REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Jausdamos visuomenės spaudimą dėl didelių kiekių išmetamų šiukšlių, greitojo maisto kavinės ir restoranai pradeda klientams siūlyti daugkartinio naudojimo puodelius. Tą planuoja padaryti JAV kavinių tinklas „Starbucks“, vis dėlto ne visose šalyse ši ekologinė idėja pasiteisina.

REKLAMA
REKLAMA

„Starbucks“ daugkartinio naudojimo puodelis kainuos 1 JAV dolerį (apie 2,61 lito). Jis pagamintas iš plastiko, tačiau dizainu primins įprastą popierinį „Starbucks“ puodelį – šone bus ir garsusis kompanijos logotipas. Planuojama, kad šių puodelių klientai galės įsigyti JAV ir Kanadoje esančiose tinklo kavinėse.

REKLAMA

Skelbiama, kad „Starbucks“ darbuotojai išplaus klientų atneštus daugkartinio naudojimo puodelius karštu vandeniu prieš įpildami kavos. Tačiau ne visi yra optimistiški šiuo klausimu. Anot Conrado MacKerrono, atstovaujančio nepelno siekiančią organizaciją, skatinančią korporatyvinę socialinę atsakomybę, svarbiausias aspektas – žmonių elgesys.

„Turiu draugų, kurie rūpinasi aplinka, tačiau jie ne visuomet prisimena pasiimti su savimi tuos puodelius. Esame labai pripratę prie vienkartinės kultūros, - sako jis. – Ir nors „Starbucks“ yra vienas lyderių šioje reformoje, mane nuvylė, jog kompanija savo tikslą padidinti daugkartinio naudojimo puodelių naudojimą iki ketvirtadalio 2015-aisiais, jau sumažino tik iki 5 proc.“

REKLAMA
REKLAMA

Baiminasi mikrobų

Tūkstančiai žmonių pasirašė peticiją tinklalapyje „Change.org“, ragindami kompanijas klientams suteikti galimybę naudotis daugkartiniais indais ir taip atsisakyti polistireno putplasčio pakuočių, kurios perdirbamos itin retai.

Tad galimybę kavą įsigyti savo atsineštame daugkartinio naudojimo puodelyje, jau kurį laiką siūlo ir greito aptarnavimo restoranų tinklas „McDonald‘s“. Kompanija taip pat siūlo popierinius kavos puodelius, kurie vėliau yra perdirbami.

Kitos kompanijos tvirtina besibaiminančios, kad daugkartinio naudojimo puodeliai gali lemti įvairių kavinėse naudojamų indų bei įrangos užteršimą mikrobais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Būtent dėl šios priežasties praėjusiais metais problemų iškilo kompanijai „McDonald‘s“ Kanadoje: klientai skundėsi, jog kai kurių restoranų darbuotojai griežtai atsisakydavo pripildyti daugkartinio naudojimo puodelius. Tuomet bendrovės atstovas Louisas Payette‘as tvirtino, kad dirbdami frančizės pagrindu kai kurie „McDonald‘s“ restoranai turi teisę taip elgtis. O priežastis – jau minėta taršos baimė.

„Kalbame ne tik apie maisto saugumą ir higienos pagrindus. Mums labai rūpi maisto porcijų kontrolė, todėl kai kurie restoranai pirmiausia naudodavo popierinius puodelius, kad galėtų pamatuoti skysčio kiekį ir tik tuomet kavą supildavo į kliento puodelį. Ir tai tikrai neatneša naudos“, - sako jis.

REKLAMA

Kai kurios kavinės skundėsi, kad dėl reikalavimo prieš pilant kavą išplauti kliento atneštą puodelį, lėtėja aptarnavimo greitis.

Matyt dėl šių priežasčių praėjusiais metais prancūzų pramonės dizaineris Patrickas Norguetas sukūrė „McDonald‘s“ daugkartinio naudojimo puodelį. Tuomet skelbta, kad jie bus naudojami restoranuose Prancūzijoje, Olandijoje ir Šveicarijoje. Vis dėlto, dar neaišku, ar kompanija šiuos puodelius pristatys ir JAV rinkoje, kurioje tokios iniciatyvos reikia labiausiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų