REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Metams baigiantis NASA paskelbė naujas kosminio aparato „Cassini“ padarytas įspūdingas Saturno nuotraukas, kuriose gerai matomi šios planetos žiedai ir milžiniški atmosferos sūkuriai.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmojoje nuotraukoje aiškiai matyti Saturno Pietų ašigalis ir šalia jo esantys žiedai, skelbia „Space.com“. Tačiau ši nuotrauka įdomi ir dėl kelių „siurprizų“: šiek tiek į kairę virš Pietų ašigalio Saturno fone matyti nedidelė tamsi dėmelė. Tai Saturno palydovo Mimo metamas šešėlis. Kitas „siurprizas“ yra viršutinėje kairiojoje nuotraukos dalyje, sakoma pranešime. Virš Šiaurės ašigalio galima įžiūrėti kitą juodą dėmelę: tai kito Saturno palydovo Jano šešėlis. Iš viso aplink Saturną skrieja daugiau nei 60 didesnių ir mažesnių palydovų.

REKLAMA

Pasak NASA atstovų, ši nuotrauka „Cassini“ buvo atsiųsta į Žemę dar rugpjūčio mėnesį, tačiau specialistams prireikė daug laiko, kad šį atvaizdą tinkamai apdorotų siekiant kuo didesnio vaizdo ryškumo ir tikslumo.

Antrojoje paskelbtoje nuotraukoje itin aiškiai matomas sūkuriuotos Saturno atmosferos fragmentas. Ši nuotrauka (paskelbtas neapdorotas jos variantas) buvo padaryta per Kūčias, o persiųsta į Žemę gruodžio 26 d., sakoma pranešime. Joje gerai matyti virš Saturno siaučiančių milžiniškų audrų sūkuriai.

Abi nuotraukos buvo padarytos plačiakampe „Cassini“ fotokamera, sakoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų