REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paskutinį šių metų savaitgalį mūsų laukia darganoti, šlapi orai. Tai, kad šturmuoti pusnynų nereikės vairuotojams, yra tik į naudą. Tačiau šventinis šurmulys, visokiausios pagundos ir permainingos eismo sąlygos vairuojančiai mūsų šalies gyventojų daliai savaitgalį ir per Naujųjų šventes atneš gerą dozę įtampos.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiausi pavojai – slidus kelias ir... žmogiškos pagundos.

Šeštadienio naktį sinoptikai žada lengvą šaltuką, sostinėje bus apie 6 laipsnius žemiau nulio. Sekmadienio naktį šlapdriba drėbs visoje šalyje, šals iki 3-4 laipsnių šalčio. Dieną bus silpnai teigiama temperatūra. Pirmadienio naktį rytiniuose ir šiauriniuose šalies rajonuose laikysis neigiama - 1-2 laipsnių šalčio - temperatūra.

REKLAMA

Paskutinę šių metų dieną bus 2-3 laipsniai šilumos, tikėtina šlapdriba. Na, o Naujųjų metų naktį termometro stulpelis pakils šiek tiek aukščiau nulio, bus 2-4 laipsniai šilumos. Taigi, temperatūra tinkama susidaryti plikledžiui.

Dėmesio, orai tinkami plikledžiui

Plikledis susidaro ant kelios dangos, kurios temperatūra yra šiek tiek žemiau nulio. Tokiomis sąlygomis vanduo puikiai limpa prie paviršiaus ir virsta plonu ledo sluoksniu. Jis nepastebimas dėl juodos kelio paviršiaus spalvos. Ant, atrodytų, lyg ir normalios dangos vairuotojai automatiškai praranda budrumą, ne kelias nepadengtas sniegu. Tačiau tai gali turėti tragiškų pasekmių, nes žiemą švari juoda kelio danga gali būti labai apgaulinga.

REKLAMA
REKLAMA

„Žiema yra pats geriausias vairavimo egzaminuotojas. Net ir tada, kai žiema yra be sniego. Esant potencialiai pavojingoms sąlygoms, įmanoma važiuoti tik ramiai, be staigaus įsibėgėjimo, stabdymo ar energingų judesių vairu. Svarbiausia tolygumas. Juk žiemą reikia važinėti taip pat, kaip ir vasarą, tik dar geriau“- sako ekstremalaus vairavimo instruktorius Tomas Žukauskas.

Tolygumas itin svarbus posūkiuose. Važiuojant galimai slidžiu keliu greitį sumažinti derėtų dar prieš posūkį ir vingį įveikti stabiliu greičiu. Viena iš didžiausių klaidų - posūkyje perjungti pavaras ar stabdyti, nes taip labai paprasta išprovokuoti nevaldomą slydimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mažiau sniego – mažiau šviesos

Atodrėkis ir dargana turi ir kitą pusę – naktimis dabar būna kaip reikiant tamsu. Šlapias asfaltas, atrodo, tarsi sugeria automobilio žibintų skleidžiamą šviesos srautą. Matyti gali padėti net ir elementari švara.

Patikrinkite valytuvus. Lietus ir purvas jiems – šioks toks išbandymas. Važinėjant šiuo metų laiku jie yra reikalingi beveik kasdien, tad rizikuoti saugumu tikrai nederėtų. Atminkite, kad automobilio stiklas turi būti švarus.

Beje, švarūs turi būti ir automobilio žibintų stiklai, kurie darganotu oru nuolat aptaškomi purvu. Todėl nepamirškite pasirūpinti ir jų švara. Naujuose automobiliuose priekinius žibintus nuplauna purkštukai. Šiek tiek anksčiau ir žibintai buvo su valytuvais – tai labai efektyvi priemonė, tačiau naujausiuose automobiliuose, dėl pasyvaus saugumo reikalavimų, jų jau nebūna. Bet kuriuo atveju, susiruošę kad ir į trumpą kelionę tamsoje, žibintus nuvalykite.

REKLAMA

Žmogiškos pagundos

Didžiųjų žiemos švenčių metu, Kalėdų ir Naujųjų metų laikotarpiu, avaringumas ženkliai nepadidėja, tai jums ne koks vidurvasaris su Joninėmis. Ir nors vairavimo ir alkoholio derinys mūsų šalyje vis mažiau toleruojamas, „girtų“ avarijų šventiniais savaitgaliais pasitaiko dar nemažai.

Net ir tuomet, jei po rimtos šventės alkoholio kiekis organizme neviršija normos, pagiringas vairuotojas dar negali tinkamai vairuoti automobilio. Tai įrodė tyrimai, kuriuos atliko britų medikai iš Brunelio universiteto. Remiantis šio tyrimo duomenimis, išvakarėse iš širdies šventę vairuotojai, nors ir galėjo vairuoti pagal KET nustatytus reikalavimus, elgėsi neadekvačiai. Teigiama, kad pagiringi vairuotojai keturis kartus dažniau viršijo greitį ir keturis kartus dažniau neteisingai manevravo. Be to, medikai nustatė, kad pagiringų vairuotojų reakcija buvo sulėtėjusi dvigubai. Taigi, kelyje sprendimus jie priiminėjo gerokai lėčiau.

REKLAMA

Mus konsultavusi gydytoja A. Merkienė teigė, kad vakarėlyje suvartotam puslitriui degtinės „išvaryti“ iš organizmo reikia mažiausiai 10 valandų. Jokių stebuklų nėra, liaudiški receptai čia nepadės.

„Štai kad ir riebus maistas. Sutinku, jis padeda neprisigerti, bet skaidant alkoholį jis didesnės įtakos neturi. Galimas net atvirkštinis variantas. Jis apsunkina organizmą, tad alkoholis kitą dieną skaidomas dar lėčiau. Akimirksniu išblaivėti nepadės nei aspirinas, nei pagirių simptomų šalinimui skirti vaistiniai preparatai“, - sakė gydytoja Aušra Merkienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Medikė pastebi, kad svarbiausia kamuojant pagirioms išlaukti gana ilgą laiko tarpą. Reikia gerti labai daug skysčių, nepakenktų vitaminų B6 pagrindu pagaminti vaistiniai preparatai.

„Gydo tik laikas. Štai rimtesnių problemų su alkoholiu turintiems žmonėms, kurie švenčia kelias dienas iš eilės, normali būsena po detoksikacijos procedūrų atsistato tik po 2-3 dienų. Na, o po įprastesnės šventės, kai alkoholiniai gėrimai draugų kompanijoje vartojami tik vieną vakarą, prie vairo leisčiau sėsti tik po gerų 10 valandų miego, solidžios skysčių dozės ir sočių pietų. Išlaukti reikia“, - reziumavo medikė.

Pats sveikiausias dalykas, kai į šventę atvažiuojame automobiliu, niekuomet „neperlenkti lazdos“. Tuomet nebus ir pagirių. O jei jau užvaldė nuodėmės - geriau išsikviesti taksi.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų