REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Švietimo ir mokslo ministro įsakymas ir juo patvirtintas Geriausiai vidurinio ugdymo programą baigusiųjų eilės sudarymo 2014 metais tvarkos aprašas prieštarauja Lietuvos Respublikos mokslo ir studijų įstatymui bei konstituciniam teisinės valstybės principui. Tai trečiadienį pripažino Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) išplėstinė teisėjų kolegija, išnagrinėjusi norminę administracinę bylą.

REKLAMA
REKLAMA

Ištirti šį įsakymą ir tvarkos aprašą LVAT prašė Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga.

REKLAMA

Pareiškėjo prašymą nagrinėjusi LVAT išplėstinė teisėjų kolegija savo sprendime pažymėjo, jog Mokslo ir studijų įstatyme nurodytas dvejų metų terminas vertintinas kaip minimalus standartas, į kurį orientuodamasi Švietimo ir mokslo ministerija turėjo patvirtinti atitinkamą teisinį reguliavimą. Šis reikalavimas yra skirtas užtikrinti, jog mokiniai, siekiantys įgyvendinti iš Konstitucijos kylančią teisę į nemokamą aukštąjį mokslą, galėtų iš anksto žinoti, ko iš jų bus reikalaujama, kad galėtų veiksmingai gyvendinti minėtąją teisę.

REKLAMA
REKLAMA

LVAT sprendime pabrėžė, kad ginčijamas ministro įsakymas bei juo patvirtintas tvarkos aprašas buvo paskelbtas pažeidžiant įstatymų nustatytą dvejų metų iki atitinkamų studijų metų pradžios terminą.

Išnagrinėjęs bylą, LVAT konstatavo, jog įgyvendinant vidurinio ugdymo dvejų metų trukmės programas yra sudaromos realios galimybės besimokantiesiems, atsižvelgiant į jų poreikius ir polinkius, tam tikra apimtimi individualizuoti vidurinio ugdymo turinį, taip užtikrinant kuo geresnį besimokančiųjų pagal vidurinio ugdymo programą asmenų pasirengimą tolesniam mokymuisi, studijoms ar veiklai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

LVAT sprendime akcentuojama, jog siekiant, kad nebūtų pažeisti iš Konstitucijos bei konstitucinio teisinės valstybės principo kylantys imperatyvai, ministro įsakymas ir juo patvirtintas tvarkos aprašas turi būti paskelbtas taip, kad būtų užtikrinta reali galimybė siekiantiems stoti atitinkamais metais į aukštąsias mokyklas bei pretenduoti į valstybės finansuojamas studijų vietas, pradėti vidurinio ugdymo programą pagal individualius ugdymo planus, sudarytus mokiniams turint pakankamą informaciją apie pirmenybės į valstybės finansuojamas studijų aukštosiose mokyklose vietas sąlygas.

REKLAMA

LVAT sprendime pabrėžė, kad ginčijamas ministro įsakymas bei juo patvirtintas tvarkos aprašas buvo paskelbtas jau prasidėjus atitinkamiems mokslo metams ir negali būti vertinamas kaip atitinkantis iš Konstitucijos kylantį reikalavimą geriausiai vidurinio ugdymo programą baigusiųjų eilės sudarymo tvarką paskelbti iš anksto tokiu terminu, kuris būtų pakankamas konstitucinei teisei į nemokamą mokslą valstybinėse aukštosiose mokyklose veiksmingai įgyvendinti.

Atsižvelgusi į išdėstytas aplinkybes LVAT išplėstinė teisėjų kolegija pripažino, kad švietimo ir mokslo ministro 2012 m. rugpjūčio 31 d. įsakymas "Dėl Geriausiai vidurinio ugdymo programą baigusiųjų eilės sudarymo 2014 metais tvarkos aprašo patvirtinimo" ir juo patvirtintas Geriausiai vidurinio ugdymo programą baigusiųjų eilės sudarymo 2014 metais tvarkos aprašas prieštarauja Lietuvos Respublikos mokslo ir studijų įstatymui ir konstituciniam teisinės valstybės principui.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų