REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gruzijoje kelerius metus gyvenanti lietuvė Rasa Kuzmaitė Balsas.lt papasakojo, kaip vietiniai sutiko Naujuosius metus. Priešingai nei lietuviams, gruzinams metų sandūra yra tik švenčių pradžia. Po mažiau kaip savaitės jie švęs Kalėdas, o sausio 14-ąją – Senuosius Naujuosius metus.

REKLAMA
REKLAMA

„Gruzinams Naujieji metai pati yra didžiausia metų šventė. Jau prieš savaitę turguose būna daug žmonių ir prekybininkų, kurie paršiukus, vištas, sūrius, vaisius ir kitus produktus pardavinėja tiesiog ant šaligatvių.

REKLAMA

Naujus metus gruzinai tradiciškai sutinka šeimose, su tėvais, seneliais, broliais, seserimis. Kartais jaunimas išeina švęsti su draugais į barus, bet ir tai tik po 12 valandos“, - pasakojo R. Kuzmaitė.

Daugiau, anot lietuvės, išskirtinių tradicijų gruzinai neturi: „Nebent būtų galima paminėti kelis tradicinius patiekalus ir tai, kad stalas turi lūžti nuo patiekalų gausybės, o vynas ir šampanas lietis laisvai.“

Sausio 1-ąją, kuomet visi lanko giminaičius, pirmasis įžengęs į namus, atneša gerbūvį visiems kitiems metams. „Toks žmogus vietinių vadinamas mekule. Ne kartą esu girdėjus, kad dėl mekules atėjimo tariamasi iš anksto, pakviečiamas giminaitis ar šeimos draugas, kuris gyvena pasiturinčiai, mat tuomet jis atneš į namus finansinę gerovę ar tiesiog sėkmę“, - pasakojo R. Kuzmaitė.

Šiuos metus gruzinai sutiko su šventinėmis nuotaikomis, stalais valgių, vyno, šampano ir gausiai fejerverkais nušviestu dangumi. Beje, pastaruosius gruzinai labai mėgsta. „Verta paminėti, kad gruzinai dar švenčia. Jiems nedarbo dienos – tiek sausio 1-oji, tiek 2-oji. Maža to, neoficialiai, pusė sausio gruzinams yra ištisa šventė: sausio 7-oji – Kalėdos, o sausio 14-oji Senieji Naujieji metai, kurie, nors nėra oficiali šventė, tačiau tarp žmonių vis dar gana populiari“, - pasakojo R. Kuzmaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų