REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos bankas (LB) vėl ėmėsi papildomų saugiklių pernelyg sparčiai augančių kredito unijų veiklos rizikai valdyti ir susirūpino dar dviejų kredito unijų veikla: „Švyturio taupomosios kasos” veikla apribota, o Panevėžio kredito unija įspėta. LB valdyba pritarė kredito riziką ribojančių normatyvų pakeitimams – itin sparčiai augančios unijos privalės laikytis griežtesnių kapitalo, likvidumo ir paskolos dydžio reikalavimų.

Lietuvos bankas (LB) vėl ėmėsi papildomų saugiklių pernelyg sparčiai augančių kredito unijų veiklos rizikai valdyti ir susirūpino dar dviejų kredito unijų veikla: „Švyturio taupomosios kasos” veikla apribota, o Panevėžio kredito unija įspėta. LB valdyba pritarė kredito riziką ribojančių normatyvų pakeitimams – itin sparčiai augančios unijos privalės laikytis griežtesnių kapitalo, likvidumo ir paskolos dydžio reikalavimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot praėjusią savaitę priimto LB Priežiūros tarnybos sprendimo, kredito unija „Švyturio taupomoji kasa“, sparčiai augant jos turtui, kreditavimą vykdo neturėdama veiksmingos kredito rizikos valdymo sistemos, todėl laikinai apribota jos teikti kai kurias paslaugas – nurodyta nesudaryti naujų terminuotųjų indėlių priėmimo iš neprofesionalių rinkos dalyvių sutarčių. Nurodyta nesudaryti skolinimo sandorių, kai kredito unijos turimų skolininkui piniginių reikalavimų ar įsipareigojimų suma viršija 30 tūkst. litų.

REKLAMA

Taip pat buvo nuspręsta, kad Panevėžio kredito unija neužtikrino didžiausios paskolos sumos vienam skolininkui normatyvo vykdymo ir nesumažino paskolų koncentracijos, dėl to unija įspėta, jai duoti nurodymai parengti pažeidimų ir veiklos trūkumų pašalinimo priemonių planą, kuris turi būti įgyvendintas iki kovo 31 dienos. Dėl pažeidimų, kredito unijos vadovai privalės laikyti kvalifikacijos ir patirties egzaminą.

Unijos reikalavimams pritaria

„Girdime LB atstovų pasisakymus, kad apskritai griežčiau žiūrės į kredito unijų veiklą, rodikliai griežtinami visoms unijoms bendrai, todėl, aišku, ne išimtis ir mūsų unija, tai natūralu. Taip pat ir vadovų egzaminavimas: turi pasitikrinti savo žinias ir patirtį“, – sako Panevėžio kredito unijos administracijos vadovė Ramunė Šimaitytė.

REKLAMA
REKLAMA

Ji spėja, kad LB pirmiausia tikrino didžiausias kredito unijas ir dabar pereina prie mažesnių, todėl į LB Priežiūros tarnybos akiratį galėjo patekti ir Panevėžio kredito unija.

Panevežio kredito unijos administracijos vadovė tikina, kad veiklai kliūčių nekils: unija dirba įprastai, nariams teikdama visas paslaugas. Taip pat pradėtas ruošti ir priemonių planas, skirtas LB.

„Žinoma, natūralu. Be to, ir metų pabaiga: ruošiami planai, kaip vykdysime veiklą, kaip sieksime ne tik rodiklių augimo atžvilgiu, bet naujų narių, naujų paskolų“, – teigia ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos centrinė kredito unija (LCKU) griežtesniems LB reikalavimams pritaria: jie esą sustiprins kredito unijų sistemą nuo galimų išorės veiksnių ir krizinių situacijų ilgalaikėje perspektyvoje.

„Naujieji reikalavimai bus reikšmingi visai kredito unijų sistemai. Šie pokyčiai kredito unijas paskatins daugiau dėmesio bei laiko skirti finansinių srautų valdymui, atsižvelgiant į augimo tempus, turto struktūrą, veiklos strategiją ir pasirinktas tikslines rinkas. Tikėtina, kad dėl naujų normatyvų kredito unijų sektoriaus augimas šiek tiek sulėtės, tačiau ilgainiui sistema sustiprės ir taps labiau atspari išorės veiksniams, pavyzdžiui, ekonominiam nuosmukiui ar sutrikimams finansų sektoriuje“, – teigia Lietuvos centrinės kredito unijos Rizikos valdymo grupės vadovas Aurelijus Cvilikas.

REKLAMA

Anot jo, dėl pokyčių kredito unijos iš naujo peržiūrės veiklos metodus, sparčiau taikys naujoves, sukaups didesnius rezervus galimiems nuostoliams dengti.

„Žinoma, kredito unijoms per tokį trumpą laikotarpį, tai yra per pirmąjį 2013 m. ketvirtį, prisitaikyti prie naujų reikalavimų nebus lengva, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje, kaip jau ir minėjau, numatomi pokyčiai išugdys atsparumą bet kokiems išoriniams trukdžiams“, - sako jis. Tačiau LB atstovų teigimu, unijoms skiriama laiko pasirengti vykdyti naujus reikalavimus.

REKLAMA

A. Cviliko teigimu, LB didžiausios paskolos ir juridinių asmenų koncentracijos portfeliuose ribojimas paskatins unijas labiau orientuotis ne į didesnes veiklos apimtis, bet į veiklos efektyvumą, stengiantis kuo geriau išnaudoti turimus išteklius ir iš jų išgauti kuo didesnę naudą savo nariams. LCKU sistemai priklausančios 63 kredito unijos, norinčios išduoti didesnes paskolas nei leidžia LB naujieji reikalavimai, turės galimybę tai padaryti drauge su Centrine kredito unija.

Nuo Naujųjų metų LCKU įsipareigos ne tik dalyvauti atliekant stambių paskolų rizikos vertinimą, bet ir prisidėti prie kredito rizikos valdymo. LCKU taip pat taps reikšmingesniu kredito unijų sistemos likvidumo užtikrinimo įrankiu. Skaičiuojant likvidumo normatyvą, prie likvidaus turto bus priskirtos terminuotos iki 6 mėnesių trukmės kredito unijų lėšos, laikomos LCKU.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Likvidumas priklausys nuo indėlių augimo greičio

LB teigimu, pastaruoju metu pastebimas itin spartus kredito unijų augimas gali kelti grėsmę jų veiklos tvarumui, nes neretai gyventojų indėliai investuojami į paskolas, kurių rizika didesnė, todėl keičiamas likvidumo normatyvas. Pagal naujas taisykles jo dydis priklausys nuo metinio indėlių augimo tempo, o unijos privalės palaikyti pakankamą aukštos kokybės likvidžiojo turto kiekį, negalės tų pinigų greitai ir neatsakingai skolinti.

Kredito unijoms, kurių turtas viršija 15 mln. litų, nuo balandžio bus taikomas ne mažesnis kaip 40 proc. likvidumo normatyvas, kai indėliai per metus augs 15 – 25 proc., 50 proc., kai indėliai per metus augs 25 – 50 proc. arba 60 proc., kai indėliai per metus augs daugiau kaip 50 proc. Kredito unijoms, kurių turtas neviršija 15 mln. litų arba metinis indėlių augimas sudaro iki 15 proc. ir toliau išliks ne mažesnis kaip 30 proc.

REKLAMA

Didesnio kapitalo reikalavimas daugiau skolinančioms

LB Priežiūros tarnybos nuomone, pastaruoju metu didėjantis skolinimas asocijuotiems nariams, ypač juridiniams asmenims, susijęs su padidinta rizika. Spartus kreditavimo augimas sumažina kredito unijų galimybes tinkamai įvertinti riziką ir vadovautis atsakingojo kreditavimo principais, todėl tos unijos, kurios juridiniams asmenims skolins daugiau, privalės turėti daugiau kapitalo galimiems nuostoliams padengti – kapitalo pakankamumo normatyvo dydis priklausys nuo asocijuotiems nariams suteiktų paskolų ir visų kredito unijos suteiktų paskolų santykio.

REKLAMA

Kapitalo pakankamumo normatyvas nekeičiamas, jis išlieka ne mažiau kaip 13 proc. toms unijoms, kurių suteiktos paskolos asocijuotiems nariams sudaro iki 20 proc. viso paskolų portfelio. Kredito unijoms, kurių suteiktos paskolos asocijuotiems nariams sudaro nuo 20 – 40 proc. visų suteiktų paskolų, šis normatyvas turės būti ne mažesnis kaip 18 proc., jis galios nuo 2013 m. balandžio iki 2013 m. gruodžio 31 d. Kredito unijoms, kuriose paskolos asocijuotiems nariams sudaro daugiau kaip 40 proc., bus taikomas 20 proc. kapitalo pakankamumo normatyvas nuo 2014 m. sausio bus 25 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, įvertinus tai, kad tam tikroms paskolų grupėms (be užtikrinimo priemonių) būdinga didesnė rizika, papildomai nustatyta padidintos rizikos turto grupė. Bus reikalaujama, kad kapitalo poreikis šiai grupei priskirto turto rizikai padengti sudarytų 50 proc. turto paskolų vertės. Siekiant stabdyti didesnių paskolų išdavimą, nes kredito unijos neturi veiksmingų kredito rizikos valdymo priemonių, nustatyta maksimali paskolos suma vienam skolininkui: paskolos suma vienam kredito unijos skolininkui neturi viršyti 500 tūkst. litų. Liks galioti ir reikalavimas, kad paskolos suma vienam skolininkui neturi viršyti 25 proc. kredito unijos perskaičiuoto kapitalo. Naujas reikalavimas bus pradėtas taikyti po 2013 m. vasario. suteiktoms naujoms paskoloms.

REKLAMA

Su unijomis sutarta

Su riziką ribojančių normatyvų ir jų skaičiavimo taisyklių pakeitimų projektais buvo supažindintos Lietuvos centrinė kredito unija, asociacija Lietuvos kredito unijos, asociacija Lietuvos kreditas. Į daugelį jų pasiūlymų atsižvelgta.

Kovą LB valdyba patvirtino Kredito unijų veiklos priežiūros tobulinimo krypčių nuostatas. Jas vykdant jau kurį laiką stiprinama kredito unijų priežiūra, griežtinami kapitalo ir kiti reikalavimai, aukščiau pakelta kredito unijų vadovų kvalifikacijos kartelė.

Šiuo metu Lietuvoje veikia Lietuvos centrinė kredito unija ir 77 kredito unijos. Jos vienija apie 141 tūkst. narių. Unijų turtas sudaro beveik 2 mlrd. litų, arba 2,6 proc. veikiančių kredito įstaigų turto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų