REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo sausio 1 d. padidėjus dyzelino akcizo tarifui kol kas žymesnių kainos šuolių nejaučiama. Didesni dyzelino kainų pasikeitimai prognozuojami iki mėnesio vidurio, gal netgi savaitės pabaigoje, sako Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos (LNPPĮA) prezidentas Lukas Vosylius.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak L. Vosyliaus, pasibaigus šventėms tiktai vienintelė didmenininkė „ORLEN Lietuva“ didmeninę dyzelino kainą padidino 9 ct už litrą.

REKLAMA

„Didžiąją kainos dalį lemia pasaulinės naftos produktų tendencijos ir tendencijas atspindintis indeksas yra šiek tiek smukęs, dėl to pabrangimas yra tik 9 centais. Kaip tai bus ateityje, tikrai sunku prognozuoti. Degalinių tinklai, kurie yra tiesiogiai priklausomi nuo didmeninės prekybos, reagavo į tai ir kaina švieslentėse pasikeitė – padidėjo“, – Eltai sakė L. Vosylius.

Jo aiškinimu, naftos produktų mažmeninė rinka veikia su minimaliomis maržomis ir dėl akcizo pokyčio padidėjusios kainos savo veiklos sąnaudomis prisiimti negali. Esą lygiai tokia pati situacija buvo su padidėjusiu pridėtinės vertės mokesčiu (PVM).

REKLAMA
REKLAMA

„Deja, mes to negalime sau leisti šiandien (nekeisti degalų kainos – ELTA) ir iš tiesų, jeigu akcizas keitėsi ir kaina didės, ir didmeninė kaina nuo to didės, tai atsispindės ir mažmeninėje prekyboje, degalinių švieslentėse“, – teigė pašnekovas.

„Šiandien turime situaciją, kad vieni degalinių tinklai kainą padidino pora centų, kiti padidino 5 centais, treti – 7 centais. Tai vėlgi yra kiekvienos įmonės kainodaros reikalas. Šiuo atveju nereikėtų remtis, kaip daug kas kalbėdavo apie įmonių likučius, kurie privalomi, bet tai yra daugiau kalba apie įmonės kainodarą. Jeigu didmeninėje rinkoje kaina keičiasi, tai ta kaina savaime keisis ir mažmeninėje prekyboje. Klausimas – kaip ir kada. Manau, kad sausio pirmojoje pusėje, galbūt šios savaitės pabaigoje, jau tikrai bus juntama, kad kaina yra pasikeitusi“, – aiškino LNPPĮA prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

L. Vosylius pridūrė, kad vieni naftos produktų pardavėjai iš karto brangina produktus, o kiti brangina laipsniškai. Jo vertinimu, prognozė, kad padidėjus akcizui dyzelinas brangs 12 centų, tėra aritmetinis skaičiavimas. Anot L. Vosyliaus, kiek dyzelinas pabrangs, priklausys nuo pasaulinių naftos kainų tendencijų.

„Tarkime, jeigu kaina smuktų, tai to juntamo pabrangimo galbūt ir nebūtų. Jeigu kaina smarkiai kiltų, tai tas pabrangimas būtų tikrai didesnis. Bet vėlgi – tai būtų įtaka ne akcizo, o pasaulinių tendencijų, nuo kurių didžioji kainos dalis ir priklauso“, – prognozavo LNPPĮA vadovas.

REKLAMA

Trečiadienį vidutinė dyzelino kaina degalinėse siekė 4,49 lito už litrą. Šiuo metu naftos kaina yra 91,65 JAV dolerio už barelį.

ELTA primena, kad pernai baigėsi dyzelino akcizo pereinamasis laikotarpis, trukęs nuo Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą (ES). Dėl šios priežasties nuo sausio akcizo tarifas dyzelinui didinimas nuo 1 043 litų iki ES reikalaujamo minimumo - 1 140 litų už 1 tūkst. litrų. Planuojama, jog dėl padidinto dyzelino akcizo valstybės biudžetas gaus apie 94 mln. litų papildomų pajamų.

Finansų ministerijos duomenimis, nors Lietuva ir didina akcizą dyzelinui, jis ir toliau tradiciškai liks vienas mažiausių ES.

Finansų ministerijos skaičiavimais, dėl didinamo akcizo vidutinė dyzelino litro kaina degalinėse galėtų padidėti apie 12 centų, įskaitant PVM poveikį. Tačiau konkretūs kainų pokyčiai esą priklausys nuo naftos ir jos produktų kainų tendencijų pasaulio rinkoje, naftos perdirbėjų bei pardavėjų kainodaros ir kitų veiksnių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų