REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Nemira Pumprickaitė, LRT televizijos naujienų tarnyba

Nors Prezidentė tikino, kad kai kurie naujieji ministrai atitinka tik minimalius reikalavimus, premjeras Algirdas Butkevičius tvirtina, kad jais pasitiki. „Jeigu nepasitikėčiau, neįsivaizduočiau, kaip galima komandoje dirbti. Bet buvo sutarimas, kad mes keičiam ministerijų valdymo stilių. Mes šiek tiek centralizuojam valdymą, kaip kad buvo a. a. Prezidento Algirdo Brazausko ir Gedimino Kirkilo valdymo laikais“, – LRT televizijos naujienų tarnybai kalbėjo A. Butkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

N.P. Tai ar šiandien turite atsakymą, kas bus su atomine elektrine Visagine? Ar Jūsų Vyriausybė jau žino, kad jos nestatys?

REKLAMA

A.B. Ne, tokio aiškumo nėra. Ir džiaugiuosi, kad jaunas energetikos ministras ėmėsi taip aktyviai savo veiklos. Reikia pripažinti, kad jis pradėjo peržiūrėti visą energetikos strategijos organizacinę struktūrą ir mes vis dėlto sudarom dabar darbo grupę. Darbo grupė peržiūrės visą Lietuvos nepriklausomos energetikos strategiją ir kada bus peržiūrėta ta vadinamoji strategija, tada konkrečiai bus aiškios kryptys, kokiu keliu Lietuva eis ir bus pateikti atsakymai, ar Lietuva statys atominę elektrinę, bet tas atsakymas bus po 2–3 mėnesių.

REKLAMA
REKLAMA

N.P. Kitaip sakant, jūs revizuosite tą energetikos strategiją, kuri buvo priimta anos Vyriausybės?

A.B. Ne tik revizuosim, bet mes padarysim ir pakeitimus.

N. P. O tai, kad naujasis energetikos ministras jau spėjo susitikti su „Gazpromo“ atstovais, reiškia, kad yra ieškoma būdų, kaip sumažinti iš Rusijos tiekiamų dujų kainą?

A.B. Čia buvo pageidavimas, kad Ministras Pirmininkas susitiktų, bet pasakėme, kad mes ruošiamės sudaryti darbo grupę, ir pasiūlėme energetikos ministrui ir vienai Vyriausybėje dirbančiai patarėjai, kad pristatytų, ką mes ruošiamės artimiausiu metu daryti, nes ir „Gazpromo“ jau buvo griežtas, galima sakyti, pasiūlymas, kad iki ateinančių metų būtų peržiūrėta nauja sutartis dėl dujų pirkimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Buvo pasakyta, kad mes siūlome sudaryti darbo grupę, paprašėme, kad ir kita pusė sudarytų tokią grupę, kad būtų galima kompleksiškai kalbėti apie naujos sutarties pasirašymą, taip pat kalbėti apie naujos formulės patvirtinimą, kuri nustatytų gamtinių dujų kainą, jog ji būtų lanksti, ir kuri yra taikoma tarptautinėje praktikoje. Ir tikimės, kad jau sausio mėnesio pabaigoje gali prasidėti pirmi pokalbiai.

N.P. Bet tų pokalbių galutinis tikslas – formulė ir kaina Lietuvai?

A.B. Sutartis kažkuriam laikotarpiui, o kaina tikrai mums yra labai svarbu. Ir tikimės, kad kaina turėtų būti mažesnė, nes šiandien, reikia pripažinti, nenormali situacija – iš visų ES šalių perkamų dujų kaina [mums] yra pati didžiausia.

REKLAMA

N.P. Premjere, kadangi Vyriausybės formavimo procesas nebuvo lengvas ir paprastas, ar Jūs pasitikite savo ministrais, juk kai kuriuos turbūt mažai pažįstate, o ir Prezidentė tikino, kad kai kurie atitinka tik minimalius reikalavimus?

A.B. Tikrai aš visais savo ministrais pasitikiu ir, jeigu nepasitikėčiau, neįsivaizduočiau, kaip galima komandoje dirbti. Bet buvo sutarimas, kad mes keičiam ministerijų valdymo stilių. Mes šiek tiek centralizuojam valdymą, kaip kad buvo a. a. Prezidento Algirdo Brazausko ir Gedimino Kirkilo valdymo laikais.

REKLAMA

Visos ministerijos turės pateikti strateginio planavimo komitetui savo viziją 4-iems metams. Bus tikrai matoma, kaip sekasi ministrams tuos prioritetus įgyvendinti, nes anksčiau buvo valdymo stilius taikomas toks, kad kiekviena ministerija buvo apsibrėžusi savo veiklos rėmus ir dirbdavo kaip atskira tėvonija.

N.P. Jūsų Vyriausybė užsimojo sukurti gerovės valstybę. Kaip ta gerovė atrodys po ketverių jūsų valdymo metų?

A.B. Geras klausimas. Aš manau, kad šitos Vyriausybės pagrindinis tikslas yra būti žmonių Vyriausybė. Ir mes tikrai stengsimės ir tą jau pradėjome daryti. Aš manau, kad mes [tą darysime] per gamybos skatinimą, per šeimos biudžeto išlaidų mažinimą – kad mažėtų sąskaitos už šilumą, kad neaugtų taip sparčiai elektros energijos kainos. Tai asmeniškai turi pajusti kiekvienas žmogus, gyvenantis Lietuvoje. Tikiuosi, tada nekalbėsim apie tokią migraciją ir dalis išvažiavusių lietuvių sugrįš čia, galėdami rasti sau darbą, gauti orų atlyginimą ir gyventi normaliomis sąlygomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų