REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai dovanos nedžiugina, o priimti atgal niekas nenori

Kalėdinių dovanų parinkimas ne vienam yra nemažas rūpestis, tačiau ir gavusieji jas ne visada apsidžiaugia, o galimybės pasikeisti ne visada yra.

Kalėdinių dovanų parinkimas ne vienam yra nemažas rūpestis, tačiau ir gavusieji jas ne visada apsidžiaugia, o galimybės pasikeisti ne visada yra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svarbu – čekis Daugelyje šalių pasikeisti nepatikusią dovaną – įprastas dalykas, tačiau mūsų įstatymai kiek kitokie. Dovanas pasikeisti su tam tikromis sąlygomis galima, tačiau ne visas.

REKLAMA

Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos Panevėžio skyriaus vedėjas Antanas Šleivys sako, kad dovana tokia pat prekė kaip ir kitos. Kai kurias prekes, jei jos nenaudotos, nenešiotos, galima grąžinti per keturiolika dienų. Tačiau jei prekė patenka į daiktų, kurių negalima grąžinti, sąrašą, įstatymais pardavėjo nepriversi to padaryti – pardavėjas gali atgal jos nepriimti. Pasak A. Šleivio, negrąžintinų prekių sąrašas gana ilgas – tai visa elektronika, buitinė technika, apatinis trikotažas, brangiųjų metalų dirbiniai, žaislai, spausdintiniai leidiniai, pavyzdžiui, knygos ir pan. Tokius gaminius nusprendus grąžinti, sunku nuspręsti, buvo naudoti ar ne. Pardavėjas apie tai negali žinoti. Pavyzdžiui, žmogus gaus dovanų knygą, ją greitai perskaitys ir nuspręs grąžinti. Tačiau tokias prekes, pasak A. Šleivio, galima grąžinti dėl defektų.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai galioja visoms prekėms“, – sako jis.

Vedėjo teigimu, dovanojantieji turėtų išsaugoti pirkinio čekį.

„Gal žmogui nenori dovanoti daikto su čekiu, tačiau pačiam vertėtų jį išsaugoti“, – pataria A. Šleivys. Aptikus defektą ar daiktui sugedus, būtų galima prekę pakeisti kita, ginti savo teises. Jei čekio nėra, keisti daiktą ar prašyti grąžinti pinigus būtų galima tik pardavėjui sutikus.

Vakar rytą Panevėžio skyriaus vedėjas teigė sulaukęs vieno skambučio, tačiau ne dėl dovanos. Teirautasi, ką reikėtų daryti nusipirkus vaikiškus batus su defektu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Šleivio teigimu, įvairiose pasaulio šalyse negrąžintinos prekės dažnai nebūna išskirtos, o kai kur ir grąžinimo terminas ilgesnis arba nenustatytas. Yra šalių, kur galima grąžinti net panaudotą daiktą.

Tikisi, kad negrąžins

Neretai per Kalėdas sugalvojama žmogui jo neatsiklausus padovanoti kokį nors gyvūną. Tad po švenčių globos įstaigos neretai sulaukia gyvūnų pagausėjimo. Panevėžio gyvūnų globos draugijos vadovė Rūta Liberienė sako, kad vakar rytą nebuvo atiduota nereikalingais tapusių gyvūnų, gautų kaip dovanos. Jos teigimu, kažkam atiduodant norimą dovanoti gyvūną globos įstaigoje žiūrima labai atsakingai. Prašoma, kad atvyktų ir asmuo, kuriam norima dovanoti, sutiktų gauti tokią dovaną. Pasirašoma ir sutartis. Į Panevėžio gyvūnų globos namus prieš šventes buvo atėję šuns. Jis dovanotas suaugusiam žmogui, tačiau vyras žinojo apie tokią dovaną ir sutiko. Normalūs veisėjai, pasak R. Liberienės, taip pat bet kam neparduoda gyvūnų – bendrauja su pirkėjais.

REKLAMA

„Gyvūnas – ne dovana“, – primena Gyvūnų globos draugijos vadovė.

Tačiau atvejų, kai gyvūnas grąžinamas, yra pasitaikę. Pasak jos, gyvūnus dovanoms perka ne vien per Kalėdas, bet ir gimtadieniams. Panevėžyje buvo taip grąžinti keturi šunys ir du kačiukai. Keletą atvejų prisiminė ir pati R. Liberienė: kartą duktė tėvui dovanojo šuniuką, kad po mamos mirties nesijaustų vienišas, tačiau jis tokios dovanos nepriėmė; vienai merginai gyvūną dovanojo draugas, tačiau tėvai neleido jo laikyti.

Laimei, Panevėžyje tai nėra masinis reiškinys. „Žinau, kad kituose miestuose būna masiškai grąžinami“, – apgailestavo R. Liberienė.

Daiva Savickienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų