REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į naujus metus – su senomis skolomis

 Formuojant šiųmetį biudžetą Savivaldybei teks nepamiršti milijoninių skolų, besivelkančių metai iš metų. Nors 2012 metus Panevėžio miesto ir rajono savivaldybės baigė nepadidinusios skolų, planuodamos 2013-ųjų biudžetą privalės numatyti grafikus, kaip grąžins skolas, kurios jų nepaliks ramybėje ir šiais metais. Be to, kol kas neaišku, koks bus šiųmetis biudžetas – Finansų ministerija miesto ir rajono savivaldybėms dar nepranešė, kokio dydžio bus 2013 metų biudžetai. Abiejų savivaldybių finansininkės viliasi, kad šiemečiai nebus mažesni nei 2012-ųjų.

REKLAMA
REKLAMA

Skolų atsikratyti – ne valdžios jėgoms

Panevėžio miesto savivaldybės Finansų ir biudžeto skyriaus vedėja Ona Chomentauskienė „Panevėžio balsui“ aiškino dar negalinti konkrečiai pasakyti, kaip baigsis 2012 metai. „Finansai dar suvedami ir tikslūs skaičiai bus po sausio dešimtos dienos. Be to, dar nesuskaičiuotos gautos paskutinės įplaukos iš Finansų ministerijos. Jos Savivaldybės sąskaitą pasiekė paskutinę 2012 metų dieną, gruodžio 31-ąją“, – kalbėjo O. Chomentauskienė.

REKLAMA

Vyriausioji finansininkė negalėjo pasakyti, kokios skolos slegia.

Savivaldybę. O. Chomentauskienė teigė, kad skolas Savivaldybės kontroliuojamoms įmonėms stengiamasi atiduoti pagal sudarytą skolų atidavimo grafiką. Finansų ir biudžeto skyriaus vedėja teigė, jog skolų krepšelyje įsisenėjusios skolos velkasi metai iš metų. Tiesa, O. Chomentauskienė pasidžiaugė, kad atlyginimai buvo išmokėti laiku. „Juos gavo ir biudžetinių įstaigų, ir Savivaldybės darbuotojai. Kai kurios įstaigos darbo užmokestį išsimokėjo ir už gruodį“, – aiškino Finansų ir biudžeto skyriaus vedėja ir pridūrė dar negalinti pasakyti, kokio dydžio bus 2013 metų biudžetas, bet planuojama, kad jis bus panašus kaip ir 2012-ųjų – per 204 milijonus litų.

REKLAMA
REKLAMA

Per mėnesį tikslino du kartus

Priminsime, kad pernai vien per gruodžio mėnesį miesto biudžetas buvo tikslinamas du sykius. Po pirmo patikslinimo gruodžio viduryje miesto Savivaldybės biudžetas padidėjo 4 milijonais 616 tūkstančių 88 litais, o po antrojo patikslinimo – gruodžio 21 dieną – dar 232 tūkstančiais 500 litų.

Po šių per mėnesį Tarybos priimtų sprendimų pernai biudžetas padidėjo beveik 219,14 milijono litų. Biudžeto didėjimo priežastys – papildomai gauti beveik 4,2 milijono litų socialinėms išmokoms ir kompensacijoms, paslaugoms ir kitoms reikmėms, daugiau lėšų planuoja uždirbti biudžetinės įstaigos. Taip pat 2012 metų pabaigoje buvo skirtos lėšos bendrovei „Panevėžio specialus autotransportas“ sniegui valyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gauna vis mažiau pinigų

Nors 2012 metai buvo nelengvi finansiškai, bendrovės „Panevėžio gatvės“ direktorius Gintaras Petrauskas dienraščiui pasidžiaugė: „Savivaldybė buvo sudariusi skolų mokėjimo grafiką ir jo laikėsi, todėl jos per 2012 metus neišaugo. Dabar skola yra per 1,5 milijono litų. Beje, yra likusių įskolų, kurios velkasi iš seniau. Tačiau tikimės, kad ir šiais metais, kai bus patvirtintas biudžetas, Savivaldybė sudarys skolų grąžinimo grafiką. Manau, Savivaldybė skolas grąžins pagal grafiką ir įsisenėjusios skolos pradės tirpti“, – svarstė apie skolų grąžinimą G. Petrauskas.

REKLAMA

Užsiminęs apie skolas „Panevėžio gatvių“ vadovas nepamiršo paminėti, kad bendrovės finansavimas mažėja. „Anksčiau iš miesto Savivaldybės miesto tvarkymo darbams atlikti gaudavome per 3,5 milijono litų, o pernai iš biudžeto buvo skirta 2 milijonai 360 tūkstančių litų. Dar įmonė finansavimą gauna ir iš Lietuvos automobilių kelių direkcijos. 2012 metais mums buvo skirti 3,286 milijono litų. Kokį finansavimą gausime šiais metais, pasakyti negaliu. Nebuvo kalbos apie šiuos metus“, – informavo G. Petrauskas ir vylėsi, kad nebus blogiau nei pernai.

REKLAMA

Skolos atkakliai nemažėja

Bendrovės „Panevėžio energija“ atstovė ryšiams su visuomene Daiva Paulauskienė tvirtino, kad miesto Savivaldybė savo įmonei skolų nesumažino. „Jos jau nuo 2012 metų gegužės išlieka beveik tokios pačios. Pernai gruodžio 1 dieną Savivaldybės skola buvo per 4,8 milijono litų. Nemanau, kad sausio 1 dieną ji bus sumažėjusi. Skola gali tik padidėti, kadangi Savivaldybė pernai biudžete nebuvo numačiusi lėšų mokėti už komunalines paslaugas“, – dėstė apie Savivaldybės skolas D. Paulauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bendrovės „Panevėžio specialus autotransportas“ vadovas Valentas Bakšys, kaip ir kitų Savivaldybės įmonių vadovai, tvirtino, kad Savivaldybės skola sumažėjo, bet ne tiek, kiek norėtų. „2012 metų pradžioje skola buvo 4 milijonai 823 tūkstančiai 700 litų. Metų pabaigoje, gruodžio 31 dieną, skola siekė 3 milijonus 137 tūkstančius 800 litų“, – suskaičiavo Savivaldybės skolas V. Bakšys ir priminė, kad Savivaldybė pernai sniegui valyti papildomai įmonei skyrė daugiau nei 200 tūkstančių litų, bet jie visi nebuvo išnaudoti ir likutis bus grąžintas į biudžetą.

REKLAMA

Paklaustas, kiek pinigų gavo miestui tvarkyti, V. Bakšys neslėpė:

„Pernai miestui tvarkyti gavome 3 milijonus 29 tūkstančius litų. Iš šitų lėšų darbų atlikta už du milijonus 947 tūkstančius 900 litų. Beje, dar gauname atskirai finansavimą ir beglobiams gyvūnams prižiūrėti. 2012 metais jų priežiūrai buvo skirti 74 tūkstančiai litų. Panaudoti 68,9 tūkstančio litų. Skola 2012-ųjų pradžioje buvo 23 tūkstančiai, o metų pabaigoje – 5,1 tūkstančio litų.“

Bendrovės Panevėžio autobusų parko skola pernai lapkričio 1 dieną buvo 5 milijonai 675 tūkstančiai 700 litų. Ši įskola atsirado dėl paimtos paskolos, dėl nesumokėto PVM, dėl paimto lizingo už autobusus. Dar įmonė skolinga biudžetui už keleivių sumokėtas baudas bei tiekėjams už degalus. Beje, ne tik įmonė skolinga, jai skolinga ir miesto Savivaldybė. Skolos dydis pernai gruodžio pradžioje – 4 milijonai 470 tūkstančių litų.

REKLAMA

Metus baigė normaliai

Rajono Savivaldybės Finansų skyriaus vedėja Genė Šarkiūnienė pasidžiaugė pernykščiais metais. Jie, finansininkės nuomone, užbaigti normaliai. „Nors dar galutinių skaičių neturime, jau dabar galiu sakyti, kad metus užbaigiame gana gerai. Mokesčiai surinkti neblogai, o ir skolos Savivaldybės nedidėjo. Paimtų ilgalaikių paskolų suma – per 12,5 milijono litų. Neturime skolų ir darbuotojams: 2012 metų pabaigoje vieniems išmokėti avansai, o kitiems ir darbo užmokestis.

Tikslius skaičius, kaip įvykdytas 2012 metų biudžetas, galėsime pasakyti po sausio dešimtos dienos“, – pasakojo apie 2012 metų biudžeto vykdymą G. Šarkiūnienė, o pasiteiravus, kokio dydžio planuojamas šiųmetis biudžetas, mano, kad jis bus panašus į 2012 metų – per 88 milijonus litų.

Raimonda MIKUČIONYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų