REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš metus dykumoje Maroke beduinų rastas 320 gramų meteoritas yra marsietiškos kilmės, pranešė jo tyrimus atlikę Naujosios Meksikos valstijos universiteto (JAV) mokslininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Jie nustatė, kad šio meteorito, oficialiai pavadinto NWA 7034, o neformaliai praminto „Juodąja gražuole“, amžius viršija 2,1 mlrd. metų.

REKLAMA

Tyrėjų teigimu, šis meteoritas veikiausiai yra vulkaninės kilmės: jis yra specifinės uolienos, kuri greičiausiai susidarė išsiveržus Marso ugnikalniui ir sąveikaujant su vandeniu, fragmentas. Mokslininkai nustatė, kad šio meteorito cheminė sandara panaši į NASA marsaeigio „Curiosity“ tirto Marso grunto pavyzdžius.

NWA 7034 sudėtyje yra maždaug 10 kartų daugiau vandens (apie 6 000 dalių milijone) nei bet kuriuose iš mokslui žinomų 110 meteoritų, kurie Žemę yra pasiekę iš Marso, skelbia „Space.com“. Tai leidžia manyti, kad Maroke rastas meteoritas veikiausiai buvo Marso paviršiuje, o ne jo gelmėse.

Meteorito amžius taip pat yra išskirtinis: tai antras seniausias iš visų Žemėje rastų marsietiškos kilmės meteoritų, sakoma pranešime. Pats seniausias iš jų („Allan Hills“) buvo rastas Antarktidoje 1984 m. Jo amžius siekia 4,5 mlrd. metų.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų