REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Svarbiau ne gauti, bet duoti – tokiu principu vadovaujasi Utenos moksleiviai ir studentai. Kupini jaunatviškos energijos ir užsispyrimo, jie užsimojo spręsti itin opias socialines problemas – aktyvinti jaunimą ir senjorus, skatinti kartų solidarumą, rūpintis sergančiaisiais.

REKLAMA
REKLAMA

Jaunuolius subūrė ir imtis realių darbų paskatino didžiausias Lietuvoje pilietiškumo ugdymo projektas „Kuriame Respubliką“, prie kurio prisijungė Utenos Adolfo Šapokos ir Užpalių gimnazijų, Krašuonos ir Vyturių progimnazijų, Utenos kolegijos komandos.

REKLAMA

„Nors 2012-ieji buvo paskelbti Europos vyresnių žmonių aktyvumo ir kartų solidarumo metais, tačiau kartų skirtumai, pasyvumas, senjorų socialinė ir psichologinė atskirtis išliko, – sako Ramutė Kavoliūnienė, Utenos kolegijos ryšių su visuomene atstovė ir komandos vadovė. – Mūsų projekto pagrindinė idėja: studentai – senjorams, senjorai – studentams.“

Anot R. Kavoliūnienės, projektas pagrįstas abipuse nauda: būsimi socialiniai darbuotojai, kosmetologai, kineziterapeutai ir kiti specialistai galės praktiškai pritaikyti kolegijoje įgytas žinias, o senjorai pagerins savo gyvenimo kokybę, perduos sukauptą patirtį. Studentai lankys pagyvenusius žmones namuose, organizuos jiems savimasažo, kosmetologijos, kompiuterinio raštingumo ir kitas pamokėles, kvies į bendrus renginius ir kartu keliaus turistiniais maršrutais po žinomas Utenos krašto vietas.

REKLAMA
REKLAMA

Aktyvinti jaunimą nusprendė ir Utenos rajono Užpalių gimnazijos komanda. Ji įgyvendina projektą „Susiburkime ir kurkime kartu“ bei skatina moksleivius išbandyti save mene, sporte ir kitose srityse. Pernai gruodį gimnazijos mokiniai dalyvavo bendrumo akcijoje „Kalėdinis sveikinimas vienišam žmogui“, surengė debatus apie visuomeninę veiklą, viena iš merginų ėmėsi burti mokyklos chorą. O štai Utenos A. Šapokos gimnazijos mokiniai lankys VšĮ Utenos ligoninės Reabilitacijos skyriaus ligonius ir stengsis praskaidrinti jiems nuotaiką. „Daugelis esame patyrę, kaip liūdna ir nyku gulėti ligoninėje. Mažiesiems ligoniukams skaitysime knygas, rengsime koncertus ir kitokius pasirodymus, kartu piešime, pinsime draugystės apyrankes, – pasakoja Neringa Damošiūtė, A. Šapokos gimnazijos moksleivė. – Reabilitacijos skyriuje tikimės įrengti bibliotekėlę, specialiame labdaros koncerte kviesime paaukoti jai knygų.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Uteniškiams neišdildomą įspūdį paliko projekto „Kuriame Respubliką“ mokymai, kuriuos vedė ir išsiaiškinti savo bendruomenės problemas padėjo projekto ekspertai – visuomenės veikėjas Tadas Langaitis, portalo „Bernardinai.lt“ vyr. redaktorius Andrius Navickas ir Pilietinės visuomenės instituto vadovė Ieva Petronytė.

Pilietiškumo ugdymo projektas „Kuriame Respubliką“ įgyvendinamas visoje Lietuvoje. Prie jo prisijungė 120 švietimo įstaigų iš 30-ies savivaldybių. Kiekviena jų įgyvendins savo sugalvotą projektą, iš kurių trys geriausieji taps nacionaliniais ir vėliau bus vykdomi visoje šalyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų