REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV ir Vakarų valstybės pasmerkė Basharo al Assado kalbą

JAV pasmerkė Sirijos prezidento B. al Assado kalbą, kurioje jis teigė, kad opozicija yra "Vakarų marionetės", pranešė BBC.

REKLAMA
REKLAMA

JAV valstybės departamentas teigia, kad B. al Assado pasiūlytas taikos planas neatitinka tikrovės ir yra tik "dar vienas režimo bandymas išlaikyti valdžią".

REKLAMA

Europos Sąjunga į kalbą reagavo, dar kartą pakartodama, kad Sirijos prezidentas turi pasitraukti ir leisti įvykti politiniam valdžios pasikeitimui.

Turkijos užsienio reikalų ministras Ahmetu Davutoglu B. al Assado kalbą pavadino pakartojimu to, ką jis visuomet tvirtino, o Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministras Williamas Hague teigė, kad "tušti reformų pažadai nieko neapkvailino".

Egiptas ragina B. al Assadą pasitraukti

Egipto prezidentas Mohammedas Mursi yra įsitikinęs, kad Sirijos prezidento B. al Assado režimas žlugs. Interviu žinių stočiai CNN jis sekmadienį pareiškė neabejojąs, kad sukilimas Sirijoje galiausiai baigsis pergale, praneša agentūra AFP.

REKLAMA
REKLAMA

Egiptas, anot M. Mursi, remia sirų tautą. Po revoliucijos Sirijoje bus išrinktas nepriklausomas parlamentas ir vyriausybė, kalbėjo jis.

Atsakydamas į klausimą, ar B. al Assadas turėtų būti teisiamas Tarptautiniame baudžiamajame teisme, M. Mursi teigė, kad sirų tauta po revoliucijos spręs, kaip elgtis su tais, kurie kalti dėl nusikaltimų. Jo nuomone, B. al Assadas turėtų būti patrauktas atsakomybėn dėl karo nusikaltimų.

M. Mursi dar kartą paragino B. al Assadą atsistatydinti ir atkreipė dėmesį į Hosnio Mubarako nuvertimą Egipte 2011 metų vasarį. "Tai, ko norėjo žmonės Egipte, nori ir Sirijos žmonės", - kalbėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iranas sveikina B. al Assado pareiškimus

Tuo tarpu Iranas nuo pat sukilimo pradžios beveik prieš dvejus metus tvirtai palaiko B. al Asado režimą ir laiko jį svarbia opozicijos Izraeliui dalimi. Iranas, kaip ir B. al Assado vyriausybė, Sirijos opozicijos grupes vadina "teroristais", kuriuos remia Vakarai ir arabų valstybės. Irano žiniasklaida gyrė sekmadienį B. al Assado sakytą kalbą. Tai buvo pirmoji jo kalba nuo gegužės mėnesio, kurios metu jis pateikė savo taikos planą. JAV ir kitos Vakarų šalys teigia, kad Sirijos prezidento pasiūlytas planas neatitinka tikrovės.

REKLAMA

"Šis planas atmeta smurtą ir terorizmą bei užsienio kišimąsi į šalies reikalus ir apibrėžė šalies ateitį (...) per visapusišką politinį procesą", - sakė Irano užsienio reikalų ministras Ali Akbar Salehi.

Jo pranešimą paskelbė Irano valstybinė naujienų agentūra IRNA. A. A. Salehis ragino galingiausias pasaulio ir Viduriniųjų Rytų regiono valstybes palaikyti bandymą išspręsti krizę Sirijos pasiūlytu būdu.

Sirijos prezidentas B. al Assadas sekmadienį pasakė kalbą, skirtą padėčiai šalyje. Ją tiesiogiai transliavo televizijos kanalas "Al Jazeera". Tai buvo pirmoji jo vieša kalba nuo birželio mėnesio. Jos metu B. al Assadas pasiūlė keturių etapų taikos planą. Pirmiausia, išorės jėgos turėtų nustoti finansuoti, kaip jis teigia, "teroristų grupuotes". Tuomet Sirijos kariuomenė nutrauktų karinius veiksmus, bet pasiliktų teisę ginti valstybės interesus. Vyriausybė pradėtų dialogą su "Sirijos asmenimis ir politinėmis partijomis". Po to bus parašyta "Nacionalinė chartija" (Konstitucija), kurią reikės priimti referendumu. Tuomet įvyks parlamento rinkimai, ir bus suformuota nauja vyriausybė.

Opozicija B. al Assado pasiūlymus atmetė. Sirijos nacionalinė koalicija teigia, kad nenusileis, kol iš valdžios nepasitrauks B. al Assadas ir jo vyriausybė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų