REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

10 žingsnių naujos profesijos link

Daugelis iš mūsų su nuostaba žvelgia į tuos, kurie drąsiai keičia savo profesiją, tačiau tai nėra taip sudėtinga, kaip atrodo.

REKLAMA
REKLAMA

Mūsų svajonių profesija gali būti visai kitokia, nei ta, nuo kurios pradėjome savo karjerą. Kadangi darbas užima didžiąją mūsų gyvenimo dalį, neverta ignoruoti savo slaptų ambicijų ir laiką skirti tam, ko nemėgstame.

REKLAMA

Į ką reikia atkreipti dėmesį keičiant profesiją, pataria dienraštis "The Times".

1. Ar tai nėra tik laikina užgaida? Pokyčius reikia suvokti tam tikroje perspektyvoje. Galbūt pats tinkamiausias darbas yra tas, kurį dirbi dabar? Kartais paprasčiau tiesiog pakeisti požiūrį ar tam tikrus netinkamus aspektus, o ne visą profesiją.

2. Suprask, kokių pokyčių tau reikia. Aiškiai įsivaizduok, kam teiki pirmenybę: mėgsti dirbti su skaičiais, idėjomis ar žmonėmis? Pagalvok apie savo interesus ir hobi. Galbūt yra kažkas, kuo užsiimdamas pamiršti laiko tėkmę ir tai tau netgi nekelia asociacijų su darbu.

REKLAMA
REKLAMA

3. Įvertink, ar galėsi tai padaryti. Sąžiningai atsakyk sau, ar turi pakankamai gebėjimų atlikti šį darbą profesionaliai? Gabumų trūkumas yra pagrindinė kliūtis siekiant profesinės sėkmės. Todėl nereikia bėgti nuo realybės ir įsivaizduoti tai, ko nėra.

4. Ištyrinėk visas sritis. Išklausinėk tą žmogų, kuris jau dirba tavo svajonių darbą. Svarbu atkreipti dėmesį į detales: darbo valandas, atlyginimą, organizacinę kultūrą. Viena didžiausių klaidų - susikoncentruoti ties tuo, ką darysi ir negalvoti, kaip tai iš tiesų vyks.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

5. Būk pragmatiškas. Pirmiausia paklausk savęs, ką nori keisti, paskui apgalvok konkrečius žingsnius iki šio tikslo. Pavyzdžiui, kiek laiko užims tavo pastangos tapti jogos treneriu, kiek tai kainuos, koks atlygis tavęs laukia didžiausios sėkmės atveju. Įvertinus persikvalifikavimo kainą, gali praeiti noras ką nors keisti.

6. Žingsnis po žingsnio. Pokyčių geriau siekti tam tikrais etapais, o ne pulti į juos stačia galva. Geriausia, kai yra tam tikras perėjimas. Pavyzdžiui, jei nori iš viešųjų ryšių technologo tapti lėšų paieškos specialistu, geriausia iš pradžių tapti labdaringos organizacijos viešųjų ryšių atstovu. Nereikia pamiršti, jog pokyči ai gali užtrukti dvejus ar trejus metus.

REKLAMA

7.Siek įgyti kuo daugiau patirties. Naudokis bet kokia galimybe lavinti savo įgūdžius ir išbandyti, ar tai iš tiesų yra tai, ko nori. Pavyzdžiui, jei nori būti aktoriumi, stenkis dalyvauti prezentacijose.

8. Suteik sau galimybę rinktis.Visiškai nauja profesija nebūtinai yra vienintelis būdas pakeisti gyvenimą. Įsivaizduok, kad esi nepriklausomas, gali rinktis iš daugybės profesijų ar skirti joms tik dalį savo laiko.

9. Ieškok palaikymo. Neleisk, kad neigiama aplinkinių reakcija verstų tave atsisakyti savo pasirinkimo. Tavo draugai ir šeimos nariai įpratę prie tavo profesijos, todėl jie gali nerimauti, kai tu pareiški, jog renkiesi kitą kelią. Parodyk jiems, kad esi viską daug kartų permąstęs ir tai nėra tik laikina užgaida.

10. Niekada nevėlu. Keisti profesiją baisu, tačiau dar baisiau pagalvoti, jog vėliau turėsi pasakyti, kad 40 metų dirbai darbą, kurio negalėjai pakęsti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų