REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakar Premjero sudaryta darbo grupė iki balandžio mėnesio pasiūlys kaip pertvarkyti šalies mokesčių sistemą. Labiausiai akcentuojamas darbo pajamų apmokestinimo mažinimas, taip pat užsiminama, kad bus peržiūrimas Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatų paketas. Apie tai „Laisvosios bangos“ tiesioginėje laidoje „Ryto tema“ diskutavo Finansų ministras Rimantas Šadžius ir Seimo narys, profesorius Povilas Gylys.

REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvoje reikia mažinti darbo apmokestinimą, o pajamų apmokestinimą reikia daryti progresyvesnį, kad didesnes pajamas uždirbantys piliečiai svariau prisidėtų prie bendro gėrio. Taip pat nereiktų pamiršti, jog žmonės gauna ne tik darbo pajamas, Premjero sudaryta darbo grupė nagrinės visų žmogaus ar šeimos gaunamų pajamų apmokestinimą. Kalbant apie darbo jėgos apmokestinimą, tai dažnai pamirštama.Greta pajamų mokesčio dar yra sumokamos privalomojo sveikatos ir socialinio draudimo įmokos, kurių dalį sumoka darbdavys ir ši dalis yra pakankamai svari įmonių išlaidų sąmatoje. Mes manome, kad darbo pajamas reikėtų koreguoti ypač todėl, jog įmonėms apsimokėtų samdyti mažiau uždirbančius žmones. Kita vertus, neturime pamiršti, kad egzistuoja būdų, kaip išsimokėti pajamas kitais būdais. Šios pajamos taip pat turi būti apmokestintos“, – „Laisvajai bangai“ teigė Finansų ministras R.Šadžius.

REKLAMA

Anot P.Gylio, ne apie plyšius mokestinėje bazėje reiktų pradėti kalbą. „Mes per 20 metų neišmokome aiškiai žmonėms pasakyti, už ką mokami mokesčiai. Aš negirdėjau nei vieno politinio lyderio, kuris tai pasakytų“, - sakė Seimo narys. Juk viešieji finansai turi būti vieši. Profesorius mano, kad Lietuvoje yra žemas mokestinis mentalitetas. „Aš dešimt metų bandžiau įvesti terminą, kas yra regresiniai mokesčiai. O juk šie mokesčiai didesniąja dalimi gula ant neturtingų žmonių pečių. Ir nors daugumos komercinių bankų ekspertai sako, kad progresniai mokesčiai yra blogybė, tačiau, mano nuomone, tik neprotingi mokesčiai yra blogi. Išsivysčiusios šalys turi progresinių mokesčių sistemą ir puikiai gyvuoja, tad galiu pasveikinti šią Vyriausybę, kad ji imasi šių pertvarkų, nepaisant kontrapropagandos“, - sveikino dabartinę Vyriausybę Seimo narys P.Gylys.

REKLAMA
REKLAMA

Į klausimą, kaip greitai galėtų būti įvesti progresiniai mokesčiai, ministras atsakė, kad jei iki balandžio mėnesio darbo grupė įvykdys savo užduotį , „ir jei per pirmą pusmetį priimsime reikiamus pakeitimus, tai nuo 2014 metų sausio 1 d. galėtume turėti atnaujintą mokesčių sistemą.“

R. Šadžius mano,kad reikia įvesti finansinių sandorių apmokestinimą, tačiau bendrą visai Europos Sąjungai, kadangi šie mokesčiai neatneštų didelių pajamų į Lietuvos biudžetą, nes mūsų rinka yra per maža.

„Komisaro A.Šemetos vadovaujami specialistai mėgina sukurti didesniam šalių ratui vieningą finansinių sandorių apmokestinimo sistemą, kad tuos sandorius būtų galima lengviau kontroliuoti. Tačiau šie pasiūlymai susilaukia vienos didžiausių bendrijos valstybės – Didžiosios Britanijos, pasipriešinimo“, - sakė finansų ministras. „Tačiau ši mintis įgauna pagreitį ir tampa vis labiau priimtinesnė, dideliam skaičiui žmonių“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdami apie PVM lengvatas abu pašnekovai mano, jog visos lengvatos yra svarstytinos.

„Aš manau, kad lengvatos yra galimos, tačiau kas kita, kai prieiname prie konkrečių sprendimų“, - sakė Seimo narys P.Gylys. Anot profesoriaus, ankstesniais sprendimais buvo sužlugdyta eilė verslo šakų, todėl dabar turime sudaryti sąlygas joms atsigauti ir, beabejo, reikia atsižvelgti į Europinę patirtį.

Finansų ministro R.Šadžiaus teigimu, lengvatos turi būti tikslingos, nes gali atsitikti taip, kad jas pritaikius iš to labiausiai laimėtų ne tie, kam jos skirtos.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų