininko 59 metų bedarbio Raimondo Alijošiaus – paliepė daugiau neprisiliesti prie alaus. Fiziškai negalintis pasipriešinti R. Alijošius pakluso, nusiminęs nuo stalo pasiėmė cigaretę ir užsirūkė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už tai cigarečių savininkas R. Alijošių aptalžė antausiais, o M. Šimkus – puolė spardyti. Žmogui sulaužė šonkaulius, galop suskaldė ir kaukolę, nes per galvą trankė... plaktuku.

Siaubūnas net nesuprato, kad žmogus miršta. Sumuštąjį be sąmonės išvilko ir numetė į lauką ant gruodo, o sugėrovams pasakė, kad jis tuoj atsigausiąs, atsikelsiąs ir pareisiąs. Tačiau R. Alijošius ten ir mirė.

Jokios naudos iš savo beprasmiško nusikaltimo neturėjęs žudikas dabar nuteistas kalėti 11 metų. Prieš nuosprendį M. Šimkus niršo ant viso pasaulio, tad vedamas policininkų pašoko spirti arčiausiai stovintiems fotografams – laimei, konvojaus policininkai sulaikė. Kam jam to reikėjo, M. Šimkus pats nežino.

REKLAMA

Tarpinė grandis

Kodėl vieni nusikaltėliai elgiasi lyg kokie vadybininkai – nusikaltimus vykdo apgalvotai, planingai, racionaliai, – o kiti vieną po kitos krečia nesąmones, iš kurių neturi jokios naudos?

To paklaustas Šiaulių psichiatrijos ligoninės vyriausiasis gydytojas Eugenijus Mikaliūnas pirmiausia paaiškino, kad visi suvokia du žmogaus psichikos polius. Viename jų – psichiškai absoliučiai sveikas žmogaus, kitame – savo veiksmų nesuvokiantis ir nevaldantis, todėl nepakaltinamas ligonis.

Tik retai kas žino ar susimąsto, jog tarp šiųdviejų kraštinių polių – dar mažiausiai du laipteliai. Laiptelis arčiau sveikojo žmogaus – tai charakterio kraštutinumai. Už jų – laiptelis prieš psichikos ligą, bet dar ne liga. Tai – asmenybės sutrikimai.

REKLAMA

Asmenybės sutrikimas yra ne liga, bet psichologinio pobūdžio asmenybės problema, kuriai būdingi pastovūs ir nelankstūs jausmų, mąstymo ir elgesio kraštutinumai, trukdantys harmoningai elgtis aplinkoje ir bendrauti su žmonėmis.

Psichopatai – pastebimi

Bene dažniausiai pastebimi žmonės, turintys psichopatinį asmenybės sutrikimą. Beje, jie dažni filmų ir romanų blogieji veikėjai.

Psichopatai – neprognozuojami, ūmūs, nesivaldantys, egoistiški žmonės. Jie neatjaučia ir nesidomi, kad kitam skauda, todėl elgiasi beširdiškai. Dažnai greitai suirzta, o supykę reaguoja ūmiai, nebesivaldo, draskosi, plūstasi, gali svaidyti daiktus ar net paleisti į darbą kumščius. Kaip yra parašęs garsus vokiečių psichiatras Kurtas Šneideris, psichopatas savo elgesiu kankina ir kitus, ir save. Šio straipsnio pradžioje minėtą M. Šimkų galima įtarti psichopatišku elgesiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Keturi iš šešių...

Pasak statistikos, apie 3 procentai žmonių yra psichopatai, o tarp sėdinčiųjų kalėjimuose šį sutrikimą turi iki 10 procentų kalinių.

Lietuvai atgavus nepriklausomybę, iki buvo panaikinta mirties bausmė, teismo sprendimu buvo sušaudyti 7 žmogžudžiai. Tarp jų vienintelis žudynių užsakovas mafiozas Borisas Dekanidzė psichiatrų netirtas, nes jo intelektas ir psichika nekėlė jokių abejonių. Likusius 6 tyrė psichiatrai – ir keturis iš jų pripažino psichopatais.

Aišku, ne visi psichopatai yra žudikai. Dažnai atvirkščiai – jų daug tarp gerų, tik nelaimingų, sunkaus būdo žmonių.

REKLAMA

Štai tipiškas psichopatiškas elgesys.

Pernelyg drąsi moteris

Pernai vasarą vieniša 28 metų šiaulietė Rima per naktinę televizijos programą „SMS pramogos“ telefonu susipažino su nebe pirmą kartą kalinčiu 37 metų Egidijumi Miliumi. Rašydamas žinutes jis tikino šįkart už nepilnametės išžaginimą esąs pasodintas nekaltai.

Kai drąsiai moteriai rašinėti žinutes kaliniui atsibodo, ji parašė draugystę nutraukianti, bet E. Milius neatstojo – vis siuntinėjo tai meilias žinutes, tai grasinimus.

Šiemet vasarį iš pataisos namų paleistas E. Milius iš karto atvažiavo pas Rimą ir... be ceremonijų apsigyveno jos bute. Toji neprieštaravo, mat sakė bijojusi – dar kalėdamas kavalierius žinutėmis buvo prigąsdinęs, kad ji nuo jo niekur nepasislėpsianti, kad iškasiąs ją iš po žemių ir sutrupinsiąs po vieną visus kaulus.

REKLAMA

Kai kartą Rima užtruko darbe, E. Milius jai iškėlė sceną dėl neištikimybės. Pavyduolis grasino moterį nužudysiąs, butą sudeginsiąs ir net bendradarbius išskersiąs. Įsiaudrinęs jis nesusivaldė ir smogė Rimai į veidą.

Įsilaužė per balkoną

Darbe Rima gėdijosi papasakoti teisybę, tad bendradarbiams pamelavo – girdi, paakį susimušusi tamsoje į durų staktą.

Vis dėlto pasakyti teko, nes sugyventinis ją terorizavo toliau: neleisdavo naktimis miegoti, kvosdamas, kas vyksta darbe, liepdavo prisipažinti ir vėl grasindavo.

Ilgai įkalbinėta bendradarbių Rima ryžosi kreiptis į policiją. Pareigūnai E. Milių sulaikė ir pradėjo ikiteisminį tyrimą. Paleidžiamas smarkuolis buvo teisme įspėtas nesiartinti prie Rimos namų. Policininkai E. Milių atlydėjo pas Rimą, palaukė, kol jis susirinks savo daiktus, ir nuvežė į nakvynės namus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau įsižeidęs E. Milius spjovė į teismo nutartį. Jau kitą vakarą jis balkonais užsikorė į antrąjį daugiabučio aukštą, išlaužė balkono duris ir įsibrovė į Rimos butą.

Parodomasis „nusižudymas“

Atsirakinusi duris Rima nustėro – jos drabužiai bei daiktai supjaustyti ir išmėtyti, o kambaryje stovi E. Milius su ilgu peiliu rankoje... Rima išbėgo į gatvę ir verkdama paskambino į policiją.

Patruliai bute E. Milių aptiko jau su dviem peiliais. Iš pradžių vyras gąsdino visus išpjausiąs, bet netrukus suriko, jog parodysiąs, „kaip miršta žmogus“, ir ėmė peiliais kapotis rankas, badytis pilvą. Atėmę peilius policininkai E. Milių nuvežė į izoliatoriaus ligoninę.

REKLAMA

Neseniai, rugsėjį, E. Milius už fizinio skausmo sukėlimą, terorizavimą ir grasinimą nužudyti, taip pat už būsto neliečiamumo pažeidimą ir tyčinį turto sugadinimą nuteistas kalėti metus. Dabar jis jau baigia atsėdėti, grįš...

Be moralės, atsakomybės

Antisocialinis asmenybės sutrikimas – kitas psichikos defektas, kurį turintieji neretai prasigeria ir taip pat padaro nusikaltimus. Šio sutrikimo požymiai: žmogus negerbia savęs, o kitų – juo labiau, spjauna į tvarką ir moralę. Tokie asmenys būna linkę meluoti ir vogti. Mašinas „antisocialiniai“ vairuoja bravūriškai, rizikuodami ir patys užsimušti, ir kitus užmušti. Gavę pinigų, be gailesčio ištaško, o susidūrę su problemomis nevengia ir agresijos. Žodžiu, tai asmenybės be moralės ir atsakomybės.

REKLAMA

Girtuoklių šeimoje Vilkaviškio rajone augęs Edgaras Janulevičius didžiuojasi, kad, metęs mokyklą ir pabėgęs iš motinos namų, valkatauti, svaigintis klijais ir alkoholiu pradėjo nuo 13 metų. Dabar jam jau 21 metai, bet vaikinas visiškai asocialus ne tik elgesiu, bet ir mąstymu. Jis net neįsivaizduoja, kad daiktus galima užsidirbti ir nusipirkti, o ne susirasti šiukšlių konteineryje ar pasivogti. Jeigu kas drįsta paprieštarauti, E. Janulevičius tokį nedvejodamas puola kumščiais.

„Žudžiau ir žudysiu!“

Užpernai vasarą E. Janulevičius su metais jaunesniu broliu atsibastė į Šiaulius. Vieną rugpjūčio vakarą jiedu atsliūkino pernakvoti į benamių užimtą slėptuvę, o čia tuoj susiginčijo su benamiu Artūru Lazdausku. Vos gerokai vyresnis benamis pareiškė, jog broliai, girdi, dar mažai ką gyvenime matę, įsiutęs E. Janulevičius jį čia pat mirtinai užtalžė.

REKLAMA
REKLAMA

Besislapstydamas nuo policijos, žudikas su broliu miškelyje prie Šiaulių... išsirausė žeminę. Rudeniop joje tapo šaltoka, tad broliai Janulevičiai pareikalavo, kad porelė benamių Šiauliuose užleistų negyvenamą namą. Kai tiedu atsisakė, E. Janulevičius 28 metų benamį Vaidotą Mickų užmušė, o jo draugę 35 metų Jurgitą Rudytę perdūrė peiliu.

Išgirdęs, kad nuteisiamas kalėti 20 metų, E. Janulevičius teismui arogantiškai pasiūlė jį įkalinti iki mirties, nes atsėdėjęs jis, girdi, toliau žudysiąs. Sakykite, ar visiškai normalus žmogus taip elgtųsi?..

Ir isterikai pavojingi

Dauguma moterų mėgsta dėmesį. Dėl jo ne viena griebiasi vaidybos ir net isterijų. O sunkiais atvejais, kai noras būti dėmesio centre tampa liguistas ir svarbiausias žmogaus noras, diagnozuojamas histrioninis asmenybės sutrikimas.

Istorija rodo, kad net ir histrionikai padaro nusikaltimus. Ir dar kokius! Šiuo metu bausmę iki gyvos galvos už dviejų savo sūnelių nužudymą atliekančiai Almai Bružaitei-Jonaitienei nustatytas būtent histrioninis asmenybės sutrikimas. Pagrįsta versija, jog kraupiajam nusikaltimui ši moteris ryžosi tam, kad pelnytų meilužio dėmesį ir užuojautą, nes sutuoktinis jai dėmesio visiškai nerodė. Dabar A. Bružaitė-Jonaitienė, kaip ir visi histrionikai, kalėjime manipuliuoja ją globoti pasišovusios vilnietės pedagogės, kitų kalinių, prižiūrėtojų ir retkarčiais aplankančių žurnalistų dėmesiu.

REKLAMA

Histrioninis asmenybės sutrikimas diagnozuotas ir dabar teisiamai šiaulietei gimnazistei Viktorijai Vaitiekaitytei, kuri su klasės drauge V. Lietuvninkaite pernai liepą be jokios priežasties žiauriai nužudė bendramokslę Nedą. Prieš ryždamasi baisiajam nusikaltimui V. Vaitiekaitytė dėl bendramokslių dėmesio kovojo mokykloje demonstruodama skalpelius, šnekėdama apie mirtį bei savižudybę, rėksmingai rengdamasi ir dažydamasi. Panašiai elgėsi ir antra žudikė, V. Lietuvninkaitė, kuriai nustatytas mišrus asmenybės sutrikimas.

Tik nereikia panikuoti

Tarptautinių ligų kodų žinyne išvardyti dar 8 kitokie asmenybės sutrikimai: emociškai nestabilus, šizoidinis, paranoidinis, narcisistinis, priklausomas, vengiantis, ribinis, bipolinis. Turinčiųjų šiuos sutrikimus tarp nusikaltėlių pasitaiko rečiau. Dažniau tokie žmonės dešimtmečiais kariauja su kaimynais, nuolat su kuo nors bylinėjasi, metų metais supykę nesišneka, visur mato sąmokslus ir t. t.

Šiaip ar taip, Šiaulių psichiatrijos ligoninės vyriausiasis gydytojas Eugenijus Mikaliūnas ramina, kad panikuoti nederėtų. Jeigu kas nors sukėlė isteriją ar susimušė, tai dar nėra asmenybės sutrikimo požymis. Ir atvirkščiai – daugybė žmonių, turinčių aiškius asmenybės sutrikimus, sugeba puikiai prisitaikyti visuomenėje ir gyvena niekada nenusikalsdami.

Sigitas STASAITIS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų