REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Nemira Pumprickaitė, LRT televizijos laida „Savaitė“, LRT.lt

LRT televizijos laidos „Savaitė“ studijoje svečiavęsis Gediminas Kirkilas sakė tikįs, kad valdančioji koalicija gali išsilaikyti visus ketverius metus, tačiau pripažino, kad teks susidurti su įvairiais iššūkiais.

REKLAMA
REKLAMA

Seimas triuškinama balsų persvara leido Viktorui Uspaskichui, Vytautui Gapšiui ir Vitalijai Vonžutaitei panaikinti teisinę neliečiamybę, o tai reiškia – teismui spręsti trijų parlamento narių likimą. Kad trijų Darbo partijos narių teisinės neliečiamybės klausimas taps rimtu galvosopiu valdančiajai koalicijai, gal net rimtai ją supurtys ir net suskaldys, buvo svarstoma nuo pat koalicijos formavimo pradžios. Visi svarstymai pasitvirtino su kaupu, kai Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas pamiršo savo rinkimų metu dalintus pažadus, jog patekęs į Seimą jis pats atsisakys neliečiamybės. Labiausiai viso šito proceso metu kliuvo socialdemokratams. Iš vienos pusės, juos spaudė Darbo partija, talkinama lenkų rinkimų akcijos ir Rolando Pakso „Tvarkos ir teisingumo“, iš kitos – konservatoriai, aiškindami, kad patys socialdemokratai kalti, kad susidėjo su V. Uspaskichu, kuris grasina koalicijai. Savo ruožtu, Prezidentė balsavimo išvakarėse palinkėjo „galvoti ne tik apie savigarbą ir valstybės orumą, bet ir kaip mes atrodome išorėje“. Socialdemokratą, Seimo vicepirmininką Gediminą Kirkilą kalbino Nemira Pumprickaitė.

REKLAMA

Socialdemokratai šiuo metu turi 38 mandatus ir visi 38 Seimo nariai sėdėjo ir balsavo. Pavydėtinas uolumas, toks buvo partijos vadovybės įsakymas?

Toks buvo bendras sprendimas ir pasakyčiau, kad partijos vadovybė nieko nesakė tarybos posėdyje. Patys mūsų žmonės, tarybos nariai, labai aiškiai posėdyje, kuris vyko prieš mėnesį, pasakė, kad mes negalime palaikyti. Antras dalykas, jie taip pat pasakė, kad mes jokiu būdu negalime sudaryti koalicijos su konservatoriais. Tai du tokie mandatai buvo ir tarybos posėdžio. Be to, ši koalicija nuo to prasidėjo: mes Darbo partijai pasakėme, kad šis klausimas neturi būti koalicijos klausimas. Ir jie pažadėjo, kaip ir daug ką prieš tai, tačiau vėliau elgėsi šiek tiek kitaip.

REKLAMA
REKLAMA

Ar tai, kas šiomis dienomis vyko Seime galima vadinti Darbo partijos šantažu?

Kas tai yra šantažas? Šantažas būtų, jeigu jie būtų sakę taip: jeigu jūs nebalsuojate, tai mes išeiname iš koalicijos. Jie nė karto to nesakė. Tai nėra šantažas.

Bet balsuojant dėl biudžeto. Juk sunku suvokti...

Balsuojant dėl biudžeto jų motyvai buvo kiti. Jie įsivaizdavo, kad mes dar galime tą biudžetą perskirstyti ar galbūt net išplėsti išlaidas.

Tuo metu, kai buvo rengiamasi balsavimui dėl biudžeto, kai buvo sudarinėjama Vyriausybės programa, juk buvo kalbos frakcijoje, koalicijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai niekada nebuvo susieta su neliečiamybe.

Viešoje erdvėje – taip.

Ne, nei viešoje, nei neviešoje nebuvo susieta.Iš tikrųjų jie iškėlė konkrečius klausimus – įvairių apygardų, įvairių perskirstymo projektų.

Tuo metu, kai buvo tariamasi, jie nematė, kad tokios yra biudžeto eilutės?

Ne, jie matė, bet įsivaizdavo, kad per trumpą laiką galima kokį nors kitą biudžetą priimti.

Jie ne naujokai, jie negalėjo to manyti.

Tai darė ne tik Darbo partija, bet ir kiti mūsų koalicijos partneriai. Jie galvojo, kad dar galima kaip nors perskirstyti biudžetą. Nes paskirstytas biudžetas naudingas kažkam, bet ne mums, ir panašiai.

REKLAMA

Tai buvo partneriai, kurie balsavo už Darbo partijos narių neliečiamybės išsaugojimą.

Taip, dėl įvairių motyvų.

Tai šitoje koalicijoje lyg ir atsiskiria dvi takoskyros. Iš vienos pusės tos trys partijos, kurių priešaky – Darbo partija, iš kitos – socialdemokratai. Ir nepaisant to, kas ką siūlo, kokius motyvus, vis tiek visi supranta, kad pagrindinė ašis – tai balsavimas dėl neliečiamybės. Kaip Jūs įsivaizduojate, toje koalicijoje bus galima dirbti?

Tai šis klausimas jau yra išspręstas. Aš nemanau, kad prie jo bus grįžtama. Neįmanoma prie jo grįžti. Toliau viskas yra teismo rankose.

REKLAMA

Bet Viktoras Uspaskichas pareiškė, kad šiuo balsavimu socialdemokratai atrišo jam rankas ir dabar jis vykdys Darbo partijos programą. Ne Vyriausybės, o Darbo partijos. Tai ar čia nėra užslėpta užuomina, kad prie to klausimo bus grįžtama, ne taip kaip Jūs sakote, kad šitas klausimas jau išspręstas?

Ką reiškia Darbo partijos programą? Yra koalicinė Vyriausybės programa, joje yra kompromiso būdu integruoti visų partijų pasiūlymai.

Taip, bet jis sakė vykdysiąs savo.

Aš labai sunkiai įsivaizduoju, kaip gali vykdyti savo. Jų deleguoti ministrai vykdys bendrą Vyriausybės programą. Jie gali teikti įvairius pasiūlymus, bet vis tiek tie pasiūlymai negali atitrūkti nuo realybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viktoras Uspaskichas apkaltino socialdemokratus, kad jie dirba kartu su konservatoriais. Sutikite, kad pirmąjį balsavimą, antradienį, dėl priėmimo ketvirtadienį, jie jūs išgelbėjo, nes koalicijos partneriai buvo prieš.

Taip atsitiko, bet tai nereiškia, kad buvo koks nors slaptas susitarimas. Konservatoriai, aš manau, gali tą patvirtinti, kad mes paramos neprašėme. Jeigu konservatoriai nebūtų parėmę, kas būtų labai keista, iš kitos pusės, tuo atveju nebūtų patvirtintas biudžetas, galbūt net ir ši koalicija sugriūtų.

Jūs dabar užsiminėte, kad koalicija galėjo sugriūti. Ar ji gali išlaikyti visus ketverius metus? Ar Jūs esate tuo įsitikinęs?

REKLAMA

Aš manau, kad ji tikrai gali, bet kadencijos eigoje bus kiti iššūkiai. Pavyzdžiui, apie tai rašo ir politologai, čia ne vien mano nuomonė, vienas didžiausių iššūkių bus 2014 metų Prezidento ir Europos parlamento rinkimai. Čia bus rimtas klausimas ir socialdemokratams, ir kitoms partijoms, ir Prezidentei, jeigu ji dalyvaus rinkimuose. Čia jau susidaro toks politinis kamuolys, kuris gali turėti įtakos ir Vyriausybei, jau nekalbant, kad formaliai, išrinkus naują Prezidentą, ši Vyriausybė grąžina įgaliojimus.

Jūs pats buvote XIV Vyriausybės premjeras, dirbote XIII Vyriausybėje. Ir vienoje, ir kitoje buvo Darbo partija. Jūs matėte juos iš arti

REKLAMA

Ne, netiesa, XIV Vyriausybėje Darbo partijos nebuvo.

Na, jie buvo atskilėliai, sukūrę naują partiją. XVIII Vyriausybė praktiškai buvo sugriauta dėl Darbo partijos, jie atšaukė savo ministrus. Visas jų darbo stilius visiškai aiškus ir matomas, Jūs ten irgi dirbote. Tai ar Jums buvo netikėti tokie jų dabartiniai veiksmai?

Ne, man nebuvo netikėta. Tuo požiūriu iš tikrųjų yra labai daug elgesio panašumų, kuris buvo tada. Tai buvo bandymas paspausti Algirdą Brazauską ir t.t. Ir ne vieną kartą buvo labai sudėtingų diskusijų, sprendimų. Ypatingai tai būdavo būdinga svarstant biudžetą. Tai tiesa.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Linkiu Jums tvirtybės, nes pats pripažįstate, kad koalicijoje nebus taip lengva.

Ir neturėtų būti, bet aš vis viena, naudodamasis proga, norėčiau Lietuvos žmones pasveikinti su artėjančiomis Kalėdomis ir Naujaisiais metais. Noriu palinkėti žmonėms būti optimistais, kiti metai bus geri.

Tai linksmų Kalėdų ir Jums.

Jums taip pat.

Ačiū už pokalbį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų