REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kelionių organizatoriai, aviakompanijos praktiškai kasdien sulaukia skundų dėl neįvykusių kelionių. Deja, dažniausiai būna kalti patys keleiviai. Ypač dažnai pasitaiko tokių atvejų, kai nėščioji, neturėjusi gydytojo pažymos, buvo neįleista į lėktuvą arba šeima neišskrido į kelionę, nes vaikai neturėjo visų reikalingų dokumentų. Priminsime, ką svarbu žinoti keliaujant nėštumo metu, su kūdikiais ir vaikais.

REKLAMA
REKLAMA

Kai skrenda būsima mamytė

Pirmiausia, kiekviena besilaukianti moteris, prieš skrisdama lėktuvu, drauge su gydytoju turėtų įvertinti savo sveikatos būklę ir galimybes keliauti. Jei jau nusprendėte skristi, nuo 28 nėštumo savaitės pasirūpinkite gydytojo pažyma anglų kalba, kur būtų nurodyta planuojama gimdymo data, gydytojo išvada dėl sveikatos būklės ir galimybės skristi konkrečiai nurodytu periodu. Svarbu, kad ji būtų išduoda ne anksčiau kaip 2 savaitės iki skrydžio. Dauguma aviakompanijų neleidžia skristi, jei nėštumas yra daugiau kaip 36 savaitės, o besilaukiančioms daugiau nei vieno vaikelio skristi draudžiama jau nuo 34 nėštumo savaitės. Labai svarbu! Visas šias taisykles nustato pačios aviakompanijos, todėl informacija gali skirtis. Būtinai prieš skrendant pasitikslinkite, kokie yra pasirinktų avialinijų apribojimai nėščiosioms.

REKLAMA

Skrydis su kūdikiu/vaiku

Yra daugybė reikalavimų ir apribojimu keliaujant su vaikais. Skiriasi leidžiamų skysčių kiekis, reikalavimai dokumentams, bagažo taisyklės. Vaiko kelionės dokumentai  

Ne Šengeno zonos šalys

Vaikui vykstant į Šengeno zonai nepriklausančias šalis su abiem tėvais privaloma turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą (pasą arba asmens tapatybės kortelę) ir, jei reikia, vizą. Vaiko gimimo liudijimas nėra pasą atitinkantis dokumentas. Kai vaiko pavardė nesutampa su vieno iš tėvų, su kuriuo jis išvyksta į užsienio valstybę, nepriklausančią Šengeno erdvei, pavarde, būtina pateikti ir vaiko gimimo liudijimą. Kai vaikas keliauja su vienu iš tėvų asmeniu į valstybes, nepriklausančias Šengeno erdvei, būtina turėti vieno iš tėvų sutikimą, patvirtintą notaro. Kai vaikas keliauja be tėvų (su globėjais, seneliais ir pan.), būtinas abiejų tėvų sutikimas, patvirtintas notaro ir leidžiantis vaikui keliauti su nurodytu sutikime asmeniu.  

REKLAMA
REKLAMA

Šengeno zonos šalys

Vykstant į Šengeno zonai priklausančias šalis, nepriklausomai nuo to, ar vyksta su abiem tėvais, su vienu iš tėvų ar lydinčiu asmeniu, tėvų sutikimo nereikia. Vaikui privaloma turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą: pasą arba asmens tapatybės kortelę. Kūdikių maistas lėktuve Nors kūdikių maistas yra priskiriamas prie skysčių, jam yra taikoma išimtis, todėl šį produktą įsinešti į lėktuvą galima. Tačiau apsaugos darbuotojai gali prašyti įrodyti kūdikių maisto tikrumą jį paragaujant.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kūdikio ir vaiko bagažas

Vaiko bagažo taisyklės labai skiriasi priklausomai nuo avialinijų. Pigių skrydžių bendrovės Kūdikiui iki 2 metų joks bagažas nepriklauso. Nemokamai kūdikiui priklauso gabenamas sulankstomas vežimėlis, kurio nereikia registruoti kaip bagažo. Svarbu! Prieš pat įlipimą į lėktuvą būtina vežimėlį sulankstyti ir palikti prie įlaipinimo į lėktuvą laiptelių. Oro uosto darbuotojai jį patalpins lėktuvo bagažo skyriuje, o atskridus – išims ir paliks prie laiptelių į lėktuvą. Įsinešti vežimėlį į lėktuvo saloną griežtai draudžiama. Vaikui nuo 2 metų amžiaus priklauso 10 kilogramų rankinio bagažo, tačiau vežimėlio nemokamai vežtis negalima. Norint vežtis vežimėlį, reikia papildomai sumokėti ir registruoti jį kaip papildomą bagažą.

REKLAMA

Įprastinės skrydžių bendrovės

Kūdikiui iki 2 metų priklauso 10 kilogramų registruojamo bagažo ir galimybė nemokamai gabenti vežimėlį, kurio nereikia registruoti kaip bagažo. Kūdikiui iki 8 mėnesių amžiaus skrydžių bendrovės lėktuve paprastai duoda lopšį. Vaikui nuo 2 metų amžiaus priklauso toks pat bagažas kaip ir suaugusiam. Jei reikia, nemokamai galima vežtis ir vežimėlį, kurio nereikia registruoti kaip bagažo. Svarbu! Prieš pat įlipimą į lėktuvą būtina vežimėlį sulankstyti ir palikti prie įlaipinimo į lėktuvą laiptelių. Oro uosto darbuotojai jį patalpins lėktuvo bagažo skyriuje, o atskridus – išims ir paliks prie laiptelių į lėktuvą. Įsinešti vežimėlį į lėktuvo saloną griežtai draudžiama. Labai svarbu! Visas šias taisykles nustato pačios aviakompanijos, todėl informacija gali skirtis. Būtinai prieš skrendant pasitikslinkite, kokie yra pasirinktų avialinijų apribojimai kūdikių ir vaikų keliavimui bei bagažui. Kai vaikas skrenda vienas Kelionės dokumentai Į ne Šengeno zonos valstybę Į ne Šengeno zonoje esančią valstybę vienas keliaudamas vaikas su savimi privalo turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą (pasą arba asmens tapatybės kortelę) ir, jei reikia, vizą. Vaikas taip pat privalo turėti notaro patvirtintą tėvų leidimą keliauti vienam.

REKLAMA

Į Šengeno zonos valstybę

Į Šengeno zonoje esančias valstybes vienas keliaudamas vaikas su savimi privalo turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą (pasą arba asmens tapatybės kortelę). Ne visos skrydžių bendrovės leidžia skristi vaikui vienam, kitos turi vaiko amžiaus apribojimus. Pigių skrydžių bendrovės neteikia palydos paslaugos, todėl jos riboja amžių, nuo kada vaikas gali skristi vienas. Pavyzdžiui, pigių skrydžių bendrovė Ryanair vienam vaikui leidžia keliauti nuo 16 metų, kita bendrovė Wizzair  – nuo 14 metų. Įprastinės skrydžių bendrovės leidžia vienam vaikui keliauti nuo 5 metų, tačiau iki 12 metų jam būtina palyda. Oro bendrovės teikia tokią paslaugą, už ją reikia papildomai susimokėti jau oro uoste, prieš skrydį. Tuomet pasirašomi visi dokumentai ir tėvai ar kitas lydintis asmuo perduoda vaiką oro bendrovės palydovui, kuris jį lydės visą kelionę iki tol, kol bus perduotas dokumentuose nurodytiems pasitinkantiems asmenims. Be skrydžių bendrovės atstovo palydos vaikui leidžiama skristi vienam nuo 12 metų. Svarbu! Reikalavimai ir tvarkos gali keistis, todėl prieš skrydį pasitikrinkite, ar pateikta informacija vis dar galioja. Tai galite padaryti susisiekę su įmone, iš kurios įsigijote skrydžio bilietą, ir skrydžio bendrovės, su kuria skrendate, tinklalapyje. Dėl dokumentų, vizų kreipkitės į Užsienio reikalų ministeriją.  

Užsk. nr 2767

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų