REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Seimo narė Dangutė Mikutienė siūlo panaikinti nuo sausio 1 d. įsigaliojusias Alkoholio kontrolės įstatymo nuostatas, pagal kurias mažmeninės prekybos ir viešojo maitinimo vietose draudžiama prekiauti alkoholiniais kokteiliais, alumi, alaus mišiniais su nealkoholiniais gėrimais, sidru, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija viršija 7,5 procento, o mažmeninės prekybos vietose – ir alkoholiniais kokteiliais, alumi, alaus mišiniais su nealkoholiniais gėrimais ir sidru, išpilstytais į didesnę negu vieno litro tarą.

REKLAMA
REKLAMA

Tai numatančias Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas ji įregistravo Seimo posėdžių sekretoriate. Anot parlamentarės, įstatymo pataisomis siekiama išvengti ES teisės pažeidimo bylos Teisingumo Teisme, panaikinti ES teisei prieštaraujančias Alkoholio kontrolės įstatymo nuostatas.

REKLAMA

„Europos Komisija pradėjo ikiteisminio pažeidimo tyrimo procedūrą ir nurodė, kad, jos nuomone, tokie draudimai yra neproporcingi siekiamam tikslui, sudaro prekybos kliūtis ir pažeidžia Sutarties dėl Europos Sąjungos veikimo 34 straipsnį, draudžiantį taikyti kiekybinius importo apribojimus bei visas kitas lygiavertį poveikį turinčias priemones“, – sako D. Mikutienė.

Pasak jos, priimant Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, nustatančias draudimus nuo 2013 m. sausio 1 d. prekiauti minėtaisiais gėrimais, įstatymo projekto aiškinamajame rašte nebuvo pateikta konkrečių argumentų, kodėl siūlomi draudimai yra tinkami ir proporcingi siekiamam tikslui – sumažinti alkoholio vartojimą ir plastikinės taros naudojimą – ir kodėl jų negalima pasiekti mažiau ribojančiomis priemonėmis.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra nepagrįsta, dėl kokių priežasčių (mokslinių ar medicininių) pasirinkta 7,5 procento tūrinės etilo alkoholio koncentracijos riba, kodėl ribojama tik kai kurių gėrimų prekyba, kodėl uždraudžiama parduoti alų, sidrą, alkoholinius kokteilius, kurie yra stipresni negu 7,5 procento, bet išpilstyti į mažesnę tarą, arba silpnesni, bet išpilstyti į didesnę kaip 1 litro tarą, nepateikta įrodymų, kad taikant minėtus draudimus alkoholio vartojimas sumažės (nes vartotojai ir toliau galės įsigyti bet kokį kiekį alkoholio ir butelio dydis tam įtakos neturės). Taip pat nėra aiškus tokių draudimų poveikis aplinkai, nes aplinkos taršą dėl plastikinės taros galima sumažinti mažiau ribojančiomis priemonėmis (organizuojant šios taros surinkimą, perdirbimą ir pan.)“, – sako Seimo narė „darbietė“ D. Mikutienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu Alkoholio kontrolės įstatymas nebūtų pakeistas, ji perspėja, kad Teisingumo Teisme Lietuvai būtų iškelta ES teisės pažeidimo byla. „Teisingumo Teismui priėmus Lietuvai nepalankų sprendimą, Lietuva turėtų mokėti baudą, kurios dydis priklausytų nuo pažeidimo tęsimo trukmės ir siektų milijonus litų, kurie turėtų būti mokami iš valstybės biudžeto“, – sako įstatymo pataisas inicijavusi D. Mikutienė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų