REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kad pabrango elektra, pirmos pastebėjo kaimo vištos. Alytaus turgavietėse dešimtis kaimiškų vištinių kiaušinių kainuoja kaip per didžiausias šventes - 7 litai, jauniklių vištaičių - 6 litai.

REKLAMA
REKLAMA

Vištai elektra - kaip ir arkliui botagas, tik nežinai žmogus, iš kurios pusės šviesti, kad geriau dėtų kiaušinius. Tiesa ta, kad kiaušinių nebus be kviečių, arkliui stiprybės - be avižų. Tad grūdų kainos negalėjo lemti kiaušinių brangimo. Praėjusį šeštadienį Kaniūkų turgauje maišas (50 kg) kviečių - 30, pasiderėjus ar iš namų galima ir už 28 litus nupirkti.

REKLAMA

Kas tie trys karaliai?

Trijų karalių išvakarėse Kaniūkų turgavietė vėl atkėlė vartus. Bandžiau įspėti, kas tie karaliai? Vienas jų - nuolatinis turgaus lankytojas, triušių veislyno savininkas Šarūnas Janavičius. Jo ferma garsėja Kalifornijos, japonų, Naujosios Zelandijos baltųjų triušių veisimu. Turgaus žmonės pamatė, kokie Šarūno gražuoliai kiškiniai triušiai. Kaip auginti veislinius triušius, kuo šerti, kaip prižiūrėti, kailinių ar mėsinių norėtume užsiveisti - kvalifikuotas patarėjas vietoje.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusį šeštadienį į karalius pretendavo Aidas Kalasauskas iš Krokialaukio, atvežęs lietuviškų veislių balandžių.

„Importinių karvelių atsisakiau ir veisiu tik lietuviškus. Atvežiau burbulių, verpliukų, geltongalvių, rudagalvių. Kauno turgavietėje be 80-100 litų burbulių poros nenupirksi, o aš tik 50 litų prašau”, - nesibrangina Aidas. Balandžių augintojo tel. (8-682) 0 86 47.

Trečiu karaliumi pabuvo prekiautojas Gintas, užvertęs turgų ūkinėmis prekėmis. Tai jis labiausiai zyzė, kad Kaniūkai be trikdžių dirbtų ir žiemą. Regis, muitininkui Jonui Stasiukynui su šventėmis baigėsi ir katino dienos!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vietinių kiaulių veislės paršiukai gražiausi

Užpustyti kaimai, nesibaigiančios šventės labiausiai pakenkė paršelių augintojams - beveik visi atvežė peraugintus - septynių-aštuonių savaičių kriuksiukus. Jų vidutinė kaina sukosi apie 160-170 litų, buvo ir išimčių.

Pirmiausia prilipau prie Daugų seniūnijos Griciūnų kaimo ūkininkės Marijos Milaševičienės paršų. Ji augina Lietuvos vietinių veislės kiaules ir ne pirmą kartą atveža deglųjų. Kas supranta, perka jos augintinius ir neatsidžiaugia: gerai auga, nereiklūs, skani mėsa. Mano akyse pirkėjas iš Marijos nupirko porą paršelių ir sumokėjo už kiekvieną po 150 litų.

REKLAMA

Juozas Matulevičius iš Simno seniūnijos Kavalčiukų kaimo atvežė dvi poras paršų. Atsirado pirkėjas, kuris iškart nupirko dvi kiaulaites, sumokėjo po 140 litų.

„Meitėliukus nupirks, ne bėda”, - drąsinau.

„Kažkodėl žmonės ieško kiaulaičių. Perka veislei, Velykoms skirti bekonai jau seniai tvartuose penisi“, - sako Juozas.

Net susimąsčiau, kur tas Kavalčiukų kaimas?

„Pas mane reikia važiuoti per ūkininko Petro Ambraziejaus kiemą”, - primena J.Matulevičius, o pas Petrą tikrai būta. Kažin kaip jam sekasi ūkininkauti?

REKLAMA

Iki Kauno arčiau negu iki Varšuvos

Daugiausia už paršus pešė Jonas ir Genovaitė Bražinskai iš Meškasalio - po 170-180 litų.

Antanas Vigraitis iš Vozbūčių pardavė savo augintinius po 150 litų ir dar prieš šeštą namo išdulkėjo.

Rimėniškė Diana Baranauskienė suvėlino į turgų atvažiuoti. Įtariu, kad visų septynių savaičių kriuksiukų nebus pardavusi, tad turės aplėpausių ir namie, tel. (8-682) 5 40 22.

Tėvas ir sūnus, abu Petrai, Silvanavičiai iš Klydžionių už gražius paršiukus gavo po 160 litų. Turi ūkininkai nupenėję 160-180 kg kiaulę. Tokios penimės bus ir geros mėsos, ir gerų lašinių, tel. (8-622) 0 94 42.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įniko į Kaniūkus Punsko krašto Kampuočių kaimo ūkininkas Juozas Grigutis, ne pirmą kartą atvežęs daug gražių paršų, anksčiau turguje pasirodydavęs su sūnumi Jonu. Pirkėjai nešė ir nešė iš ūkininko krovininio automobilio aplėpausius, mokėjo po 160-170 litų.

J.Grigutis ir jo šeima turi vis daugiau reikalų Lietuvoje. Mat sūnus Jonas mokosi Kauno technologijos universitete, patenkintas mokslu, dabar laiko egzaminus.

„Mums iki Kauno tik 120 kilometrų, arčiau negu iki Varšuvos”, - sako J.Grigutis.

Senelio nuopelnai didesni

Išnaršiau ir grūdų pardavėjų eiles, jos buvo dar retos. Į Kaniūkus buvo atvežta miežių, kviečių ir kvietrugių - po 30 litų pardavinėjo. Buvo ir avižų. Vienas ūkininkas jas pardavinėjo po 25-26, kitas - po 27 litus.

REKLAMA

Beje, avižos ne tik žirgų skanėstas. Jų nuoviras, litrui vandens du šaukštai kapotų avižų, virti 15 minučių, valo ir jaunina organizmą, blizgina plaukus ir pagerina nuotaiką.

Grūdų kainos ramios. Pakalbinau jauną vyruką, pardavinėjantį kviečius.

„Kviečiai senelio Antano Marcinkevičiaus iš Duselninkų, aš tik parduodu”, - prisistatė Gediminas. Jam talkino, kad nebūtų liūdna, draugė Ingrida.

Puoliau girti anūko, koks darbštus, koks padėjėjas. Jaunuolis nutraukė panegiriką: senelis jam daugiau padeda nei jis seneliui.

REKLAMA

Nustebino špinatai

Alytaus turgus Jazminų gatvėje laukia pirkėjų. Mėsos paviljonas nuklotas gražiausia šviežia mėsa, rūkytais mėsos gaminiais. Pastaruosius perka per šventes namie viešėję užsienyje dirbantys alytiškiai. Mėsos kainos ramios, nei kyla, nei krinta.

Duonos ir pyrago gaminius perkam pernykštėmis kainomis. Šeimininkės pastebėjo: perka ir moka tiek pat, o duonos namie vis trūksta. Gal palengvėjo kepaliukai?

Pasikartosiu: Jazminai pabrangino kiaušinius, o litrą pieno jau parduoda už 1 litą 80 centų.

Jotvingių turgelyje, čia pieno priveža daugiau, litras jo - 1,5 lito. Šioje turgavietėje kartais pasitaiko ir brangesnio pienelio, tačiau ūkininkai nerizikuoja: geriau parduoti, negu brangintis, gaišti laiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bulvės, burokėliai, ridikai, kaliaropės, kopūstai, morkos - kasdieninė turgaus duona. Nustebino viena prekiautoja, prirovusi gražiausių špinatų.

„Nutirpo sniegas, žiūriu, špinatai žaliuoja. Priroviau ir - į turgų”, - pasakoja moteris.

Kuokštas žalialapių - 1,5 lito.

Paieškojau ir Alytaus turgavietėse karalių. Jazminuose gražiausius obuolius sėkmingai parduoda šio turgaus senbuvis Vytautas Vaitkevičius, Jotvingių turgavietėje gėles - Nerijus Sinkevičius (pastarasis puikus žvejys, bet dar bijo plono ledo). Vieną karaliaus vietą palieku skaitytojams - turguje kiekvienam reikia turėti savą ir patikimą prekiautoją.

Jurgis KOCHANSKAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų