REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Vakar Šiauliai iš didžiųjų miestų pirmieji sulaukė ūkio ministrės Birutės Vėsaitės ir krašto apsaugos ministro Juozo Oleko vizito. Ūkio ministrei rūpėjo nepriimtas „Toksikos“ pavojingų atliekų deginimo įrenginys, Menų inkubatoriaus projektas. Šiam projektui nutraukta europinė parama.

REKLAMA
REKLAMA

Nesusirašinės tik „popierėliais“

Ministrai Šiaulius lankė miesto mero Justino Sartausko kvietimu. Vizitas prasidėjo susitikimu su miesto vadovais Savivaldybėje ir spaudos konferencija.

REKLAMA

Merui rūpėjo aptarti Pramoninio parko, laisvosios ekonominės zonos, Logistikos centro, oro uosto išvystymo ir geležinkelio atšakos atkūrimo į oro uostą projektus. Taip pat nevienareikšmiai vertinamo Menų inkubatoriaus likimą. Visų jų įgyvendinimas priklauso ir nuo ministerijų pozicijos.

„Projektai miestui labai svarbūs ir norime, kad mums padėtų“, – sakė J. Sartauskas spaudos konferencijoje.

J. Olekas žurnalistams teigė, jog vizito tikslas – „pačiupinėti“ iš arti miesto problemas.

REKLAMA
REKLAMA

„Nenorime susirašinėti tik popierėliais, – sakė ministras. – Man po paskyrimo tai pats pirmas vizitas ir ne paskutinis į Šiaulius. Ieškosime problemų sprendimo, nors ne visos jos lengvai sprendžiamos.“

B. Vėsaitė teigė jau spėjusi apsilankyti Kauno rajone.

Dėl Menų inkubatoriaus pažadų nedalijo

Ūkio ministrė informavo, jog Menų inkubatoriui europinė parama yra nutraukta. Gruodį įsakymą dėl to pasirašė nueinantis ūkio ministras.

Parama nutraukta dėl abejonių, kaip Savivaldybė įsigijo pastatą Menų inkubatoriui, nors teismo sprendimas ir buvo palankus Savivaldybei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiauliai netenka 7 milijonų litų paramos, kurios intensyvumas projektui būtų siekęs 95 procentus.

„Šiauliams gaila projektą nutraukti, – sakė B. Vėsaitė. – Bandysime kalbėtis dėl finansavimo atnaujinimo. Nežinau, ar pavyks, nes kitiems menų inkubatoriams lėšų trūksta, jiems paramos intensyvumas yra mažesnis. Jie džiaugtųsi rezervinėmis lėšomis.“

Jai prieš kelis metus teko matyti, kokį pastatą Savivaldybė įsigijo. „Manau, dar labiau bus apgriuvęs“, – prieš aplankydama buvusią „Elnio“ teritoriją sakė ministrė.

REKLAMA

Gresia prarasti europinę paramą

Šalia Šiaulių pastatyti bendrovės „Toksika“ pavojingų atliekų deginimo įrenginiai, anot B. Vėsaitės, yra Ūkio ministerijos galvos skausmas. Taip pat ir Vyriausybės.

Įrenginiai neatitinka aplinkosaugos reikalavimų ir objektas nėra priimtas. Paskutinis terminas priimti buvo 2012 metų gruodžio 31-oji. Dabar priėmimo komisijos darbas pratęstas šių metų sausio mėnesiui.

Italų kompanija pastatė galingesnius, nei projekte numatyta, įrenginius. Be to, juose nepasiekiama minimali projektinė temperatūra.

REKLAMA

„Labai vėluojama ir nėra vienareikšmės pozicijos, kaip pasiekti projektinius rodiklius, – sakė ministrė. – Bendrovės valdyba siūlo ieškoti naujo rangovo, kuris taisytų klaidas. Ūkio ministerijos pozicija – tas pats rangovas turėtų taisyti savo klaidas.“

Ministrė pabrėžė, jog prarasta 2 milijonų eurų parama šiam projektui ir galima prarasti dar daugiau.

„Pirmą kartą Lietuvai gresia grąžinti visą europinę paramą – 28 milijonus eurų“, – sakė B. Vėsaitė.

Situacija buvo aptarta naujos Vyriausybės. Premjero Algirdo Butkevičiaus nuostata, anot ministrės, „kreiptis į Europos Komisiją ir dėti ant stalo visus dokumentus“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiaulių kraštas“ klausė, ar būtų į vežamos deginti pavojingos atliekos iš kitų šalių, jeigu pastatyta galingesnė, nei Lietuvai reikia, krosnis pradės veikti?

Ministrės nuomone, atliekos neturėtų būti vežamos. O dėl rangovo atsakomybės gali tekti kreiptis ir į tarptautinį arbitražą.

Miesto projektą remtų

Krašto apsaugos ministras J. Olekas teigė, jog ministerija pati rūpinasi geležinkelio atšakos tiesimu į naują kuro bazę, kurią kariškiai savo reikmėms stato Šiaulių oro uoste.

Savivaldybė siekia iš kitos oro uosto pusės atkurti geležinkelio atšaką, kuri tarnautų civiliniam oro uostui ir Pramoniniam parkui bei Logistikos centrui.

REKLAMA

J. Olekas tikino, jog šį miesto projektą rems, nes būtų kuriama patraukli zona verslui.

„Oro uostas gali būti naudojamas ir kaip karinio tranzito vieta, ir civilinėms reikmėms, – sakė ministras. – Tai būtų ir nauda miestui, ir miestiečiams papildomos galimybės uždirbti. Aptarsime problemas ir žengsime į priekį.“

Susitikimai pagal interesus

Po spaudos konferencijos ministrų keliai išsiskyrė.

J. Olekas išskubėjo susitikti su Šiauliuose veikiančios Krašto apsaugos savanorių pajėgų 6-osios rinktinės savanoriais, Šaulių sąjungos nariais. Lankėsi Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje, Savivaldybės įmonėje Šiaulių oro uoste.

REKLAMA

B. Vėsaitė su miesto vadovais važiavo apžiūrėti Šiaulių pramoninio parko, laisvosios ekonominės zonos bei viešojo logistikos centro teritorijų.

Ministrei dar kartą parodytas ir buvusiame „Elnio“ fabrike nupirktas pastatas Menų inkubatoriui.

B. Vėsaitė lankėsi „Toksikos“ bendrovės Šiaulių filiale, apžiūrėjo probleminius įrenginius ir susitiko su bendrovės vadovais.

Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmuose įvyko ministrės susitikimas su verslininkais.

B. Vėsaitė „Šiaulių kraštui“ teigė, jog Vyriausybės nuostata yra skatinti regionų plėtrą, o europinę paramą verslui telkti ne Vilniuje, o nukreipti į regionus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybė savo programoje yra įsirašiusi atkurti regionuose verslo informacinius centrus, tarnavusius mažajam verslui.

Ministrų vizito programoje nebuvo tik susitikimo su miesto politikais. Po spaudos konferencijos nepriklausomas Tarybos narys Artūras Visockas žurnalistams piktinosi, kad nesuteikta galimybė Tarybos nariams išsakyti savo nuomonę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų