REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gruodžio 31-ąją –sausio 1-ąją Nemuno žemupyje prasidėjo ledonešis. Žemiau Panemunės susidariusi ledų sangrūda neleido ištekėti Nemunu plūstančiam vandeniui, tad šis išsiliejo į pievas. Vietos gyventojų teigimu, vanduo šįkart kilo labai greit – per keletą valandų potvynio lygis buvo toks, koks paprastai fiksuojamas pavasario stichijų metu.

REKLAMA
REKLAMA

Tauragės apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus vyriausiasis inspektorius Alvydas Mikašauskas pranešė, kad per vieną potvynio parą pareigūnai atliko keturias gelbėjimo operacijas. Kol kas jis dar negali informuoti, ar Pagėgių savivaldybėje dėl staigaus potvynio bus skelbiama ekstremali situacija.

REKLAMA

Ugniagesiai-gelbėtojai informacijos apie prasidėjusį ledonešį bei potvynį sulaukė paskutinę metų dieną. Kita vertus, A.Mikašauskas pastebi, kad informacijos, jog taip gali nutikti, turėta jau prieš savaitgalį.

– Prasidėjus potvyniui vanduo ėmė kilti labai sparčiai. Per šį laikotarpį gyventojų evakuoti vykome keturis kartus. Gruodžio 31-ąją, apie 10 val. ir apie 14 val., sausio 1-ąją – apie 11 val. ir apie 13 val. Tačiau šiam potvyniui gyventojai galėjo spėti pasiruošti. Mat apie galimą ledonešio proveržį imta kalbėti dar prieš praėjusį savaitgalį, o vanduo į pievas ėmė plisti taip pat jau savaitgalį, – aiškino pareigūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, pirmasis dėl šiųmečio potvynio užfiksuotas iškvietimas atskriejo iš Šakininkų k. (Lumpėnų sen.). Čia buvo užlieta apie 100 metrų kelio ruožo. Pagėgių PGT komanda į sausumą perkėlė 3 žmones. Antrąkart tuos pačius 3 žmones, vykusius pas medikus, ugniagesiams-gelbėtojams teko gabenti atgal į namus. Kitą dieną pagalbos šaukėsi Krakeniškių k. (Lumpėnų sen.) gyventojai – iš vandens apsemtų namų teko valtimi gelbėti 4 asmenis, tarp kurių buvo ir nepilnametis. Maždaug po valandos gelbėtojai skubėjo į Plaušvarių k. (Pagėgių sen.) – iš apsemtos teritorijos vėl teko vaduoti žmones. Kaimas buvo apsemtas maždaug kilometro spinduliu. Valtimis į sausumą buvo perkelti 5 asmenys, iš kurių 3 vaikai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagėgiškis A.Mikašauskas papildo, kad paskutinę metų dieną pas medikus susiruošęs senolis, paprastai pats be niekieno pagalbos valtimi įveikdavo potvynius. Tačiau šiemet prieššventiniu laikotarpiu garbaus amžiaus pagėgiškis susirgo ir jam bei jo šeimynykščiams teko šauktis gelbėtojų pagalbos.

– Bene didžiausią šoką šįkart patyrė Plaušvarių kaime viešėjęs Pagėgių gyventojas. Vyras pasakojo, kad iš namų į uošviją jis atriedėjo savo automobiliu – kelias atrodė įveikiamas, oro sąlygos nieko blogo nežadėjo. Vyras su šeima teigė uošviams atgabenęs maisto produktų, likęs sutikti Naujųjų metų. Deja, išaušus į namus pagėgiškis sugrįžti negalėjo – vanduo aplink sodybą kilo labai greitai ir gausiai: per valandą vanduo pakilo maždaug metrą ir nenustojo kilęs. Teko šauktis pagalbos. Tačiau kelio iki vyro nurodytų namų neįveikė ir padidinto pravažumo gelbėtojų technika. Manoma, kad Plaušvarių kaimą potvynio vanduo pasiekė labai greitai ir maksimaliu vandens kiekiu. Todėl vaduoti tris vaikus ir du suaugusiuosius čia buvo itin sudėtinga – gumine valtimi teko įveikti maždaug kilometrą aplietomis pievomis, – pasakoja A.Mikašauskas.

REKLAMA

Sausio 2-ąją Pagėgių savivaldybėje yra maždaug 40 km nepravažiuojamų vietinės reikšmės kelių, apsemta apie 12 tūkst. ha teritorijos, nuo sausumos atskirti 9 kaimai su 20 sodybų ir 69 gyventojais (iš jų 6 nepilnamečiai). Artimiausiu metu nenumatoma, kad potvynis Pagėgių savivaldybės teritorijoje atslūgtų. Šiandien posėdžiavusi ekstremalių situacijų komisija Pagėgiuose nusprendė ekstremalios situacijos neskelbti. Vienas iš komisijos narių – Pagėgių PGT viršininko pavaduotojas Laimonas Petraitis sako, kad buvo nuspręsta keletą dienų palūkėti – stebėti situaciją.

REKLAMA

– Nutarėme iki pirmadienio ekstremalios situacijos neskelbti. Situaciją stebime nuolatos. Šiuo metu (trečiadienį, apie 16 val. – aut.past.) vanduo po truputį traukiasi. Vadinasi, Nemune ledų sangrūda sklaidosi, tirpsta, tolsta Šilutės link. Tačiau nereikia užmiršti, kad Nemunu dar neatitekėjo visas vanduo – laukiame kitos potvynio bangos. Tad situacija čia gali pasikeisti bet kurią minutę, – sakė L.Petraitis.

Pareigūnas išreiškė viltį, kad potvynis iš Pagėgių savivaldybės pasitrauks iki penktadienio. Mat sinoptikai nežada nei kritulių, nei šalčių, o ledai Nemune pamažu juda. Jeigu situacija nepasikeis, ekstremalių situacijų komisija į posėdį rinksis dar kartą kitą pirmadienį.

Žydrūnė JANKAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų