REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors Kalėdų Senelių verslas sezoninis, skųstis klientų stygiumi jiems netenka – priešingai: nepateikus užsakymo rudenį, per šventes galima likti ir be pramogų, ir be dovanų.

Nors Kalėdų Senelių verslas sezoninis, skųstis klientų stygiumi jiems netenka – priešingai: nepateikus užsakymo rudenį, per šventes galima likti ir be pramogų, ir be dovanų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalėdų Seneliams šventinis maratonas prasideda kelios savaitės prieš Kalėdas ir neretam baigiasi jau arčiau Trijų karalių. Todėl mieste tapo tradicija užsisakyti šį nepakeičiamą lopšelių-darželių, šeimos švenčių ir net biurų vakarėlių herojų kiek galima anksčiau, norint, vaizdžiai tariant, nelikti prie suskilusios geldos.

REKLAMA

Dar miklesniems tenka būti panevėžiečiams, tikintiesiems šventinių dovanų ne iš Kalėdų Senio, o iš Kalėdų Bobutės.

„Muzikantai“ – tik į namus

Kalbama, kad Kalėdų Seneliai nejaučia konkurencijos. Dalis seneliaujančiųjų – būtent taip patys Kalėdų Seniai vadina savo darbą – šiame versle sukasi jau nemažai metų ir žinios apie juos sklinda iš lūpų į lūpas. Todėl užsakymus jie priima spalio, o kartais grafikus sudaro net rugsėjo mėnesiais. Užsiimti Kalėdų Senelio veikla gyventojai gali dviem būdais: įsigiję verslo liudijimą arba įregistravę individualią veiklą. Paprastai būsimiesiems Seneliams tenka įsigyti leidimą užsiimti muzikanto ar diskotekų vedėjo veikla, mat išsiimti verslo liudijimo, kurio grafoje „Veikla“ būtų galima įrašyti „Kalėdų Senelis“, kol kas dar nėra galimybės.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, šiemet šalyje tokių liudijimų įsigyta 829 – kiek mažiau nei pernai, kai minėta veikla susigundė 1 061 tautietis.

Panevėžio apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (AVMI) Mokestinių prievolių departamento Panevėžio skyriaus vedėja Sandra Mociškienė prisipažįsta galinti tik pasakyti, kiek Panevėžio mieste ir rajone yra legaliai dirbančių Kalėdų Senių.

„Tokia veikla užsiimti gyventojai gali įsigiję verslo liudijimą arba įregistravę individualią veiklą, – aiškina specialistė. – Kadangi ši veikla sezoninė ir trunka labai trumpai, Kalėdų Seneliams paprasčiau įsigyti verslo liudijimą sumokant nustatyto dydžio fiksuotą pajamų mokestį. Specialaus verslo liudijimo „Kalėdų Senelio veikla“ nėra, tad įsigyjamas verslo liudijimas „Muzikanto paslaugos“, kai jos teikiamos tik gyventojams, arba „Diskotekos vedėjo veikla“, kai paslaugos teikiamos ir gyventojams, ir įmonėms. Jei Kalėdų Senelis teikia vienkartinę paslaugą įmonei, tuomet įmonė gali su tokiu asmeniu sudaryti vienkartinę paslaugų teikimo sutartį.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiais metais iki gruodžio 27 dienos, anot S. Mociškienės, verslo liudijimus muzikanto paslaugoms įsigijo 7 Panevėžio miesto ir vienas rajono gyventojas, diskotekos vedėjo veikla užsiimti panoro 19 panevėžiečių ir vienas rajono gyventojas.

Tokie dokumentai mėnesio veiklai mieste kainuoja nuo 60 iki 120 litų, rajone – nuo 20 iki 120 litų. Kaina priklauso nuo to, kokioje teritorijoje bus vykdoma veikla.

Kiek šiomis dienomis per tirpstančias pusnis ir balas klampoja Kalėdų Senių nelegalų, Panevėžio AVMI Mokestinių prievolių departamento Panevėžio skyriaus vedėjos teigimu, kol kas dar nežinoma. Pasak S. Mociškienės, dar nebuvo asmenų, nubaustų už tai, kad nelegaliai dalijo dovanas. Specialistė perspėjo: verčiantis šia veikla jos neįregistravus Mokesčių inspekcijoje gresia nei daugiau, nei mažiau – administracinė atsakomybė.

REKLAMA

Darbas nelengvas, bet atsiperkantis

Antrus metus Kalėdų Seneliu per šventes dirbantis „Panevėžio balsui“ Justu prisistatęs panevėžietis muzikantas prisipažino, kad pirmuosius užsakymus seneliauti priimąs jau lapkričio pradžioje.

„Būna net skambinančiųjų ir spalio mėnesį, – tikina Justas. – Nieko keisto, nes reikia sudaryti grafiką, kad spėtum aplankyti visus.“

26 metų „senelis“ pasipasakojo dažniausiai džiuginantis lopšelių-darželių vaikučius. Švenčių piko metu per dieną kartais tenka įvykdyti keturis ar penkis užsakymus.

REKLAMA

„Vakare jau beveik neprašneku – prikimstu, – juokiasi. – Bet tuomet ir balsas būna labiau į Kalėdų Senelio panašus!“

Prie algos muzikantas prisiduria dirbdamas su verslo liudijimu.

„Taip ramiau, – tikina. – Be to, nebrangiai kainuoja. Juolab kad šia veikla užsiimti išsiimu dokumentą tik tam laikotarpiui, kada reikia virsti Kalėdų Seneliu.“

Nors Justas neslepia kaip reikiant pavargstąs – pavyzdžiui, šį sezoną paskutinis jo renginys suplanuotas net sausio 4 dieną, – uždarbiu nesiskundžia.

„Mano programa trunka nuo pusvalandžio iki 40 minučių, o tarifas svyruoja nuo 100 iki 200 litų. Ir dėl kainos dar neteko su niekuo derėtis, – džiaugiasi jaunas vyras, manantis, jog Panevėžiui tokios sumos nėra didelės, dėl to ir priimtinos. – Per šventinį laikotarpį uždirbu nuo pusantro iki dviejų tūkstančių litų. Tai man papildomas uždarbis.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Retkarčiais dar seneliauti sutinkąs ponas Jonas irgi teigė, kad anksčiau jam tai buvęs smagus ir gana pelningas užsiėmimas.

„Dabar tik retkarčiais tuo užsiimu... Nebent priprašo kas nors, tai sutinku suvaidinti Kalėdų Senelį, – šypsosi. – Smagus užsiėmimas – ypač kai matai spindinčias vaikų akis.“

Nors, kaip ir muzikantas Justas, seneliavimo veteranas prisipažino, jog šis užsiėmimas ne iš lengvųjų. „Gal kam atrodo: kas čia yra ypatingo – linksminti vaikus arba net ir suaugusiuosius? Tai sunkus darbas. Patys pagalvokite, jei per dieną būdavo net iki penkių ir daugiau renginių. Namo grįždavau išsunktas. Be to, dar reikia nepamiršti pavojaus susirgti. Juk leki iš vienos vietos į kitą sukaitęs. Lauke šalta, o tu suprakaitavęs“, – dėsto vyras apie Kalėdų Senių tykančius pavojus.

REKLAMA

Ponas Jonas Kalėdų Senelio programą visada kuria pats.

„Ji valandos trukmės – tai ir žaidimai, ir šokiai, ir dainos, ir dovanų dalijimas... O už tą valandos linksmybę prašau 120 litų. Programos nekeičiu kiekvienais metais, tik tenka pakoreguoti, kad atitiktų esamą laikotarpį“, – Jono tikinimu, svarbiausias dalykas, kad programa patiktų vaikams, o iš renginio išeitų linksmi.

Kalėdų Bobutę lydi orkestras

Kalėdų Bobute jau net devintus metus persirengianti koncertinės įstaigos „Panevėžio garsas“ vadovė Zita Bareikienė juokiasi šiuo personažu virtusi netikėtai pačiai sau.

REKLAMA

„Tiesiog taip atsitiko: pakvietė į renginį ir paprašė pabūti. Tiesa, iš pradžių ieškojo Kalėdų Senelio, bet pasakėm, kad tokio nėra – yra tik Kalėdų Bobutė. Mielai sutiko su tokiu personažu ir mielai ją priėmė. Nuo tada ir atlieku šį vaidmenį.“

„Smagu su vaikais, – sako Zita, jų linksminti einanti kartu su pučiamųjų orkestru „Panevėžio garsas“. – Programa įdomi. Mažiesiems patinka, o ir kaina nesikeičia, kai ir orkestras kviečiamas linksminti vaikų. Ypač jiems patinka minti muzikines mįsles.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų