REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiojoje Britanijoje buvęs karinis gydytojas Derekas Keilas (Derek Keilloh) neteko licencijos dėl 2003 metais nukankinto irakiečio Bahos Musos (Baha Mousa) mirties, praneša "BBC News”.

REKLAMA
REKLAMA

Atitinkamą sprendimą priėmė Didžiosios Britanijos vyriausiosios medicinos tarybos skyrius, tiriantis medikų pažeidimus. 2003 metais D. Keilas kaip karinis gydytojas tarnavo Lankašyro pulke Basroje, o pastaruoju metu dirbo terapeutu Nortalertone.

REKLAMA

B. Musa mirė nuo kankinimų britų kontroliuojamame kalėjime Irake. Skrodimo metu ant jo kūno buvo rastos 93 žaizdos. Medicinos komisija apkaltino D. Keilą, vadovavusį kalinio reanimavimui, dėl to, kad jis žinojo apie šiuos sužalojimus, bet nepranešė apie juos.

Be to, jis pažeidė svarbiausią savo profesijos taisyklę: neapgynė B. Musos ir kitų kalinių nuo tolesnio mušimo. Komisijos narių nuomone, D. Keilo pokalbių su kareiviais nepakako, jis turėjo pranešti apie šiuos įvykius vadovybei.

REKLAMA
REKLAMA

Pats gydytojas teigė matęs tik sukrešėjusį kraują aplink suimtojo nosį, kai darė jam dirbtinį kvėpavimą ir širdies masažą. Dabar jis turi 28 dienas paduoti apeliacijai.

B. Musa dirbo viename iš Basros viešbučių. Jis buvo per klaidą sulaikytas dėl keturių britų kareivių nužudymo. B. Musos mirties bylą nagrinėjo karinis tribunolas, kuris nustatė, kad kalinys mirė dėl fizinio nusilpimo ir mušimo.

2007 metais kapralas Donaldas Peinas (Donald Payne) buvo nuteistas už nehumanišką elgesį su suimtuoju vienerius metus kalėti. Gynybos ministerija sutiko išmokėti B. Musos šeimai kompensaciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų