REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kadaise net geriausiam vadovui turėti nuosavą personalinį kompiuterį buvo prestižo reikalas. Vėliau kompiuterizuotos buvo ir dauguma paprastų darbo vietų, nes pastebėta, kad kompiuteris smarkiai padidina darbo našumą. Tuomet atsirado nešiojamieji kompiuteriai, tačiau ir vėl vadovai ilgai negalėjo jais puikuotis, nes tokiais pačiais kompiuteriais teko aprūpinti ir darbuotojus, mat mobili darbo vieta visuomet kur kas patogesnė nei statinė.

REKLAMA
REKLAMA

Galiausiai atsirado planšetiniai kompiuteriai. Ir vėl pirmiausia juos išbandė aukštesnes pareigas užimantys specialistai, tačiau istorija kartojasi ir pastebima, kad naujos kartos kompiuteriai vis dažniau suteikiami ir paprastiems darbuotojams. Šiame straipsnyje pabandysime išsiaiškinti, kuo planšetiniai kompiuteriai naudingi darbui, kad jais reikėtų aprūpinti didžiąją dalį darbuotojų.

REKLAMA

Mobilumas

Mobili darbo vieta svarbi didelei daliai darbuotojų. Jei nuolat turite keliauti iš vieno Lietuvos miesto į kitą arba kursuoti tame pačiame mieste visą dieną, geriausiai kompiuterizuotą darbo vietą jums atstotų planšetinis kompiuteris. Tokie kompiuteriai šiuo metu itin plinta ir tarp lauke dirbančių asmenų, kuriems reikalinga kompiuterizuota darbo vieta. Planšetinius kompiuterius jau dabar naudoja dauguma Lietuvos pasieniečių, miškininkų ir policijos pareigūnų. Pripažinkime, 7 ar 10 colių ekranas, atstojantis ir klaviatūrą, kur kas patogiau už keletą kilogramų sveriantį nešiojamąjį kompiuterį.

REKLAMA
REKLAMA

Patogumas

Kaip jau minėjome, planšetinis kompiuteris itin pravartus prietaisas daug keliaujantiems. Jei esate tokios nuomonės, kad kompiuteriai su liečiamu ekranu patogumu niekada nepranoks nešiojamųjų kompiuterių, visuomet galite jį patobulinti. Pavyzdžiui, nusipirkti silikoninę klaviatūrą, kurią užsidėję ant ekrano galėsite rašyti net aklai, o baigę darbą klaviatūrą tiesiog susisuksite ir įsidėsite į kišenę.

Svoris taip pat turi reikšmės. Jei jums visą dieną tenka keliauti po miestą ir visur su savimi tampytis kompiuterį, nešiojamasis kompiuteris nėra pats geriausias variantas. Palyginti su planšetiniu kompiuteriu jis yra ganėtinai sunkus, mat įprastai jie nesveria nė kilogramo, vadinasi, yra lengvesni net už „Ultrabook“ tipo kompiuterius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Programinė įranga

Rinkdamiesi planšetinį kompiuterį greičiausiai susidursite su tokia dilema – „Kokios operacinės sistemos man reikia?“ Produktus su „iOS“ dažniausiai renkasi tie, kurie jau turi ne vieną „Apple“ įrengnį ir yra linkę mokėti už įvairias papildomas paslaugas bei aplikacijas, „Android“ – nemokamo turinio šalininkų operacinė sistema. Na, o „Windows 8“ operacinė sistema – tokia nauja, kad plačiai paplitusių stereotipų apie naudotojus dar nėra sukurta. Būtent dėl šių stereotipų dažnai ir juntama priešprieša tarp „iOS“ ir „Android“ operacinių sistemų gerbėjų. Gali būti, kad artimiausiu metu prie pašaipų ir kaip objektas, ir kaip dalyvis, prisijungs „Windows 8“ gerbėjai.

REKLAMA

Pigiausias „Microsoft Office 2010“ paketas nešiojamųjų kompiuterių savininkams kainuotų nuo 300 litų, o profesionalaus paketo kaina siektų ir gerokai virš 1000 litų. Žinoma, „Windows“ naudotojams yra ir kitų nemokamų alternatyvų, tačiau tik nedaugelis jomis naudojasi. O dabar pažvelkime, kiek tokie kompiuteriniai biuro reikmenys kainuoja planšetinių kompiuterių naudotojams. Bene populiariausia tokio tipo aplikacija „Android“ ir „iOS“ naudotojams – „Office Suite“, kuri kainuoja viso labo apie 30 litų. Be to, visada turint interneto prieigą, yra galimybė naudotis naršykline „Google Drive“ versija.

REKLAMA

Žinoma, jei pertraukėlių tarp darbų metų mėgstate pažaisti su naujausiomis šaudyklėmis (kurioms neretai reikia galingo kompiuterio) ar palenktyniauti virtualioje trasoje su kolegomis, planšetinis kompiuteris jums nėra tinkamas variantas, nes jis tam nėra pritaikytas. Tačiau jei jums svarbiausia darbo vietos mobilumas ir patogumas naudoti – prieš pirkdami kitą kompiuterį gerai apsvarstykite ir planšetinio kompiuterio variantą.

Pateikiame jums po 5 praktiškas ir nemokamas programėles „Android“, „iOS“ ir „Windows 8“ naudotojams, kurios turėtų padėti atlikti kasdienius darbus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Box“: tai tarsi „Evernote“ ir „Dropbox“ hibridas, pripumpuotas steroidų. Dėl 5 GB nemokamos vietos virtualiame serveryje galėsite patogiai saugoti failus, kuriuos bus paprasčiau redaguoti realiuoju laiku („Android“, „iOS“, „Windows 8“).

„Catch Notes“: kartais kelionės arba tiesiog susitikimo metu kylą genialių minčių, kurių tiesiog nėra kur pasižymėti, todėl po ranka pravartu turėti telefoną su šia aplikacija. Joje savo mintį galėsite užrašyti ne tik raštu, bet ir vizualizuoti nuotrauka arba balso įrašu („Android“).

REKLAMA

„Wunderlist“: kasdienius darbus žymėkitės ne popieriniame, o virtualiame kalendoriuje. Medžiai jums už tai padėkos, o planšetinis kompiuteris su visomis dienos užduotimis vis tiek nuolat bus po ranka („Android“, „iOS“).

„OneNote“: kol „Android“ savininkai mintis užsirašinėja į „Catch Notes“, planšetinių kompiuterių su „Windows 8“ turėtojai visa tai gali daryti „OneNote“ programėlėje. Ir nesvarbu, ar jums patogiau rašyti su klaviatūra, ar su specialiu rašikliu ant ekrano („Windows 8“).

„Pulse News“: šiuolaikiniame pasaulyje aktualiausių pasaulio naujienų turite būti pasiekiamas bet kur ir bet kada, todėl labai pravartu savo kišenėje nešiotis skaitmeninį laikraštį, arba kitaip tariant – „Pulse News“ naujienų agregatorių („Android“, „iOS“, „Windows 8“).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų