REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2012–ieji metai buvo puikūs metai visiems, pamišusiems dėl technologijų. Derlius tikrai neprastas: pradedant lankeliu, sukurtu minčių skaitymui, baigiant stebuklingais akiniais. Nors ne visi šie prietaisai jau atsiradę rinkoje, septynias geriausias metų technologines naujoves pristato rusiškasis „Forbes“.

REKLAMA
REKLAMA

Stebuklingi „Google“ akiniai

Viešai apie šiuos papildytosios realybės akinius buvo paskelbta dar 2012–ųjų metų vasarą, o pardavimai planuojami nuo 2013–ųjų vasaros. Šie akiniai neturi stiklo, tačiau turi tvirtą permatomą ekraną šalia dešinės akies, kuris rodo virtualius informacinius paveiksliukus, pritaikytus prie realaus pasaulio. Žvelgdamas į langą žmogus gali matyti informaciją apie orus, žiūrėdamas į pastatą matys informaciją apie jį iš „Wikipedia“ enciklopedijos, kalbėdamasis telefonu žmogus galės matyti pašnekovo šiandienos darbus. Be to, akiniai supranta komandas balsu ir dirba „Android“ operacinės sistemos pagrindu.

REKLAMA

Kol kas, aišku, visi pasirodę vaizdo įrašai tėra suvokiami kaip labiau konceptuali idėja, tačiau „Google“ jau pradėjo teikti užsakymus programuotojams, o už maždaug 1500 JAV dolerių (daugiau nei už 3,5 tūkst. litų) kitų metų vasarą bus galima įsigyti šių akinių prototipą, tiesa, ne itin išvaizdų. Tikimasi, kad jau šių metų pabaigoje (o gal 2014–ųjų pradžioje) akiniai iš tiesų atsiras parduotuvėse.

Galbūt šis įrenginys taps suderinamu su „iPad“ ir išmaniaisiais telefonais, galbūt taps atskiru prietaisu, o galbūt pasuks kita linkme ir bus naudojamas karinėje pramonėje. Kol kas apie tai kalbėti anksti, tačiau visi variantai įmanomi.

REKLAMA
REKLAMA

Lankelis minčių skaitymui „Muse“

Kompanija „InteraXon“ sukurė lankelį „,Muse“, kuris dirba apdorodamas informaciją, gaunamą iš smegenų aktyvios veiklos. Specialios programos leidžia šiuos duomenis apdoroti, pavyzdžiui, tam, kad būtų galima valdyti elektroninius prietaisus vien minčių galia. Kaip ir „Google“ akiniai, šis prietaisas turėtų būti pradėtas pardavinėti ateinančių metų vasarą. Specialistai, beje, tikina, kad ištobulintas „Muse“ minčių skaitymo lankelis gali pakeisti ne tik pernelyg lėtai tobulėjančią „Siri“, bet ir „Kinect“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Itin spartus internetas „Google Fiber“

„Google“ 2012–aisiais gali pasigirti ne tik planšetiniu „Google Nexus 7“ ar išmaniaisiais akiniais, bet ir tuo, kad Kanzase įdiegė savo gigabitinį interneto tinklą, sudarytą iš anglies pluošto tinklo. Miestas buvo atrinktas iš tūkstančių pretendentų daugiau nei prieš metus, tačiau infrastruktūra buvo pradėta kurti tik šių metų vasarą. Be itin greito ir pigaus interneto, pasirašiusieji sutartis dar gauna keletą gigabaitų vietos „debesyje“ ir HD televizijos prieigą. Jeigu eksperimentas pasiteisins ir milžinišku greičiu pasiekiami nutolę serveriai taps realybe, greičiausiai pilnaverčiai staliniai kompiuteriai neteks prasmės – viską, ko reikės, bus galima pasiekti debesyje, o kompiuterio reikės tik tam, kad būtų formuojamos atitinkamos užklausos.

REKLAMA

„Lytro“ kamera, leidžianti fotografuoti „po fakto“

Nuo 2012–ųjų spalio parduodama „Lytro“ kamera – vienas iš svarbiausiųjų šių metų technologinių žaisliukų. Faktiškai kiekvienas šia kamera padarytas kadras yra gausybė kadrų, iš kurių jau po fotografavimo fakto vartotojas išsirenka norimą su tinkamu fokusavimo kampu. Tai pirmoji tokio tipo kamera, prieinama paprastiems vartotojams ir, palyginus, nebrangi (JAV rinkoje kainuoja apie 400 dolerių – apie 1000 litų). Kurtas šis žaisliukas buvo maždaug penkerius metus, o prieš metus gavo 50 mln. JAV dolerių investicijų, leidusių sėkmingai paleisti produktą į rinką.

REKLAMA

Naujos raiškos vaizdas televizoriuje

Šių metų rudenį kelios technologijų kompanijos vienu metu pristatė milžiniškus televizorius, rodančius vaizdą nauju – 4K – formatu. Ekrano raiška – 3840x2160 taškų, o televizoriaus ekrano ilgis – daugiau nei du metrai.

Šviečiantis „elektroninis rašalas“

„e–Ink“ ekranai yra itin patogūs ir leidžia maloniai skaityti tekstus elektroniniuose prietaisuose taip, tarsi darytumėte tą popieriniu formatu, taupo energiją, tačiau kartu turi daugybę trūkumų: jie juodai balti, lėtai atsinaujina (vaizdo įrašo nepažiūrėsi) ir tamsūs (skaityti be papildomo šviesos šaltinio neįmanoma). Su paskutiniąja problema stambieji skaityklių gamintojai susidorojo 2012–aisiais, pristatę „Kindle Paperwhite“ ir „Nook with Glowlight“. Liko spalvos ir spartesnis ekrano atsinaujinimas – tuo rūpinasi kompanijos „Mirasol“ ir „Pixel Qi“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Telefonas su lanksčiu ekranu

Ateinančių metų pradžioje turėtų būti pagaliau įgyvendinta svajonė apie telefoną su lanksčiu ekranu. Tiesa, prielaidos šios svajonės įgyvendinimui atsirado neseniai – tik 2012 metais atsirado knygų skaityklė su lanksčiu ekranu „Wexler Flex One“. Šis, tiesa, sugeba lankstytis tik labai kukliu kampu. Tačiau jau 2013–ųjų pradžioje „Samsung“ skelbia pristatysianti lankstų 5,5 colio dydžio ekraną telefonams. Nors, aišku, vargu ar artimiausiu metu galėsime susukti savo telefoną į ritinėlį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų