REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kad ir kiek save bandome apsaugoti technologijomis ir mokslinėmis žiniomis yra gamtos jėgų, kurios mums labai greitai gali priminti, kiek mažai galime iš tikrųjų. Senutė žiema ir senelis šaltis gerai žinomi dėl negailestingumo tiems, kurie neįvertina jų galios. Jie nugalėjo armijas, išnaikino civilizacijasir kartais netgi koregavo Žemės veidą.

REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant to, kiekvienais metais tūkstančiai žmonių bando savo laimę keliaudami į šalčio valdas be pakankamo atsargų kiekio, žinių ar gebėjimų susidoroti su ekstremaliomis situacijomis. Nors daugelis šių nuotykių ieškotojų vis tik yra pakankamai laimingi ir per visą savo gyvenimą nesusiduria su griūtimis ar nesušąla vieni tamsoje, tačiau kai kuriems pasiseka šiek tiek mažiau...

REKLAMA

10. Šuo išgyveno

2004 m. sausio 22 d. miško kirtėjas Gregas Clarkas išplaukė valtimi iš pietrytinės Aliaskos dalies kartu su savo ilgamečiu padėjėju Bricku, juodu labradoru. Po kelių valandų buvo gauta nelaimės žinutė, kad valtis įstrigo tarp akmenų netoli Heceta salos. Atvykę gelbėtojai nerado nei ženklo Clarko ar Bricko. Paieškos tarnybos tris dienas šukavo teritoriją, tačiau aptiko tik nepanaudotą visomis sąlygoms tinkantį kostiumą ir valties nuolaužų.

REKLAMA
REKLAMA

Po mėnesio Clarko draugas Kevinas Dau su savo tėvu buvo Heceta saloje ir pamatė kažką, ką iš pradžių palaikė vilku. Tačiau pažiūrėjęs iš arčiau jis atpažino Bricką, kuris per ledinius vandenis nusigavo į krantą ir čia ištvėrė minusines temperatūras ir maisto stygių. Kevinas pasakojo, kad pašauktas Bricko vardu šuo nedelsdamas šoko į ledinį vandenį ir nepaisant sužeidimų, badavimo ir ligų sparčiai priplaukė valtį.

9. Už priešo linijos 



Janas Baalsrudas buvo norvegų kareivis, kuriam pavykdavo išnešti sveiką kailą iš pavojingiausių situacijų. Jis dalyvavo slaptose operacijose, kurių metų gabendavo atsargas norvegų pasipriešinimo dalyviams antrojo pasaulinio karo okupacijos metu. Išduotas ir patekęs į vokiečių kareivių pasalą, J. Baalsrudas ne tik priešinosi, bet ir sugebėjo pasprukti, nepaisant to, kad per susišaudymą prarado pirštą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be jokių atsargų, vilkėdamas plonus drabužius ir avėdamas tik vieną batą jis ėjo per Norvegijos kalnus, išgyveno sniego griūtį ir, patyręs didžiulius nušalimus, pagaliau pasiekė mažą kaimelį, kurio gyventojai jį priglaudė.

8. Išgyvenęs mirties zoną 



Beckas Weathersas išgyveno 18 valandų minusinėje temperatūroje vadinamojoje „mirties zonoje“ ant Everesto kalno, kol stebuklingai vėl atgavo sąmonę ir nuropojo atgal į stovyklą. Po grįžimo jam buvo diagnozuoti ragenos plyšimai, hipotermija, ir didžiuliai nušalimai, dėl kurių vėliau teko amputuoti rankas. Jo istorija yra pasakojama Jono Krakauerio garsiojoje knygoje „Išretėjusiame ore“, kuri atskleidžia nesėkmingos kopimo į Everestą ekspedicijos likimą, kuomet žuvo net 8 žmonės.

REKLAMA

7. Švedas žiemojo du mėnesius

45 metų vyras iš pietų Švedijos buvo rastas susirietęs miegmaišyje ant mašinos galinės sėdynes, kuri buvo užversta sniegu atokiame miško kelyje. Daktarai buvo labai nustebę kuomet išsiaiškino, kad jis net du mėnesius išgyveno be maisto ir vandens ir daugelis laikėsi nuomonės, kad jo kūnas tiesiog prisitaikė prie žemos temperatūros; panašiai kaip lokiui, jo kūnas „persijungė“ į apsnūdimo būseną. Ši nepakartojama savybė leido jam šalčios ir sniego gniaužtuose išgyventi ilgiau nei bet kuriai sniego įkalintai aukai.

REKLAMA

6. Donner-Reed grupė

Donner-Reed grupė buvo amerikiečių pionieriai, kurie 1846 m. išsiruošė į Kaliforniją su vežimų virtine, tačiau visos kelionės metu strigo dėl nelaimingų nutikimų ir navigacinių klaidų. Tos nelaimės privertė juos likti likusią žiemos praleisti dalį Sierra Nevada kalnuose. Kadangi daugelis grupėje pamažu ėmė mirti nuo šalčio, ligų ir bado, kiti pradėjo maitintis mirusiųjų mėsa.

Tik 48 iš 87 į kelionę išvykusių narių išgyveno šią žiemą ir pasiekė Kaliforniją. Jų istorija iki šio pasakojama siekiant priminti apie žmogaus norą ir pastangas išgyventi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

5. Vyras iš Colorado amputavo savo paties koją

1993 m. spalio 6 d. Willimas Jerasckis vienas žvejojo mažame upelyje netoli Denverio, Colorado‘e. Pamatęs virš galvos besirenkančius grėsmingus debesis, jis nusprendę žvejybą baigti. Tačiau besiruošdamas išvykti, jis netyčia išjudino didelį riedulį, kuris nukrito tiesiai ant jo kairiosios kojos. Negalėdamas išlaisvinti stipriai sužalotos kojos ir maydamas artėjančią audrą, Williamas nusprendė amputuoti koją ties keliu. Sudėtingą ir nesuvokiamai skausmingą procedūrą jis atliko naudodamasis valu kaip turniketu ir kišeniniu peiliuku. Tada nušliaužė iki savo mašinos ir nuvažiavo iki artimiausios klinikos, iš kur buvo nuskraidintas į ligoninę.

REKLAMA

4. Anna Allen


Anna Allen ir jos vaikinas Frankas Yeatmanas kaip tik ruošėsi kopti į Alpine Meadows šlaitus, kuomet per kalną nusirito didžiulė, viską savo kelyje naikinanti sniego griūtis. Po daugelio valandų Anna pabudo visiškoje tamsoje, sustingusi iš šalčio ir su nepakeliamu galvos skausmu. Dar vieną parą ji praleido čia atgaudama, čia vėl prarasdama sąmonę, kol galiausiai ėmė suvokti, kur ji yra ir kaip ji čia pateko. Po beveik dviejų dienų, kurias ji praleido įkalinta po sniegu ir ledu be maisto ir vandens, ji išgirdo gelbėtojus šūkaujant jos vardą, tačiau atrodė, kad jie negirdėjo jos silpnų atsakymų. Gelbėtojai užtruko dar beveik 24 valandas, kol pagaliau ją ištraukė iš sniego gniaužtų ir pranešė, kad ji išgyveno didžiausią ir žiauriausią slidinėjimo vietos nelaimę Šiaurės Amerikoje.

REKLAMA

3. Užpustyta šeima su kūdikiu

1993 m. gruodžio pabaigoje Jimas Stolpas, jo žmona Jeniffer ir jų penkių mėnesių sūnus Claytonas buvo užpustyti, kuomet atokiu maršrutu keliavo per Sierra Nevada kalnus. Įstrigę, šąlantys ir be pakankamų atsargų jie slėpėsi transporto priemonėje keturias dienas, kol galutinai paaiškėjo, kad pagalba neateis. Tada šeima priėmė sprendimą, kad reikia keliauti patiems.

Nuėjusi 16 mylių Jennifer buvo pernelyg pavargusi, kad eitų toliau, tačiau Jimas atsisakė pasiduoti. Jis netoliese rado urvą, kur įkurdino šeimą, ir išėjo ieškoti pagalbos. Dar dvi dienas jis vargo brisdamas per sniega, kol galiausiai rado žmones. Kuomet jis nuvedė gelbėtojus prie urvo, Jennifer ir Claytonas buvo sušalę, alkani ir išsekę, bet gyvi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2. Lėktuvo sudužimas

1972 m. spalio 13d. Urugvajaus karinių oro pajėgų lėktuvas sudužo Andų kalnuose. Avarijos metu žuvo ketvirtadalis iš lėktuve buvusių 45 keleivių (regbio komanda, jų šeimų nariai ir kolegos). Iš 29 likusių gyvų, dar aštuoni žuvo per griūtį, kurios metu sniegas užpylė iš lėktuvo nuolaužų pastatytą užuovėją. Be jokių išteklių ir vilties būti išgelbiėtiems likusieji maitinosi artimųjų lavonais. Desperatiškai išgyvenę apie mėnesį, du iš likusiųjų pasiryžo keliauti ieškoti pagalbos. Jie ištvėrė žiaurią 10 dienų kelionę, kol pagaliau sutiko vieną Čilės gyventoją. Vyriškis davė jiems maisto ir informavo valdžią, kuri pasirūpino išgyvenusiųjų išgelbėjimu.

REKLAMA

1. Iš tuštumos: C. Coombsas prieš griūtį

Colby‘is Coombsas atostogavo su draugais Rittu Kelloggu ir Tomu Walteriu. Kai trijulė priartėjo prie tikslo užbaigti Foraker kalno „Rožinės panteros“ maršrutą, nuo kalno viršūnes staiga nusirito didžiulė griūtis, kuri juos nutrenkė žemyn apytiksliai 800 metrų.

C. Coombsas pabudo po šešių valandų kabėdamas ant virvės su dviem lūžusiais stuburo slanksteliais, mente ir suskaldyta kulkšnimi. Po to, kai pilnai atgavo smonę, jis nujudėjo prie draugo T. Walterio, kuris jau buvo miręs. Kitą dieną nepaisant sužeidmų jis sugebėjo leistis žemyn, kur aptiko ir antrą žuvusį draugą.

Keturias dienas, kol sunkiai leidosi nuo kalno ir pasiekė saugią užuovėją, C. Coombsas neleido sau galvoti apie skausmą ir praradimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų