REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar dabar, kai mes išvengėme vienos apokalipsės, mums gresia kita? Ekspertai rekomenduoja atsikvėpti.

REKLAMA
REKLAMA

Likimo pranašautojus nuvylusi neįvykusi pasaulio pabaiga gruodžio 21 dieną, galimas dalykas, tapo savotišku nusivylimu, rašo „The Wall Street Journal“ reporteris James R. Hagerty. Bet kalendorius vėl mums suteikia pretekstą nerimauti – ištisus metus mus lydės „velnio tuzinas“.

REKLAMA

Per daugelį amžių skaičius 13 buvo siejamas su nelaimėmis. Daug kas mano, kad šių prietarų atsiradimo priežastis yra Paskutinė vakarienė, į kurią Jėzus Kristus pasikvietė 12 savo mokinių. Norvegų mitologijoje įgrisus dievas Lokis sugadino pietus Valhaloje, atvykęs ten kaip tryliktasis dalyvis. Yra net specialus terminas šio skaičiaus baimei nusakyti – triskaidekafobija.

Bet metai, kurie prasideda nuo paaštrėjusios biudžeto deficito problemos, jau atrodo ne kažką daug žadantys. Nepaisant to, kad keletas praėjusių metų buvo labai nesėkmingi šiuo požiūriu, daugelis žmonių mano, kad 2013-ieji vargu ar bus žymiai blogesni. „Aš tikiuosi, kad situacija pagerės“, - sako dėstytoja Suzan Hollist iš Pitsburgo priemiesčio, kurios sūnus Parkeris gimė rugsėjo 13 dieną. Žinoma, kai kurie nerimstantys asmenys buvo greičiausiai „užsiciklinę“ gandais apie pasaulio pabaigą gruodžio 21 dieną, kad jie visai neseniai pradėjo galvoti apie pavojus, kuriuos žada 2013 metai.

REKLAMA
REKLAMA

Kai kurie jau spėjo pasiūlyti būdų, kaip apsisaugoti nuo nelaimių. Niujorko Times Square muziejuje ir lankytojų centre (The Times Square Museum & Visitor Center) buvo еksponuojama 13 amuletų kolekcija – tarp jų buvo pasaga, keturlapis dobilas ir triušio pėda. Skaičiaus 13 pagrindinis amerikiečių ekspertas, ko gero, yra Tomas Fernsleris (Tom Fernsler), 59 metų Delavero universiteto matematikos dėstytojas. Jis šiuo klausimu susidomėjo dar 1987 metais, kai pastebėjo, jog tais metais 13 diena tris kartus yra penktadienį – kaip jis vėliau išsiaiškino, taip atsitinka maždaug kartą per 11 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis paskaičiavo, kad per pusę metų skaičius 13 tenka penktadieniui kas 28 metai – taip ir atsitiko 2012 metais. Daktarui T. Fernsleriui, kuris skaito paskaitas, pasivadinęs pseudonimu „Daktaras 13“, pavyko daug ką sužinoti apie šį skaičių, ir dabar jis naudoja begalę įdomios informacijos, norėdamas sudominti studentus matematika. Kada daktarą klausia, ar reikia mums bijoti 2013 metų, jis nesvyruodamas atsako: „Ne“. Anot jo, skaičius 13 tapo istoriniu prietaru, apie kurį dauguma žmonių kalba su humoru ir tik nedaugelis jo bijo.

REKLAMA

Tačiau, kaip teigia 2004 metais išleistos knygos „13“ autorius Natanielis Lachenmejeris (Nathaniel Lachenmeyer), dar prieš šimtmetį ar du situacija buvo visai kita. Jis rašo, jog žmonės tada tikėjo, kad susėdus už stalo 13 žmonių, vienas iš jų per metus mirs. 1880 metais kapitonas William Fowler, Pilietinio karo veteranas, nusprendė mesti iššūkį likimui, atidaręs Niujorke klubą, kurio 13 narių kiekvieno mėnesio 13 dieną susirinkdavo ir susėsdavo už vieno pietų stalo. Valgiaraščiai būdavo atspausdinti ant antkapio formos lapų. Panašių klubų atsirado ir kituose miestuose. Tačiau jokių įtartinų mirčių neužfiksuota. Nepaisant to, N. Lachenmejeris nustatė, kad 1898 metais „13“ klubo pastatas Naujojo Džersio valstijos Vudberio (Woodbury) mieste buvo susprogdintas, o trys jo nariai buvo sužeisti.

REKLAMA

Greičiausiai nėra ko bijoti metų, kurie baigiasi skaičiu 13. 1913 metai nebuvo ypač blogi, nors tais metais įvyko keletas nemalonių įvykių. Priėmus Jungtinėse Valstijose16-ąją Konstitucijos pataisą, šalyje buvo įvestas federalinis pajamų mokestis. Potvynis nusiaubė Deitoną (Dayton), Ohajo (Ohio) valstijoje. Balkanuose prasidėjo karas.

1813 metais Europoje siautėjo Napoleonas Bonapartas. Britai sudegino Bufalą (Buffalo) Niujorko valstijoje. Dviem amžiais anksčiau, 1613 metais, sudegė teatras „Globe“, kuriam savo pjeses rašė Šekspyras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai kurie žmonės įžvelgė prakeiksmo patvirtinimą 1970 metų balandžio 13 dienos įvykiuose, kada dėl sprogimo žlugo „Apollo 13“ misija. Ir tai nieko stebėtino. Daktaras T. Fernsleris pažymi, kad paleidimo datos skaitmenų suma sudaro 13 (11-4-70), o starto aikštelės numeris – 39A yra 13 padauginta iš trijų.

Netgi mūsų tariamai racionaliame amžiuje daugelyje viešbučių nėra 13 aukšto. O kai kurių oro linijų lėktuvuose nėra 13 eilės. Dauguma sportininkų vengia 13 numeriu pažymėtos aprangos. Nepaisant to, Viltas Čemberlenas (Wilt Chamberlain) žaidė, apsivilkęs 13 numerio marškinėlius, kaip ir buvę amerikietiško futbolo gynėjai Kurtas Vorneris (Kurt Warner ir Denas Marino (Dan Marino). Ir visi trys tapo sporto legendomis.

REKLAMA

Prakeiksmų, susijusių su skaičiumi 13, baimė gali padidinti darbo krūvį Eleinai Rajan (Elaine Ryan), psichologei iš Dublino (Airija), kuri padeda žmonėms susidoroti su nerimu. „Per savo praktiką aš sutikau žmonių, kurie iš tikrųjų bijojo, kad su jais gali atsitikti kažkas blogo vien tik todėl, kad artėja 2013 metai“, - rašė savo elektroniniame laiške ponia E. Rajan. Anot jos, tokia baimė gali sukelti per didelį prakaitavimą ir širdies plakimą, o tai gali būti rimta problema – juk „gyventi ištisus metus streso būklės – didelis apkrovimas“.

REKLAMA

Daktarė E. Rajan siūlo žmonėms, kuriuos kankina nerimas, išmėginti tokį metodą: „Pradėkite skaičiuoti. Vienas – įkvepiate, du – iškvepiate. Trys – įkvepiate, keturi – iškvepiate. Ir taip toliau“. Konsultuotis pas daktarę E. Rajan niekada neis kantri muzikos dainininkė Teilor Svift (Taylor Swift), kuri švenčia savo gimtadienį gruodžio 13 dieną. „Man patinka skaičius 13“, - rašo ji savo oficialiame tinklalapyje. Ji dažnai šį skaičių užsirašo ant savo dešinės rankos viršaus.

Daugelis tvirtina, kad jie visiškai ramiai žiūri į 2013 metų perspektyvas. „Skaičius neturi jokios reikšmės“, - sako Džekas Kresvelas (Jack Creswell), Sent Luiso (St Louis) organizacijos „Optimist International“, vienijančios daugybę klubų iš viso pasaulio, pirmininkas. - Reikšmę turi jūsų asmeniniai tikslai ir tai, kaip jie dera platesniame kontekste“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Brajanas Vaitas (Brien White) grafikos dizaineris iš Los Andželo, ketina vesti Ailin Aivinz (Ilene Ivins), mokyklos administratorę, 2013 metų spalį. Kol reporteris nepaklausė jo nuomonės apie nelaimes, susijusias su skaičiumi 13, jis ir ponia A. Aivinz niekada nebuvo susimąstę dėl to, kad 2013 metai galėtų būti netinkami santuokai. „Tai neturi reikšmės“, - sako A. Aivinz. B. Vaitas su ja sutinka: „Mes neleisime skaičiams sutrukdyti mūsų laimei“.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų