REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vokietijos pensininkus, išsiunčia į kitų Vakarų Europos šalių senelių namus pagal naująją taupymo bangą, kuri jau dabar vadinama „nežmoniška deportacija“.

Vokietijos pensininkus, išsiunčia į kitų Vakarų Europos šalių senelių namus pagal naująją taupymo bangą, kuri jau dabar vadinama „nežmoniška deportacija“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pensininkai ir invalidai, kurių skaičius nenumaldomai didėja, į užsienį siunčiami ilgiems metams tam, kad gautų reikalingą gydymą ir priežiūrą, nes gimtojoje šalyje socialinės rūpybos kainos pasiekė neregėtas aukštumas. Kai kurios privačios kompanijos, siūlančios priežiūros ir gydymo paslaugas, pradėjo kurti filialus užsienyje ir netgi valstybė savo draustus piliečius, įvertinusi kainas šalyje, stengiasi išsiųsti į užsienį. Pasak ekspertų, augantis žmonių, kurie neišgali susimokėti pragyvenimo senelių prieglaudoje, skaičius „yra lėto veikimo bomba“. Jie mano, kad susidariusi situacija turėtų tapti perspėjimu Didžiajai Britanijai ir likusioms Europos šalims, nes Vokietijos praktika rodo, kad senstant gyventojams pensininkai yra priversti pardavinėti savo namus, kad išsimokėti už medicinos paslaugas.

Pasak visuomeninės organizacijos, kuri užsiima teisinėmis konsultacijomis dėl socialinių garantijų - Vokietijos Socialinės sąjungos (The Sozialverband Deutschland (VdK)), tokią situaciją, dėl kurios daugelis Vokietijos pensininkų nebegali išsimokėti už išlaikymą šalies senelių namuose, reikia vertinti kaip kritinę. „Mes negalime sau leisti, kad iš šalies būtų išsiunčiami žmonės, kurie dalyvavo tokios Vokietijos, kurią matome šiandien, kūrime“, - „The Guardian“ teigė VdK prezidentas Ulrike Mascheris. Statistikos duomenimis, 2011-ais metais senelių prieglaudose Vengrijoje gyveno 7146, Čekijoje - 3 tūkst., o Slovakijoje daugiau nei 600 vokiečių. Daugiau nei 400 tūkst. pagyvenusių žmonių neišgali susimokėti už savo pragyvenimą Vokietijos senelių namuose. Gyvenimo trukmei ilgėjant, o pensijų dydžiui liekant tokiu pat, tokių žmonių skaičius kasmet išauga dar 5 %. Patys pensininkai teigia neturėję pasirinkimo, o ir pragyvenimo kainos ten mažesnės, bei aptarnavimas dažniausiai geresnis. Tačiau jie pripažino, kad išvykti į užsienį buvo ne itin malonu. Senelių namų savininkas Arturas Frankas, tarpininkaujantis senelių apgyvendinimui Slovakijoje, teigia, kad „deportacijos“ sąvoka šiuo atveju nėra tinkama. „Daugelis senelių atsiduria čia savo noru. Tai išmintingas jų giminaičių sprendimas, jiems čia bus daug geriau“, - teigia verslininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų