REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulis pamišęs dėl technologijų – jau šiandien vienas vartotojas vidutiniškai turi bent keturis nuosavus prietaisus, dalį jų naudoja darbe. Analitikai neabejoja – šis pamišimas kitąmet tik sustiprės.

REKLAMA
REKLAMA

2012-ųjų metų pabaiga buvo efektinga. Rugsėjo mėnesį viena po kitos technologijų kompanijos pristatė savo naujus produktus ir susikovė dėl vartotojų dėmesio. Gruodį atėjo ramybės metas, bet naivu tikėtis, kad tai truks ilgai. Technologijų kūrėjai sulaikę kvapą laukia, kokia inovacija taps pirmuoju ateinančių metų proveržiu, vartotojai jau šiandien tikisi geresnių ir išmanesnių prietaisų 2013-aisiais, o šis laukimas, nori nenori, kelia tikrą įtampą. Pagrindinis klausimas – ar technologijos pranoks tas, kurias matėme 2012-aisiais, ar bus tęsiamos tos pačios, jau matytos, kryptys?

REKLAMA

Ir telefonas, ir planšetė Išmanusis telefonas ir daugybė skirtingų lietimo kombinacijų – tai idėja, iš esmės pakeitusi bendravimo ir naudojimosi technologijomis sąvoką. Pradedant nuo prieš penkerius metus pasirodžiusio „iPhone“ ir baigiant prieš dvejus metus pirmą kartą išleistu „iPad“, technologijų kūrėjai suka galvas, kaip būtų galima sujungti šiuos du skirtingus prietaisus. Taigi, įrenginį, kuris galėtų susieti išmanųjį telefoną ir planšetę, anglakalbiai vadina „Phablet“. Lietuviško šio žodžio atitikmens kol kas nėra, bet nauji prietaisai, kurių antplūdį pajusime 2013-aisiais, bus mažesni nei planšetės ir didesni nei išmanieji telefonai – dėl plonesnio korpuso ir didesnio ekrano jie puikiai tiks skambinti ir susidoros su planšetiniam kompiuteriui įprastomis užduotimis, be to, bus pakankamai lengvi nešiotis. Technologijų specialistai tikina, kad naujieji įrenginiai turėtų būti maždaug 7 colių dydžio ir kainuotų apie 199 JAV dolerius (557,2 litų). Tai, kad tokių, iš skirtingų prietaisų gimusių naujų technologinių „stebuklų“ rinkai reikia, parodė kompanijos „Apple“ sprendimas į rinką išleisti „iPad mini“. Tad kitąmet tokie prietaisai turėtų papildyti rinką.

REKLAMA
REKLAMA

Klaviatūra iš niekur Ateities technologijų yra itin daug, tačiau visos jos tarsi pakibusios ore. Visgi, dvi iš jų, matytos fantastiniuose filmuose, laukia, kol atsiras kompanija, sugebėsianti įpūsti joms gyvybės – tai holografiniai ekranai ir infraraudonųjų spindulių klaviatūra. Greičiausiai technologinę naujovę galėtų pristatyti „Apple“ – patentą, leidžiantį pradėti integruoti itin mažus projektorius į ateities prietaisus, ji įsigijo dar 2011-aisiais. Projektoriai leistų matyti vaizdą ant bet kokio paviršiaus ir, dar geriau, visai be jokio paviršiaus. Ta pati technologija turėtų būti naudojama ir kuriant infraraudonųjų spindulių klaviatūras, leidžiančias išplėsti planšetinio kompiuterio ir mobiliojo telefono klaviatūrą į įprasto dydžio ant bet kokio paviršiaus. Ši technologija padėtų projektuoti virtualią klaviatūrą ant bet kokio paviršiaus, o naudotojai duomenis galėtų įvesti taip, tarsi naudotų įprastą nešiojamojo kompiuterio klaviatūrą. Buvo manoma, kad mažųjų projektorių technologija bus integruota jau į penktąjį „iPhone“, bet taip nenutiko. Visgi, holografiniai ekranai ir infraraudonųjų spindulių klaviatūros yra 2013 metų tendencija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

NFC technologija NFC technologija (angl. Near Field Communications – Ekonomika.lt) jau šiandien integruota į ne vieną „Android“ operacinės sistemos pagrindu veikiantį išmanųjį telefoną, bet 2013-aisiais NFC naudojimas turėtų smarkiai išplisti. Ši technologija leidžia vykdyti komercines transakcijas nesusiejus prietaisų laidais, be jokių duomenų kortelių perdavimo – užtenka telefoną laikyti šalia arba paprasčiausiai bakstelėti reikiamą produktą norint perkelti duomenis, perskaityti informaciją apie jį arba atlikti finansinę transakciją.

REKLAMA

Kalbėsimės su prietaisais Greičiausiai jau 2013-aisiais, užuot vis dar daug rašę, pradėsime kalbėti. „Siri“, paleista „Apple“, buvo pirmas žingsnis kalbėjimosi su prietaisais link, bet šiai programai dar buvo kur tobulėti. Visgi, išleidusi iOS6 „Siri“ tapo nebe bandomąja programa, o puikia konsultante norintiems kalbėtis su savo „iPhone“. Nieko nuostabaus, kad „Google“ akylai stebi kiekvieną konkurentų žingsnį gerinant „Siri“ ir neabejotinai patys rengiasi paleisti panašų asistentą. Jų kurtas balso asistentas turėtų būti šiek tiek natūralesnis ir puikiai veikti ne tik skirtinguose „Android“ įrenginiuose, bet ir leisti kalbėtis su prietaisais tiems, kurie vartoja ne tik anglų kalbą. Gali būti, kad 2013-ieji taps tokio asistento gimimo metais.

REKLAMA

Kelsimės į debesis 2012-aisiais pasirodė „debesys“ (angl. cloud computing), o kitąmet, tikėtina, ten persikelsime visi. Niekas dėl to nesiginčija: vargu ar gali būti kas nors geriau, nei turėti visus reikiamus dokumentus, nuotraukas, duomenis – kur tik bebūtume. Kėlimasis į „debesis“ susijęs su technologijomis ir programomis ne tik patogumu, bet ir nauju „Microsoft“ požiūriu į darbą. Užuot saugojusi duomenis kietuosiuose kompiuterių diskuose, „Microsoft“, pristačiusi savo „Windows 8“ ir „The New Office“ siūlo išsisaugoti viską debesyje. Taigi, kiti metai bus laikas, kai į debesis keliaus įvairios kompanijos, valstybinės institucijos ir jūs kartu su jomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šeštasis jausmas Galiausiai – prietaisai turėtų įgyti šeštąjį jausmą. Ši sąvoka vienaip ar kitaip pateikiama greta daugumos naujų prietaisų, netgi buitinės technikos gaminių, tačiau niekas tiksliai neapibrėžia, kaip mūsų naudojami prietaisai turėtų nujausti, ko mes norime. Kūrėjai kalba apie galimybę fotografuoti naudojant tik rankas arba nuskaityti prekių kodus bei gausybę kitų kasdienių dalykų, kuriuos galima atlikti tik judant. Taigi, galbūt 2013-ieji taps šeštojo jausmo metais?

Kibernetinių nusikaltėlių laikas Visgi, aklai mėgautis technologijų siūlomomis galimybėmis nepavyks. Pasaulinė saugumo sprendimų kūrėja ESET tvirtina, kad jau kitais metais kibernetiniai nusikaltėliai nusitaikys į išmaniųjų įrenginių naudotojus. Iki šiol kibernetinės atakos, nukreiptos prieš išmaniųjų įrenginių vartotojus, buvo pavieniai atvejai ir daugelis jautėsi itin saugūs viešai naršydami, jungdamiesi prie mobiliojo interneto iš bet kurios vietos. ESET specialistai tikina, kad šiemet bene didžiausia grėsmė laukia „Android“ sistemos vartotojų, nes ši operacinė sistema populiariausia. Dar viena nusikaltėlius viliojanti priežastis – didėjantis mobiliųjų bankų paslaugų populiarumas – manoma, kad kitąmet mobiliąja bankininkyste naudosis pusė milijardo vartotojų.

FAKTAI: Išmanieji įrenginiai 2012 m. „Android“ operacinės sistemos populiarumas augo 145 proc., palyginti su 2011 metais Manoma, kad 2013 m. mobiliąja bankininkyste naudosis apie 530 mln. viso pasaulio vartotojų 2012 m. ESET aptiko 56 skirtingas kenkėjų šeimas, skirtas gadinti mobiliuosius įrenginius su „Android“ operacine sistema  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų